Jom Masak: Kek Marble Style SAJI

Salam readers,

Bosan.. tak tau nak buat apa.. mata terpandang stok telur yang melambak.. maka mood ghajin sudah mai.. godek-godek majalah SAJI keluaran Aidilfitri.. terpandang resepi Kek Marble.. check punya check .. senarai barang semua cukup.. so, on je la..

gambar yang terang tu saya guna kamera.. kelabu asap tu guna kamera phone je..


 




















Bahan-bahannya:

200gram gula halus
200gram mentega
200gram tepung gandum -ayak
1 sudu kecil serbuk penaik -ayak
1 sudu kecil ovallate
5  biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil coklat emulco


Cara-caranya:

1) Gris loyang berukuran 7` x 7` inci -saya guna loyang yang ada je..

2) Pukul mentega dan gula hingga gebu..

3) Masukkan telur dan ovalatte.. pukul lagi sehingga sebati.. kemdian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak.. 

4) Masuk esen vanila..

5) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.. satu warna asal.. satu lagi warnakan dengan coklat emulco..

6) Tuangkan adunan ke dalam loyang selang seli.. ikut suka hati uols la cam na pon.. hehe

7) Bakar selama 45 minit suhu 180c.. ikut oven masing-masing

* jangan lupa hentak loyang sebelum dibakar.. supaya kek padat .. ;)






















Badam tu saya sendiri yang pandai-pandai menambah.. hihi.. panggang sekejap atas api kecil.. kemdian taburkan aje.. makan lepas kek siap masak memang ranggup.. tapi untuk 2,3 hari dan seterusnya.. badam dah lemau.. ;)

Pppsssttt: sedap kew... haaaa.. nak tau sedap kew tak.. uols kena `cuba try` buat sendiri yer.. baru tau.. =)



Previous
Next Post »
17 Komentar untuk "Jom Masak: Kek Marble Style SAJI"

Yummmy...saya ni memang selalu fail buat kek..hihi

akak, cantiknya ukiran marble atas kek.

waa cik su dah berjaya menterliurkan cik na. huhu.. mintak sket. ;)

ade lebih kek lagi x?kalo ade kasi sini skit..

salam kenal.. sedap tgk.. cantik lak corak kek tu..

pandainya awk buat kek...saya ni baru nak belajar2...oklah, leh cuba ni...hehe

nmpk sedap tuuu....meh anta kt sy ckit..hihi

canteknya corak2 tu..mcm syg lak nak mkn hehe

Rajinnya Cik Sue wat kek.. nak rasa, boleh tak?... hihihi

Ank CiM suka kek marble. So slalu jg buat klau ada function sbb marble ni mudah

pandainya sue buat kek.. n corak dia pun cantik :-)

Sedapnya kek...M baru dok siap2 barang nak buat kek la ni.. Hi hi..

saya suka kalau buat kuih guna sukatan cawan. leceh nak timbang2. hehehe...

nyummyyyyyy !!! dapnya..sy suka mkn kek yg ada mentega2 nie , penah la rasa kan..beli sendiri kat pasaraya..mmg mabelessss !!

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF