Pajeri Terung


Selalu makan pajeri nenas dengan pajeri terung je.. mak selalu buat.... 
paling kerap pajeri rebung la.. rebung beting.. sebab umah ciksu banyak pokok rebung nih.. FOC je..

"penah dengaq..?"

mak buat sedap... mula kenal pajeri terung lepas bersatu hati dengan kekasih hati.. my mil suka buat pajeri terung..

So, dari situ timbul la minat nak membuat dan mencuba ghasa sebab kekasih hati memang suka sesangat makan pajeri terung..  *-^

Mak Kedah suka Pajeri Rebung.. Mak Perak suka Pajeri Terung...

Antara bahan2 yangs aya gunakan :)
  • terung panjang yang kecik-kecik sebab senang nak makan nanti
  • udang kering ikut keperluan
  • cili kering -dikisar
  • santan 
  • kerisik
  • bawang putih, besar dikisar 
  • 4 sekawan
  • rempah kari daging dibancuh dengan sedikit air
  • Gula dan garam secukupnya
  • daun kari
Cara-caranya :
  • potong terung kepada 2 bahagian jangan putus
  • tumis 4 sekawan, daun kari dan 
  • masukkan udang kering. goreng sekejap
  • kemdian masukkan bahan kisar. masak sampai bawan garing
  • masukkan cili kisar. biar sampai pecah minyak
  • kalau agak kering/ pekat tambah sedikit air. perasakan dengan gula dan garam secukupnya. masukkan kerisik..
  • kemdian masukkan terung dan
  • agak-agak terung masak layu masukkan santan. biar mendidih..
  • bila cukup rasa tutup api. siap
  •  

Makanan yang saya sediakan semuanya simple-simple dan mudah-mudah...
boleh la untuk orang bujang mencuba try :)





Previous
Next Post »
25 Komentar untuk "Pajeri Terung"

pajeri rebung? selalu rebung wat masak kari @ masak lemak cili api, x pernah try wat pajeri g ;)

ermm sy suke terung bakar cicah air asam..perghhh terbaekk la.hehee

suke jugak makan.. tapi maleh masak .. sebab stok kerisik jarang ade kat rumah ....

sedapnya pajeri, en hubby peminat pajeri terung dan akak pula suka nenas he he
kuahnya cicah cekodok pun sedap

Dulu tak reti makan terung, tak sangka bila cuba sedap jugak... :)

gmbr yg sungguh menggoda..

Slm 24 Ramadhan.. Slm kenal..
Folo sini balik :)

macam sedap jek . . akak org perak ea?

mekasih singgah di blog saya n inform pasal segmen ayu tu :)

salam 24 ramadhan :)

lauk ni lah yg membuatkan kita nak bertambah nasik :)

sedapnya pajeri terung... sy mmg sk pajeri terung n nenas :-)

baru kelmarin mak wani buat pajeri rebung hihihi

nampak best ciksu..tp kite x suke trung.

ho3... dh la lunch hr... lapar seh :)

M plak suka pajeri nanas.... Pajeri rebung M tak pernah rasa lagi..

ayu pernah makan gak ni..memang sedap ;-)

saya suka gak mkn pajeri terung mak wat.. hehe

salam ramadhan :)

sedap sangat pajeri nenas tu :)

kalau terung, Ros suka terung goreng berempah :)

Rajennya dia buat pajero terung.

yumm.yumm,,,sedapnyer..
ni lya dh beberapa hari cari terung goreng berlada..nak buat x reti..

pajeci nenas n terung..
dua2 faberet akak tu....

rebung beting? huhu. baru dgr ni. ;)

okey. okey. nnt saya sertakan link nya ye. sori, lambat paham. hehe.

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF