KARIPAP OH KARIPAP



N3 hari ni pasal karipap.
....my feveret......
Cik Su  buat atas permintaan en somi....
resepi ni Cik Su  buat
untuk 2 org makan j
lalalalalalaaaaaa
Al-maklumlah tinggal berdua j.
^
^
^
jom layan



bahan-bahan _karipap
  • tepung gandum_ikut suka la nk buatt byak mna_terpulang
  • air +  garam
  • minyak masak_panaskan atas api sampai betul2 panas

caranya:
  •  tepung gandum, buat lubang di tengah-tengah
  • masukkan minyak yg masih panas kedalam tepung, kacau dengan sudip kayu
  • masukkan air yang dibanncuh dengan garam sikit demi sedikit
  • uli hingga sebati _tidak melekat pada tapak tangan
  • roll nipis_msukkan inti_boleh buat mcm2 inti(sardin_kentang_keledek_kelapa_bihun)

kali ni Cik Su nk share
 karipap inti bihun...
ohya bihun 2 masak mcm biasa j just
letak kicap n ikut citarasa masing2
Cik Su  buat bihun kosong j xda sayur


cicah dengan

kuah sambal kicap lagi....sedappp

bahan_sambal kicap

  • cili_hijau @ merah
  • bawang putih
  • kicap
  • cuka @ limau kasturi
  • gula+garam
  • * tepung jagung_tok likatkan kuah
  • air secukupnya
    caranya:

blend cili + bawang putih+kicap+air
masak atas api
msuk gula + garam+cuka
bila dah siap tapis yer.....

taaadaaaaaaaaaaaaa....siap sudahhhh

sedia untuk dihidangkan
nyuuummmmmmmmmmmmyyyyyy


p/s : intinya bihun, cicah sambal kicap. pertama kali makan karipap inti bihun. ain, adik dari sabah yang ajar

Previous
Next Post »
2 Komentar untuk "KARIPAP OH KARIPAP"

Ros blaja buat karipap ngan mak.. masa waktu sekolah dulu, sebab mak buat jual kuih :)

Tq sis..berguna ..teringin nak buat karipap bihun

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF