Penah kene `LUDAH HANTU`..

Salam Readers,


Uols penah dengaq tak ..kene `LUDAH HANTU`.. haha..  camna tue..



Ni semua masa zaman budak-budak dulu ler.. bila badan penuh dengan biji-biji yang besaq gedabak tu.. sebabnya ketegaq p main pastu balik dekat-dekat nak maghrib.. 



Konon-kononnya makayah usik ler.. hakikatnya tak tau ler apa yang terjadi sebenaqnya.. memang makayah kata kene `ludah hantu`.. entah iya entah tidak kan..hehe


Macam tu lah yang terjadi dekat saya sekarang ni.. 

Semalam ada habaq yang dahi benjoi pastu muka dan kaki-tangan naik bijik-bijik besaq gedabak.. bangun pagi.. tengok cermin.. 


"Nah.. amek kawwww.." 


merah menyala.. besaq pulak tu..dan teramat gatai. ;(


Sekali pandang macam kene gigit nyamuk je kan.. ni waktu pagi..


Nampak kan.. dari sebesaq gigitan nyamuk.. jadi sebesaq tu bila tengah hari. .huhu


Makin besaq.. Maintain macam tu sampai la ke petang.. tapi still dok garu-garu sebab gatai..

Pppsssttt: Berdebar-debar tunggu malam.. sebab bangun pagi mesti ada surprise lagi.. muka telinga comfirm merah-merah.. huhu


Previous
Next Post »
34 Komentar untuk "Penah kene `LUDAH HANTU`.."

emm... allergic kot...ad salah mkn ke? atau kene gigit hama ke?

maira baru2 ni kena gitu..2 hari..habis satu badan dia..sian plk tgk..mula mcm bintat kena gigit nyamuk pastu dia jadi besar dn bercantum..mmg dulu2 mak kak fieda pun ckp kena ludah dgn hantu..kak fieda sapu minyak gamat jer..

tak de hantu usik lah QR. kak biasa kena kalau cuaca sejuk@ baju yg kita pakai tu cam "miang2" sikit..tak taule fasal sabun@ tempat kita sidai baju..
kalau tak dan p klinik (cucuk), ubat mujarab sapu dengan habuk kapur papan tulis (ada lagi dak la ni). cepat surutnya

mst gatal mengeyam kn...huhu..adoyai..besar btol hasil nya tuh...

eh, mcm saya selalu kene.. dulu mmg saya sellau kene.. tp sy sbb gatal2 bdn.. nyamuk gigit pun blh jd sampai cam gini.. kulit snsitip..

owhh ludah hantu ker?? baru sy tau.... x ingatlah penah ke x huhuhuhu

Yang ni saya panggil gegata. Kalo pegi klinik, nanti doktor bagi ubat sapu mcm kapur kasut, tapi dia sejuk2.

try pergi klinik.. dlu pernah jugak kene... doktor bg ubat sapu dan tahan gatal.. alhamdulillah... ilang...

ludah hantu? erk... ngeri je dengar.. tp mmg penah kena dulu.. gatalnya xtau nk ckp.. Allah je yg tahu.. hehehe

misteri nya. tak pernah dangar lagi ni.

Penah terjadi kat umi sy sebelum ni... Bengkak yang tiba-tiba mcm tu jgk. Alhamdulillah, lepas minum air dari buah kelapa, boleh hilang sekejap je. Boleh try kot~


Btw sy blogger bru, dan sy follow blog ni..:)

Slm pkenalan.

mak aiii... boleh tahan besarnya. dah ok blm?

Follow balik blog cikgu.. Ahaks!

ada stgh kata kena kelopok garam huhuhuhu...kurg mkn sayur org kata

nak emailkan details kat email awak kenapa??confius..

1st time dengaq nama ludah hantu ni ;) Macam tu ke rupanya..

Ros pun penah kena juagk i.. Mak letak garam kat satu badan.... pastu bedak sejuk..gatalnya jangan cakap la....

hehee..ms kecik2 dlu mmg ade kene..tp xtau la wujud ke x diludah hantu ni kan..so utk hilangkan merah tu..ciksu ltk ape?

kena gigit menatang apa tah.. x psl2 hantu kena tuduh.. haha... penah gak kena mcm ni..pas tu jap je ilang la..

salam ziarah..dulu klu kak zu kena "ludah hantu"selalu lumur garam yer kat tempat gatal tu..skrg ni org panggil alergik...hehe

owh, iqa penah kena.. tapi owg kampung iqa panggil kena sembur pontianak.. masa tu iqa g kubur tengah2 arie. huhu, bengkak 1 badan.. nak telan makanan pun pun susah~ =.=

KA pernah juga kena mcm ni dulu2 tp sbb allergik hehehehe

masa kecik2 dulu pernah kena...

arwah mak bagitau...
nak hilang kan tu..kita ludah balik kat tempat yg kena tu...

takpun ambik rambut wat garu..tempat yg kena kan gatal...

Kalau kat sini kami panggil sopak garam..

ludh hantu?macam kena 'kelopak garam' je..tu istilah yg sy guna utk gatal2 yg macam nie.hehe

Mcm ner nak. Hilangkan

saya hri tu hilang mcm tu je.tapi jenuh jga la telan ubat alergic.huhuhu

cer try goggle ’gegata’
kdng2 brpunca dri habuk dekat tilam, langsir, n sewaktu dgnnya..

cuba la.. jmpa doktor..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF