Jom masak sayur dengan cepat dan pantas



Menggunakan pemanggang ajaib. Dapat jimatkan masa dan yang penting dapur pon tak kotor.. hihi.. senang kerja saya nak mengemas nanti. 


Masakan yang simple.Di makan bersama nasi panas-panas berlaukkan ikan gelama masin goreng garing.. ;)

Bahan-bahan:

3 sudu besar bawang putih dan bawang merah yang siap dikisar
1 mangkuk isi ayam secukupnya
2 biji kentang
Bunga kobis
Lobak merah yang dipotong memanjang
1 biji cili padi cuma ketuk-ketuk
Lada hitam ditumbuk
Garam sesedap rasa
Kiub ayam knorr penambah rasa
Air secukupnya
Lettuce disusun tepi pinggan



Cara-caranya:
  1. Tumis bawang putih dan merah yang dikisar hingga kuning.. 
  2. Masukkan air dan kiub ayam knorr, lada hitam yang ditumbuk serta garam..
  3. Kemdian masukkan isi ayam dan kesemua sayur-sayuran yang dipotong tadi kecuali lettuce..
  4. Tutup pemanggang ajaib. Biar 5 minit. Sekejap je sayuran tadi dah lembut tau.
  5.  Ciksu baiarkan sehingga air kering sedikit sebab suami suka kering dari berkuah..

Previous
Next Post »
35 Komentar untuk "Jom masak sayur dengan cepat dan pantas "

wah..kerja memasak jadi semudah ABC.. hihi.. over tak Ros?..

lauk untuk lunch hari ni ke tu?

bolehlah munna cuba pulak dgn pemanggang ajaib munna lepas ni

amboeh sedapnya..sihat dan bekhasiat

laa..saya tak tahu pula pemanggang ajaib ni boleh masak macam2..ingatkan senang nak memangang je..hehe..patutlah umi saya kata nak beli.

simple..tapi sedapp..dan berkhasiat..!

senangla dh ada pemanggang ajaib tu..hihihi..teringt lg gmbr dpn ye ada gmbar ikan..hihihi

hihi..resipi simple...sy pun suke syur grg cenggini

kerja memasak lebih mudah dgn pemanggang ajaib ye ciksu. ;)

hik3x...masuk semua bahan2...pastu tutup...pastu buka aje dh masak???mmg terbaikkkk la!!

tgk pic cantik..mmg nmpk menyelerakan.. tp mmg sedap kan? hihi..

p/s: dear.. deqla dah kawen ler.. masak pun sendiri la.. haha.. ok nti deqla cuba k. :)

perghhhhhhh. yg simple ni la yg sedapppp. :)

pemanggang ajaib mcm mana tu ciksu? hehe..

salam...
ermmm teringin nak ada pemanggang ajaib..syiokk kan sbb memudahkan kerja2 memasak..

Mmg ajaib la pemanggang ni ciksu. Hati dah memanggil2 nak suh beli jugak ni.

Mantop. Best juga guna pemanggang ajaib tu. cepat masak. Tapi ahak berat juga lah.

wah masak sayur.. nampak sedap!!
senang kan guna pemanggang ajaib ni. kat umah kiter pun mama salu guna ni. panggang ikan pun best. tak melekat.
*kiter datang, balas singgahan dan follow juga.. :-)

sayur pun boleh masak jugak ke dalam ni...

bagus nyer

amboi sejak ada kuali ni.. semua pun jadi pantas yer..

Suka sayur masak macam ni, nampak fresh dan sedap :D

sedapnya ciksu..skrg akak kurang makan sayoq :)

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF