Peristiwa Demi Peristiwa Yang

Wahai pembaca budiman sekalian,
cuba baca 
dan 
hayati setiap peristiwa di bawah..

yang mana mungkin boleh 
atau 
akan terjadi pada kita 
tanpa dipinta dan diduga...


Peristiwa pertama  
Mac 2012
Pada suatu pagi yang hening sepasang suami isteri menerima panggilan dari kampung...
sepupu si suami terlibat dalam kemalangan ngeri di Lebuhraya Utara-selatan arah utara hingga meragut nyawa..

Maafkan `kami`,
tak dapat pulang...

Peristiwa kedua  
19 Mac 2012

Si isteri mendapat panggilan dari suaminya selepas makan tengah hari. 
Mak si suami dari kampung telefon beritahu anak saudara tiri sebelah si suami meninggal dunia selepas lemas ketika sedang mandi manda di sebuah pusat rekreasi.


Maafkan `kami`, 
tak dapat pulang.

Peristiwa ketiga
20 Mac 2012
630 pagi,
sepasang suami isteri baru sahaja selesai menunaikan solat subuh..
tiba-tiba...
tut..tut..tut...tut..
telefon s isuami terjerit-jerit minta dijawab...
alangkah terkejut, tergamam dan sewaktu dengannya.. 
Bapa saudara si suami minta dihantar ke klinik kerana rasa tak sedap badan.
Dan tiba-tiba terus rebah dan disahkan meninggal.
tapi.. 


Maafkan `kami`,
tak dapat pulang ....

Peristiwa Keempat
21 Mac 2012
1210pagi
Seorang isteri baru sahaja hendak melelapkan mata
tiba-tiba telefon bimbitnya berdering
lalu dijawab 
dan
ada tangisan dihujung panggilan itu 
adik si isteri pula meninggal ....

Maafkan kami,
`kami` akan pulang segera yang mungkin...


Subhanallah...
Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui...
Apakah ini ujian besar dariMu buat hambaMu ...

Previous
Next Post »
19 Komentar untuk "Peristiwa Demi Peristiwa Yang"

Assalamu'alaikum Ciksu,

Selamat menyambut kedatangan Ramadhan Al Mubarak dan selamat menjalani ibadah puasa ya. :)

sedihnya baca.. Tabahlah wahai hati...

dugaan datang tanpa kita duga kan..

turut menurut peristiwanyer.... allahhuakhbar...

salam Ramadhan dari TLf & maafkan segala slh & silap... smoga Ramadhan kali ini, IBADAH kiter lebih diberkati. aminnnnnn

tc yer :)

besar benar dugaan yang Allah bagi...
bersabar lah ye...

semua dugaan itu ada hikmahnya su..kita xtau kan..apapun yg pergi doakan bahagia disana kita yg ada nie teruskan hidup dan sentiasa mendoakan yg terbaik buat semua yg telah tiada...

template blog saya dari Cik Rose....ada link beliau di blog saya...

tabah yer ciksue... situasi ni lebih kurang same dgn akak dulu.. sebelum arwah adik meninggaldunia kemalangan .... ape jua yg berlaku pasti ade hikmah ... mmg amik masa nak melupakan ...

al-fatihah buat mereka semua...

salam Qasehnya Rania...
Dalam hal2 kematian ni..seelok eloknya kita dpt menghadirkn diri...TP jika tak berkesempatan,hubungilah melalui HP sebagai tanda simpati kpd yg ditinggalkn & ingatan kita kpd Arwah.
Dan jg lupa sedekahkn Al-Fatihah tuk Arwah jg..

Selamat berpuasa Dik..

sedihnya dalam bulan yg sama Allah amik nyawa diaorang...Subhanallah... salam takziah, dan byk2 lah bersabar...msti ada hikmah disebaliknya...hanya Allah sj yg mengetahuinya.

takziah atas apa yang menimpa...waktunya hampir-hampir je kan, sabar yea..selamat berpuasa

Bertimpa2 ujian menimpa.. Serahkan segalanya pada yang Maha Kuasa.. Sesungguhnya Dia lah yang Maha Mengetahui segala yang terjadi di langit dan di bumi..

takziah atas semua yg berlaku...ujian dari Allah..

dugaan datang tanpa kita duga itu lumrah hidup...yg penting sabar.

Allah...berturut2 kematian brlaku..Allah Maha Berkuasa kn..sekelip mata je..huhu..sabar ye ciksu...pasti ada hikmah disebalik tu..

dugaan kan... moga sue tabah hadapinya...

kalau buka adik beradik memang susah nak balik kg.. bukan taknak balik tapi maklumlah jauh dan kos minyak tol lagi.. mau tak mau memang kena balik juga.. sabar je la ye :)

insyaALLAH semua yg berlaku ada hikmahnyer..aminn

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF