Biskut dan Kudap-kudap yang tak seberapa

 Hye ...
u all banyak buat biskut ghaya???
saya....
tak banyak pon yang buat..cukuplah untuk menjamu tetamu yang bertandang ke rumah...
selalunya biskut raya di taja oleh arwah

tak apa..
tahun ni ciksu kena buat sendiri...
walaupon dulu buat juga tapi just yang simple-simple.. well u know me .. dan,
inilah hasil-hasilnya..

Biskut Badam Kelapa
Biskut Aprikot
 Ghasa masam-masam manis-manis..sebab ada letak parutan kulit lemon dan jus lemon. ada gigitan buah aprikot lagi ..

selalunya bila saya buat biskut wajib ada buah-buahan tak kira la kurma ke, aprikot ke, kismis ke, badam ke sebab bila kunyah biskut biar ada rasa buah-buahan...  
tak suka bila makan biskut hanya rasa tepung dan kemanisan je...
tapi yang penting mesti ada COKLAT..
sebab saya suka coklat...

Agar-agar Kering
 1st time buat agar-agar kering nih...tak planning pon nak buat..
Al-kesahnya satu hari tuh pergi jalan-jalan kat Tesco ternampak buku resepi baru..hati nak ambik tapi kekasih hati dok main jeling-jeling pulak sebab buku kat rumah banyak sampai tak terbuat biskut..maka dengan sepantas kilat baca-baca dan hafal...terus pergi beli bahan-bahannya..hehe
yang bestnya masa nak buat terlupa la pula sukatannya..so terpaksalah google dekat myResepi..

Kueh Siput
 OOOO..buat nih mencabar kesabaran tau..sampai terhenjut-henjut bahu dok menggelintir tepung nya..nasib baik ada kekasih hati mau nolong..

Gulungan Popia Manis

akhirnya .....


 siap sedia untuk dibahagikan kepada tiga bahagian..

satu bahagian tukang buat..
satu bahagian umah Mak Kedah
satu bahagian umah Mak Perak

tak banyak pon sorang 5obiji je...he3
selalunya biskut yang saya buat biasa-biasa je..dan selalu bertukar-tukar setiap tahun sebabnya selalu mencuba resepi daripada koleksi yang ada..

lain orang lain ghasaya..yer idok 

 *kualiti gambar kurang cantik sebab guna phone je. Kalau kamera maka jawabnya tak ter`upload` ler.*

Previous
Next Post »
18 Komentar untuk "Biskut dan Kudap-kudap yang tak seberapa "

SELAMAT HARI RAYA...

http://norumara.blogspot.com/2012/08/saya-tak-kaya-tapi.html

ada sesuatu menanti di sana. =)

dlu suke sgt mkn agar2 kering tu :)

sikit² pun banyak dah yg cik su buat .... mesti sedapkan... untuk akak xde ke sebalang .. hahaha gurau jer..

tahniah menang teka teki deqla ygbung a2

banyaknya.. & sangatlah rajin. Saya tatawlah kenapa tahun ini tersangatlah malas..

cantik biskut..cendol buat bnyk biskut tp semuanye tah hape2.tak lawa langsung!haha
cendol pn folo sini ye kak ^_^

bnyk tu blh antar kat ayu sikit..hihi

wah ghajinnyer buat banyak2 kuih tu..... kuih siput tu paling menggugat tekak nieh.. hehe

Assalamualaikum wbth....
Nie yang saya malasssssssssssssss..naksinggah blog
cam nie....
Menguji keimanan saya di ptg hari...gambar tu ya'Allah.....nampak sodap je...menarik je....


Salam perkenalan dari
TiranaAduka...
Selaku blogger baru ...memohon maaf atas kehadiran di blog ini.....tanpa diundang...maaf dari Tirana..

From TiranaAduka.....: Mengenali TiranaAduka - kesihatan.

Jemput singgah blog saya.....jika ada kelapangan dari anda.....

From TiranaAduka.....: Bila diri Tirana Dicintai....tanpa ku sedari


Wasalam..
Ikhlas,
TiranaAduka...

rajinnya buat kuih..thanks sbb singgah blog sy..:)

kuih siput tu kan, kudap masa tgk tv, mmg terbaekkk la kan

eca semua kuih tunjuk.mama la nak sngt tunjuk2

bnyk jugak buat kuih raya tu... nmpk sedap plak tu...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/08/teka-baju-raya.html

Rasa puas kan kalau kita buat sendiri kuih raya :)

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF