Ketupat Daun Buluh.. Penah makan ke?

Sempena syawal yang belom melabuhkan langsir, elok kiranya ciksu perkenalkan makanan ini untuk korang.. nak tak.. bukan apa, kalau tayang lepas syawal macam tak sesuai pulak kan.. mood raya dah habis la katakan..


Ketupat Daun Buluh.. kenapa ???
sebab pulutnya dibalut dengan daun buluh.. haha.. jangan ditanya kenapa daun buluh bukan daun ketum..kih3x



Penah dengaq atau makan.. sapa yang tak penah dengaq atau makan silalah angkat kaki-tangan dengan kadar segera.. nak bilang.. hehe


Selalu makan ketupat daun palas, ketupat nasi je kan.. kali nie ciksu bawa khas dari kampung untuk tatapan korang pulak.. ketupat daun buluh.. lain dari yang lain.. boleh..


Mak menakan yang buat.. tiap-tiap kali ghaya mesti buat.. ghasa ketupat nie tawaq.. tapi jadi sedap bila dicicah dengan ..



Gulai Pucuk Johar ni.. memang  mabeles.. 
uolls penah makan tak? gulai ni dicampur dengan isi ikan `temenung`.. memang terangkat.. simple tapi sedap oke. 

Memang terbaek.. selamat menjamu selera sempena syawal ini.. kalau yang masih berpuasa.. maafkan tuan hamba..


Previous
Next Post »
42 Komentar untuk "Ketupat Daun Buluh.. Penah makan ke?"

rasa yg daun buluh tu pnh mkn tp dah ingat2 lupa plak.. hihi

baru taw...ndak pernah makan lagi jenis ketupat macam nie...tengok je macam sedap

mmmm xpenah jumpa&tgk lagi..first time nih..biasanya buat ketupat daun palas je..

ROs tak pernah makan pun.. Nape pulut tu jadi warna kuning ye?.. letak perwarna atau dia serap kat daun tu?...

xpnah mkn ni....xpnah tgk & xpnah tau pun sbnrnye...nih yg nk cri tau nih..hihi

Menarik ni. Tak miang ke daun buluh? Ini guna pulut ke beras biasa ciksu?

saya angkat kening sebab tak pernah makan :)

tak pernah makan langsung hihihihi ...

hari ni ade jamuan raya kat opis untuk yang join tadarus masa puasa hari tu....

Seyes tak penah denganq ketupat daun buluh ni apatah lagi makan.. :)

kena p rumah Cik Su la camni :)

xpernah jumpa dah makan macam ni,guna nasi impit rebus je..macam sedap..

ist time tgk ketupat camni..tringin gak nak rase..

X penah mkn sis..
Ni pon baru tau..
Nampak sedap tu..
Ngan gulai tu..

Awk di tag http://ceritasiaiyon.blogspot.com/2012/09/giveaway-from-sept-to-nov-by-jaja-sutera.html

tak pernah makan..rasa cam ketupat yg biasa tu ke

macam sedap je.. tak pernah rasa pun..nama pun baru tahu hari ni.. :)

maaf sue..lama kak fieda tak dtg sini..mood kak fieda dh kelaut..huhu..insyaallah dah dapat slow balik mood ni..hihi

kak fieda tak pernah mkn la..

first time tgk ni...dr negeri mana ea or mmg 1 pmbaharuan..hehe

huii..sedapnya..teringin jugak nk rasa,, ada ka ketupat ni dekat kedah eh?

siries tak pernah makan pun...baru tau arini....sedap ke???

semua yang kat atas tu tak pernah makan lagi...pos sini sikit

wahh, mmg nampak sedap2 belako.... nyummi

wah ciksu..sy mmg x penah makan apa lg tgk,..balut ngn daun buluh n cicah gulai pucuk, ikn temenung...hehe cek ni lama dok kedah pon tak penah jumpa...

baru tahu dan first time tengok...

hah x penah dengar n x pernah tengok..... 1st time nieh... bertambah lagi pengetahuan am pasal makanan di malaysia... hehe

cisu, daun tu berkilat ala2 tembagekan? cantik pulak tgk kene bungus daun buluh..revolusi ketupat yg ade ;)

lorhh.. x penah amek tau la pulak seblm ni..haha

erm... x pnh jumpa pun.. ni 1st time tgk dan tau...

thanks follow blog sya.. salam kenal & do follow u.

nampak sedap jer ketupat tu, warna kuning.. 1st time akak tgk..

penah makan tp wani xbapa suka la

uniknyeeeeeeeee. tak penah pun mkn. tgk pun tak penah. hee. ;)

Tak pernah dengaq la pasai ketupat daun buluh ni..

asal mana erk?? cam sedap jer..

pasti masakan jawa, betoi tak??

penah makan,setiap kali raya dapat merasa coz kakak ipar org pendang.dia selalu bwk balik.pucuk juaq tu pulak dijadikan kuah laksa..sedap..

1st time dengar...unik nya ye pucuk daun johar pon tak penah dengar gak...

salam boleh tak what's app cara buat ketupat ni..lama ngidam..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF