Tidur Berkualiti Selepas Bersenam

Bagi mereka yang melakukan senaman sekurang-kurangnya 150 minit atau 2 jam 30 minit dalam tempoh seminggu mereka dapat tidur lena.

Menerusi kajin yang disiarkan dalam jurnal kesihatan mental dan aktiviti fizikal, kira-kira 35 hingga 40 peratus orang dewasa di Amerika Syarikat mempunyai masalah tidur dan rasa mengantuk pada waktu siang.


Semakin banyak bukti saintifik yang mengaitkan aktiviti fizikal yang kerap boleh meningkatkan tahap tidur.


Penolong Profesor dari Universiti Bellamine, Paul Loprinzi berkata, aktiviti fizikal bukan sahaja baik untuk bahagian pinggang dan hati, tetapi ia turut membantu anda tidur dengan lena juga...


Sama-sama berfikir sejenak yer =)
Previous
Next Post »
10 Komentar untuk "Tidur Berkualiti Selepas Bersenam"

sy mls nk bersenam..hihii blh gitu..hehehee..

btw, thanks ek sue pasal saguhati tu.. nanti dh dpt, saya gtau.. ;-)

Salam Perkenalan.
This year, nak diet nak exercise nak jaga kesihatan nak sihatkan badankan nak kuruskan badan so hati mau kuat. Salam perkenalan...

jom bersenam..

sue nanti kalau hadiah dah sampai kak fieda inform..aritu tak dapat nk balas mesej sbb takder kredit..

patut lah bobo susah nak tidur, rupanya sbb bersenam tak sampai sejam pun seminggu hehe

hari2 hanya sempat senam 15 minit je...

kalau tak sibuk..kalau sibuk langsung tak bersenam..

nice ") nice ") like :) like :)

http://shaberry92.blogspot.com/
http://sabryoppa.blogspot.com/

singgah blog sabry oppa okey..

alamak akak dah pos lah hadiah tu..tak kan tk sampai..org lain semua dah sampai...akk guna adress kat form yg sue isi hari tu..kalau tk sampai kat tangan sue..sorry ea

owhh..yeke...very nice info.

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF