BARAH PAYU DARA...PART 3 ( PEMERIKSAAN )

Hai ......ni nak sambung pasai BARAH PAYU DARA.. N3 ni macam mana nak buat pemeriksaan secara sendiri @ pergi kepada yang lebih arif.... Jom semak 

·  Pemeriksaan payu dara 
Pemeriksaan payu dara boleh dilakukan oleh pengamal perubatan atau individu itu sendiri. Tiada siapa yang lebih arif akan badan seseorang melainkan individu itu. Adalah digalakkan setiap individu membuat pemeriksaan payu dara sendiri setiap bulan.
Bagaimana melakukan pemeriksaan sendiri payu dara?
1) Berdiri di hadapan cermin, bercekak pinggang dan perhatikan –
·  Kedudukan dan rupa kedua-dua payu dara
·  Bonjol atau lekuk
·  Permukaan kulit dan warnanya
·  Rupa dan kedudukan

2) Dengan berdiri, urut payu dara dengan hujung jari yang rapat dan rata.
3) Ulangi pemeriksaan itu dengan berbaring
4) Bahagian ketiak patut juga diberi perhatian dan urutan bagi memastikan ia normal atau tiada ketulan

Diagnosis 
Kebanyakan ketumbuhan bersaiz lebih satu sentimeter. Ia boleh dapat dirasai dengan pemeriksaan sendiri. Kadang kala kesukaran untuk merasai ketulan berlaku disebabkan tidak banyak perbezaan konsistensi antara ketulan dan tisu payu dara kelilingnya atau kedudukannya yang terlalu dalam.
a) Mamogram dan ultrasound 
Kebiasaan saiz yang kurang daripada satu sentimeter sukar untuk dirasa. Dalam keadaan begini
ultrasound atau mamogram dapat membantu mengenal pasti kewujudan ketulan itu.
Apabila pemeriksaan fizikal tidak memberi kepastian mengenai ketumbuhan pada payu dara, disebabkan saiz yang terlalu kecil atau kedudukannya yang dalam, ultrasound atau mamogram dapat menyelesaikannya.
Bagi individu yang mempunyai risiko tinggi untuk menghidap kanser payu dara, menjalani pemeriksaan berkala mamogram adalah digalakkan.
Mamogram disarankan dibuat bermula pada umur 35 tahun. Ia perlu diulangi dua tahun sekali antara usia 40 hingga 50 tahun dan setahun sekali selepas 50 tahun.
b) Ujian darah (CA153) 
Ujian darah juga boleh dibuat bagi mengkaji kewujudan barah payu dara (CA153). CA153 adalah sebahagian daripada ujian pakej pemeriksaan darah, namun ia bukanlah cara serta kaedah pengesanan yang berkesan. Ia sekadar dapat mengenal pasti tujuh peratus daripada mereka yang menghidapi penyakit barah payu dara pada tahap yang awal.
Kadar CA153 adalah tinggi di kalangan 90 peratus daripada pesakit barah payu dara pada tahap yang keempat. Mungkin CA153 berguna untuk melihat tindak balas pesakit tahap keempat terhadap rawatan barah payu dara mereka.
c) Pemeriksaan Genetik – BRCA1 & BRCA2 
Satu lagi kaedah pengesanan adalah pemeriksaan genetik – BRCA1 & BRCA2. Ujian ini bukanlah kaedah yang mudah dan dapat digunakan pada setiap wanita. Pemeriksaan serta ujian kepada faktor kerosakan genetik (genetic defect) yang dikaitkan dengan penyakit payu dara ada waktunya berupaya membantu tetapi ada ketikanya sebaliknya.
Sekiranya pemeriksaan menunjukkan hasil keputusan negatif, individu pastinya akan berasa lega serta terlepas daripada kebimbangan menghidap penyakit itu. Apabila keputusan pemeriksaan adalah positif, ia juga tidaklah bermaksud seseorang wanita itu akan menghidap penyakit ini secara mutlak. Bagaimanapun, wanita itu mungkin ditenggelami perasaan risau yang berlebihan atau pun cemas.
Memang sudah diketahui umum bahawa kaedah pengujian BRCA tidak berupaya untuk mengesan sebanyak 20 peratus daripada tabiat ‘keluarbiasaan’ gen. Ini bermakna sesebuah pengujian yang menunjukkan hasil yang negatif turut mempunyai kemungkinan mengandungi gen mutan.
d) Pemeriksaan sel tisu – `Fine Needle Aspiration Cytology’ 
Untuk membezakan dengan tepat antara ketumbuhan benign dan barah payu dara secara fizikal adalah sukar. Hanya dengan membuat kajian sel saja dapat memastikan sesuatu ketumbuhan itu barah atau sebaliknya.
Pada suatu masa dulu kajian ini dilakukan dengan jarum `Tru-Cut’ yang agak besar dan menyakitkan. Bagaimanapun, kini kajian dilakukan dengan jarum biasa dan kecil tidak memerlukan pembiusan.
Di tangan pakar kaji penyakit yang mahir, hasil ketepatan diagnosa menghampiri 100 peratus.

http://mzyhutnet.wordpress.com/2007/11/22/pemeriksaan-awal-cara-terbaik-cegah-barah-payu-dara/
Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "BARAH PAYU DARA...PART 3 ( PEMERIKSAAN )"

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF