PENTING DAN HARUS DIBACA..

 

MOHON SEBARKAN!!


Pada Hari Minggu yang lalu Satu Keluarga bersiar-siar dengan membawa beberapa 
minuman tin. 
Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dimasukkan ke hospital dan ditempatkan 
di 'Bilik Intensive Care Unit.'

Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena 
Leptospirosis. Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa 
menggunakan gelas/cawan. Hasil test menunjukkan tin tersebut telah terkena 
(dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.
Kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman 
sebelum meminumnya.
Kebiasaannya tin-tin minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke 
kedai-kedai runcit tanpa dibersihkan terlebih dahulu.

Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin 
lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan 
bakteria.)


Jadi bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air 

sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari

segala jenis kecelakaan nanti..








 kredit to : ANA




Previous
Next Post »
21 Komentar untuk "PENTING DAN HARUS DIBACA.."

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

haah betui la kan..ada gak terbaca dlm fb..ade yg sarankan minum guna straw..tp elok kalau basuh dulu kan..nauzubillah

Thanx 4 sharing d info. Mengerikan! Kadang2 perkara yang kite anggap remeh dan simple sebenarnya perlu di ambilberat....
P/s : sis sudi2 lawat blog saya =)

bahaya kan...kena lebih berhati2...

TQ for info...
Memang kena berhati2 skrg ni..makin menjadi2 penyakit kencing tikus ni..seram!

arr ! menakutkan , thanks for the info . sblm ni terus minum je , xbersih2 pun .

Nieza ada post pasal ni sebelum ni..bahaya kan

takutnya...bahaya la..leh bawa maut kalu da kena...

tq coz sudi tag...nanti de free kite join k...

yea...sbb tu la mak sy slalu suruh basuh dulu sebelum minum

thanks kak sudi link nama anna.. =)

kena berhati2lahkan..
bahaya juga...
kalau nak minum pastikan tim minuman itu di bersihkan dulu...

bahaya betul..elakkan daripada minum air tin ni je..

senang citer tak yah minum terus air tin. huhu.. langkah berjaga2 kan. takut jgk.

pernah jugak dgr pasal ni. sblm minum tu jgn lupe bace doa. ;)

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF