Agar-Agar Kering


Bahan-bahan
  • 50 gram agar-agar kering
    400gram gula pasir
    1 cawan gula batu
  • 8 gelas air 
  • pewarna boleh guna jenama emulco (strawberi,pandan,lemon) pon tak apa..macam resepi asal.

    cara menyediakan
    • rebus agar-agar dengan 8 gelas air hingga mendidih.
    • masukkan gula pasir dan gula batu  biar mendidih.
    • bila dah masak bahagikan kepada beberapa bahagian dan diwarnakan.ikut keperluan.
    • saya guna pewarna biasa je.
    • sejukkan dalam bekas
    • dah sejuk boleh potong guna pisau pemotong agar-agar
    • jangan potong terlalu kecil, nanti agar-agar akan mengecut
    • dah siap potong memotong jemur di bawah terik matahari sehingga betul-betul kering
    • dah kering bolehlah disimpan..

    selamat mencuba :)





    Previous
    Next Post »
    3 Komentar untuk "Agar-Agar Kering"

    Nanti boleh la try, dah lama tak makan agar2 kering ni :D

    lama sudah xmkn agar2 kering hihi

    Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

    Terima Kasih Sudah Berkomentar
     
    Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
    Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF