27 February 2012

Resepi Gulai Udang Gertak



Udang gertak..??? 

Macam mana ropa udang tu erkkk.. kalau sapa-sapa orang penang, gertak sanggul depa tau la...haha..


selalu dengaq udang harimau, udang galah, udang kara, udang kertas dan macam-macam jenis spesis udang lagi lah kan.. kali ni versi udang gertak plak.. Perenah dengaq tak?


Udang Gertak atau Ciksu panggil udang lipan ja sebab kaki udang ni banyak sangat.. rasanya manis dan sedappp..Area kola kedah banyak la..sapa dok belah-belah sana boleh la try p beli kalau nak ghasa ....

Hangpa penah makan tak? Selama di Johor Ciksu belum pernah jumpa lagi udang lipan nih.. Tempat hangpa ada ka?
Udang gertak ni boleh buat macam-macam cara. Tapi ciksu paling suka kalau buat gulai. Orang kedah panggil gulai..kalau belah key el atau negeri-negeri lain mungkin panggil kari atau yang sama waktu dengannya lah ...

Sebab pa enak dibuat gulai..sebab segala rempah ratus terserap masuk dalam isi udang tuh,so baru la boleh ghasa kesedapannya kan..simple ja ..main campak-campak ..tak yah ikut resepi mana-mana pon...ikut selera tekak ja..

Bahan-bahan :
  • 1 kilo udang gertak- bersihkan dan buang kaki-kakinya
  • Bawang putih dan merah -hiris
  • Bawang putih dan merah -dikisar
  • Cili kering - dikisar
  • Rempah kari -bancuh dengan sedikit air
  • Daun kari 
  • Santan - pati dan perahan santan yang kedua
  • Garam secukup rasa
  • Asam keping secukup rasa
  • Ubi keledek

Cara - caranya :
  • Tumis bawang yang dihiris bersama daun kari.
  • Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis sampai pecah minyak.
  • Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air. Biar pecah minyak.
  • Masukkan perahan santan yang kedua.
  • Bila mendidih masuk ubi keledek. Asam keping jangan lupa yer.
  • Bila ubi empuk masuk garam dan pati santan.
  • Bila mendidih masukkan udang.
  • Siap
  • Sedia dihidang ( sowi pic tiada ...terlupa nak snap)

Sedap tau.. goreng kunyit pon sedap juga. Garing dan ranggup aja..... ikut selera tekak masing-masing lah yer

Jom share kat comment box saya ;p


18 comments:

are_lin@yu said...

macam sedap ja..dah la tengah lapar tengok ni tertelan air liur bebs..hehe

Nur Lavender said...

SEDAP SGT UDANG NI..HUHU

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

uish..pelik rupe udang ni..rasa mcm prnh nmpk kt kelantan,tp jarang...huhu...mmg sdap ek?

saffiya_aleesya @ echa said...

wahhh sedap tu gulai udang..terliuq cheq huhuhu

cIk JanNah said...

tak pernah dengar nama udang nie. tapi nampak macam sedap jer. besar2 tu..nyameh!

Gen2Merah said...

udanng memang makanana kegemara saya... tapi asal lepas makan udang pasti gatal2 badan.. ekekeke.. takpe, janji makan dengan senang hati kan...

selamat menjamu makan malam ye

LYAfrina said...

beasrnya udang2 tu..confirm sedap ni

aReLaN said...

saya suka udang tapi bab nak buang kulit & kaki tu yang malas.hahahah...

eita said...

kat pasar dungun banyak udang ni..tapi tak pernah beli setarang habuk pun...sebab rupa dia macam lipan...
atar umah akak sikit....hehhehe..
jangan lambat tu...

KuNanGKuNanG said...

sy suka udang gertak ni...goreng pun best...:)

fieda said...

tak pernah mkn udang ni..

IntaNBerliaN said...

udang gertak xpnh dgr tp udang lipan pernah la..hihi

dela said...

akak pun suka maan udang ni... tpi selalu goreng aja... tpi mmg manis.

Masya said...

dah lama tak makan tau... terliur dibuatnya...

mama irfan said...

anis panggil udang ketak.. n yess anis penah makan udang ni... anis slalu masak lema cili api atau wat gulai cara gula ketam... fuhhhh cakap ja da rasa terliur da....huhu

Izan Ishak said...

cam best je udang ni cik su... izan tak pernah makan n masak sendiri udang ni. kalau dapat makan mmg syok nih...

Datin Firah said...

udang nie mmg sedap . sy penah makan isi dia manis lain dri yg lain...hehehehee sebab sy giler udang

Amanda Suria said...

x pernah makan lagi..x tau macam mana..should try jugak nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...