Bihun Sup Rangka Ayam

untuk bihun sila baca sini

Tekak terasa nak makan hidangan berkuah semalam sebab sekali hirup kuah..sllluuupppp je bunyinya kan :)

So, semalam dapat la buat ala kadar.. untuk santapan 2 laki binik ni dan dua orang kawan 
so total orang yang makan 4 orang sajork ...hehehe

Selalu asyik makan isi ayam, dah borink la. Semalam buat sup versi rangka ayam je..
rangka ayam pon ada la juga sikit-sikit isinya yang melekat. Nanti tak da la gigit tulang je masa makan :)

Jom tengok bahan-bahan untuk sup


2 ekor rangka ayam(potong ikut suka), 4 sekawan(1 batang kulit kayu manis(ketuk), 5 biji buah pelaga, 3 kuntum bunga lawang, 5 tangkai bunga cengkih), 1 biji bawang besar, 4 ulas bawang putih, halia, 2 biji cili hijo(kisar), 1 biji bawang besar, 4 ulas bawang putih, halia(tumbuk), air secukupnya, 1 ketul kiub ayam knorr, garam serta daun bawang dan daun sup secukupnya(hiris).

Caranya 
  • Tumis 4 sekawan kemudian masukkan bahan-bahan tumbuk. Biar sampai garing, kemudian masukkan bahan kisar. Bila dah kekuningan masukkan rangka ayam yang telah dipotong.
  • kacau bagi betul-betul sekata bahan tumisan dengan ayam tadi kemudian masukkan air secukupnya beserta kiub ayam knorr. Biaq sampai mendidih, baru perasakan dengan garam..
  • Angkat sup kemudian tabur daun sup dan daun bawang yang siap di hiris tadi...siap
sup ini elok hirup panas-panas je...baru teghasa =)

Selamat mencuci mata di pagi hari Jumaat yang mulia ini :)

u all dah start buat keh ghaya ke ???





    Previous
    Next Post »
    16 Komentar untuk "Bihun Sup Rangka Ayam"

    Wahhh sedapnya sup ayam..

    Myra memang suka makan sup ayam ni :D

    huhu..terliur beb...kuih raya xbuat..sume pun tunjuk.hehe

    ala²... bihun kuning tu .. buat akak terliur sbb selalu buat untuk versi tom yam jer..

    sedap ratah sup rangka ayam ni,,,,

    sedap ni... bahagian rangka ayam la yg paling sedap... ada rasa manis2 ayam... :D

    sedapnya... boleh lah refer2 blog ni kalau nak masak.. hehehe..

    wei fevert KA Ni mmg sedap, mkn ngan nasi pown ok

    menggoda bihun sup tu. huhu..

    harini br nk start buat. takut tak sempat.

    sedap..terliur dah ni tgh hari lak tu..hhe

    Sedap ni hirup kuah sup ....

    simple & sedap..lya mmg suka mkn rangka ayam..selalu beli..

    paling suka makan mi sup...
    sedap tu..

    bihun sup peberet husbad wani eheee

    cuci mata sambil telan air liur.. hihi

    Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

    Terima Kasih Sudah Berkomentar
     
    Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
    Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF