Resepi Lala Masak Serai

sedap sungguh kalau dapat ratah lala masak serai ni. bermangkuk mangkuk pon boleh habis. sekejap je +_+


Bahan-bahan : 
  • 1 kilo lala -bersihkan
  • Halia -tumbuk
  •  serai -titik
  • Bawang putih dan bawang merah -tumbuk
  • Air -secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Bawang besar -hiris
Cara membuat :
  • Tumis bahan-bahan tumbuk hingga garing dan naik bau.
  • Masukkan serai dan air secukupnya. Kalau nak hirup kuah lebihkan lah airnya. Manis je rasanya.
  • Biarkan air mendidih. Kemudian masukkan lala dan bawang besar.
  • Perasakan dengan garam secukupnya. Bila nampak kulit-kulit lala terbuka maknanya dah cukup masak la tuh. Angkat...
  • Siap.

Siap sedia untuk dimakan.
Hadap lala macam tak pernah makan...hehehe .. 
Nikmatnya tak payah dok ceghita la... ;p

nota kaki ('',)
Balik kampung dapat makan makanan yang dah lama tak makan ..suke-suke 


Previous
Next Post »
14 Komentar untuk "Resepi Lala Masak Serai"

sedapnyer.. betuah cik su dapat mkn lala... mashi kat sini nak makan kerang pun susah (T.T)

nyum² makan macam tu jer.. x payah dgn nasi sure habis bermangkuk²... ;p

Lalallaaaaalaaaaaa!!
Kegemaran sayer.. ;)

bapak saya sangat suka makan lala ni... dulu masa kecik-kecik saya panggil lala ni trojan,. . ha ha ah

Ala...dah lame tak mkn lala ne, susah nak carik kat sini... Dulu mase dok asrama, ade budak kecik tu selalu bawakkan tau... Cedap sangat.

makan dgn sambal kicap lagi best kan,hee......:)

ya allah lala memang peberet jannah. nie yang dok terliur nie..huaaaa

btw, salam kenal :)

sedap2..tambah2 tengah lapor ni...

akk jannah rep kat sini yea. maaf
jannah tak expert kalau nak bgtau direction. Tapi akk cari TAMAN SRI JAYA then kedai mee racun nie sebelah jer suray taman tu.

kalau dari arah parit raja akk akan jumpa BP Mall belah kanan kan? Akak terus jer lagi sampai akk jumpa kedai kain MK (kedai warna merah tepi jalan) . akk masuk kat lorong tu terus jer nanti belah kanan akk jumpa surau taman sri jaya. Kedai mee racun kat sebelah tu. kedai tu buruk jer :) hihi

oooo...yang ni ke lala nama dia.tertukar lak hari tu ngan pahat.hahaha

sdapnya... mmg msk simple2 gini sdap sungguhkn sue..hihii

sdapnye lala!!huhu..sni xde seafood..blk nnti nk mkn bnyk2 la...huhu

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF