Kek Pisang Kukus

Hari tue ada bagi korang sarapan pagi dengan Kek Pisang kan.. hari nie nak tepek resepi pulak okey..


Bahan-bahan untuk kek pisang sedap yang gebus gebas ni 


  • 5biji pisang berangan (ini je yang ada dan lecek)
  • 4biji telur Gred A
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan minyak Jagung
  • 1sk soda bikarbonat
  • 1sk baking powder
  • 1sk ovallete
  • 1sk esen vanila
  • 1sk garam

Cara-caranya

1- Satukan tepung, soda bikarBonat dan baking powder.. ayak

2- Satukan telur dengan gula.. pukul sampai kembang

3- Masukkan esen vanila

4- Masukkan tepung, soda bikarbonat dan baking powder yang telah diayak sikit demi sikit.. 

5- Masukkan ovalette

6- Masukkan minyak Daisy

7- Masukkan pisang yang siap dilecek beserta garam.. pukul hingga sebati

8- Tuang dalam acuan yang siap dilapiskan aluminium foil.. sebelum tu panaskan loyang terlebih dahulu.. 

9- Kukus hingga masak.. nak tau masak cucuk dengan lidi sate dekat permukaan kek.. kalau melekat belom masak lagi la tue.. 


Dapat 2 bijik kek guna loyang nie.. dah selamat dimakan dan dibekalkan untuk kekasih hati ke ofis pagi tue.. hehe

Sedap sebab tak guna mentega.. ghasa pisangnya.. ;)

Previous
Next Post »
22 Komentar untuk "Kek Pisang Kukus"

dah ada resepi.. nanti bolehlah Ros try :)

Rajin CIk Sue buat kan....

dear, deqla masokkan list entri kamu dlm blog.. url feed.. kalo dulu cikna, now ur turn utk menang teka bunga tu.. =)

wahh rajinnya sis. tapi sy tak mkn kek pisang.xtau kenapa.

kek pisang pekena masa minum petang memang sedap. sambil layan drama tup tup habis sepinggan hee

salam kenal, patutlah ramai follower...

tq kongsikan resepi..
semalam akak ipar bagi pisang lemak manis..
pisang tu blh x buat kek kukus macam ni .. kalau bukan pisang berangan

Lama tak makan kek pisang..
Kek sesuai untuk pelawasan ni :D

Rajin masak :D

sodapnya kek pisang. gebu je nampak. ;)

tq bg resepi... klu RAJIN nanti bley la try... rajin makan tp tak rajin buat hihihi...

entah bilalah nak rajin masak cam u all nikan..dalam entry saya tak pernah ada resepi masakan...hehehe

dah lama tak makan kek pisang. buat lagi la tak pernah.. hahah.. nway nampak sungguh nyummy.. nt ble try

Nampak cerah pula kek pisang ni..
menyelerakan ^^

nak sikit..sedap tuu..nk bt sendiri tak reti lor...

boleh jer order...nak ker rempah tuu..sepeket rm2.50..

salam ziarah. terima kasih kerana mengunjungi dan follow blog saya.

wani ni dok lama dh nk buat sendiri kek pisang tp xterbuat lg pun hehehe

Wah sedapnya kek pisang... Kalau free nnt nak try buat la...

nmpk sgt gebus.msti sedap nie kan

tengok kek tue cam gebu jer mesti sedap..nak copy resepi...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF