Uols suka makan KEPAH tak ..

Hye.. bersiaran lewat sikit hari ni.. hehe

Alhamdulillah.. bijik-bijik tu dah pon menghilangkan diri.. lega ghasanya.. ye la tak da la nak garu-garu lagi.. sakit tau.. ;)

Nway nak share pasai makanan laut yang satu nie.. uols penah makan tak.. 

Haa.. namanya KEPAH.. merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan.. selalunya banyak dekat area PERLIS, PENANG dan juga KUALA MUDA, PENAGA.. itu yang saya tau la.. sepupu saya dok penang, selalu bawa balik kampung.. rumah dia tepi laut.. ('',)

Nak cari kepah ni time air surut la.. tetiba teringin pula nak try carik sendiri kan... pengalaman luar biasa tu.. kene try ni.. hihi

Sebab kalau carik sendirik fresh.. isi kepah yang fresh ghasanya manis tau.. sesape yang suka makan seafood macam saya.. uols boleh try buat kepah bakaq cicah ayaq asam.. memang terbaek.. sedapppp ;)

Kat kampung boleh la bakaq-bakaq ciksu oii.. awak tue dok rumah bertingkat-tingkat.. elok masak lain je la yer.. muahahahaa..

Selalu uols masak apa..

Pppsssttt: Saya suka masak..? next entry lah saya share yer.. ;)


Previous
Next Post »
13 Komentar untuk "Uols suka makan KEPAH tak .."

Kepah dgn lala tu sama ke? ke dgn kupang?
byk sgt nama dia haha..

Selalu kalau masak berlada sedap ni

kt sabah panggil ne lokan....mama expert cri benda ne kt paya.hahaha.
selalu cmpur dgn sayur je ciksu...eca suka..tpi ada satu jenis..yg kupang tu,biar bakar ke rebus ke..cecah asam bercili.psst,mak mertua lalu pun xperasan!.hahaha

#eh,bila masa ada mak mertua ne.haha :P

eh2 boleh dikira ngan jari lah berapa kali KA makan kepah spjg hidup ni hehehe

suka.....
tapi dulu lah..
sekarang ni dah jarang jupe...

Dah lama tak makan kepah..susah nak jumpa kalau tak pi cakaq sendiri..dulu masa bebudak rajin pi cakaq dekat tanjung rhu..

buat masak sweet sour pun sedap jugak kan...saya baru je tadi makan lala masak lada..sedappp sgttt..

Betul tu, kepah memang banyak kat Kuala Muda, Penang. Dekat jugak dengan kampung asben ;)

a'aa kan.. tgk org cari kepah cam best je.. time air surut tu

kepah bakaq sedap gak,tp buat sup msk air je pun dh sodap..

TENGAH PIKIR NI?? PERNAH MAKAN KE TAK HIHIHIHI .. SELALU BELI KERANG, LAL BESAR TU JER.. DGN SIPUT SEDUT.. YG LAIN² KAN PAYAH NAK JUMPE....

SELALU KALAU KEPAH CIK SUE BERISH MACAM MANE?? GUNA BERUS JUGAK KER?? MACAM KERANG.. SEBAB MAKANAN MCM NI KALAU SILAP BASUH BANYAK PASIR LGKAN...

OPSS.. PANJANG PULAK KOMENNYA...

mmg xminat mkn siput n sewaktu ngannya except for one.. kepah mmg the only exception..dappp...heee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF