Jom Masak Spaghetti yang simple, nak?


Sekali sekala cuba masak spaghetti apa salahnya kan.. asyik dok ngadap nasi je.. boring jugak.. 


Kali ni ubah selera sikit, boleh?

Bahan-bahan:
Spaghetti  (angel hair)
Daging kisar 
Bawang putih, bawang merah secukupnya (tumbuk/kisar)
Cili kisar secukupnya
Prego Traditional
Sayur campur ikut suka banyak mana
Tomato (potong dadu)
Capsicum merah, hijau (potong dadu)
Lada hitam (tumbuk)
Garam 

Cara-caranya:
  1. Mula-mula, didihkan air serta garam dan rebus spagetthi sehingga masak. Kemudian toskan dan letak sedikit minyak zaitun supaya spaghetti tidak melekat..
  2. Tumis bawang hingga wangi.. 
  3. Kemdian masukkan cili kisar.. masak hingga pecah minyak..
  4. Masukkan sos prego.. 
  5. Masukkan daging kisar masak sampai sebati kemdian tambah air.. biar mendidih.. 
  6. Masukkan sayur campur, capsicum, tomato dan lada hitam.. perasakan dengan garam sesedap rasa..
  7. Bila cukup rasa tutup api..
pppsssttt: Lebih suka berkuah dari kering.. hirup kuah yang ada ghasa masam-masam pedas tu yang sedap.. ;)



25 comments:

Anum said... [Reply to comment]

nyum2

Masya said... [Reply to comment]

mesti sedapp.. bile nak bg sy rasa ni.. baru jer masak hujung minggu hari tu hihjihihihi.....

Farah Waheda Wahid said... [Reply to comment]

lama x makan spaghetti dan x masak spaghetti... ekekeke... tetiba terasa nak masak pulak... ^_^

Cik Su... sila bagi alamat email anda di furrawaheda@gmail.com...nanti saya borak2 ngan Cik Su pasal blog tu... *_^

Mrs Lurve said... [Reply to comment]

masuk blog nie..yg kenyang pun jd lapar huhuhuhu

ct cheery said... [Reply to comment]

wah!nampak sedap..nak rasa sikit??hehe..nak balik buat lah..

Deqla manjew said... [Reply to comment]

x berapa gemor sepitakreti ni..hihi.. tp kalo dpt mkn free best jugak.. haha

Fieda Rafli said... [Reply to comment]

mmg rajin sokmo cik sue ni..

LydSunshine said... [Reply to comment]

Saya pun suka guna angel hair. Rasa dia mcm lebih lembut. Takyah kunyah beriya. Rajin ciksu masak sendiri sos dia. Kalo saya, beli yg dah siap je. Pemalas kan?

Nur farahiza said... [Reply to comment]

sedapnye kak , buatkan saya teringin lew , hehehehhe

zaza nizam said... [Reply to comment]

zaza pun dh lme xcuba! biasa en.suami suka request.. hihi

combi said... [Reply to comment]

btol2..lgpon spageti la paling senang nk buat..huhu

Kakzakie said... [Reply to comment]

Oh samalah kita... kakak pun suka yg berkuah sebab tak tersekat masa makan licin aje kan:)

lelamaisara said... [Reply to comment]

sedp nye tgok..;)

Anak akak kena sakit kaki tangan dan mulut tu la cik su...

Haryati Faizal said... [Reply to comment]

sedapnya... lama tak buat...

CeqGu said... [Reply to comment]

kalau nak makan jer boleh tak ciksu? hehehe

Nisah Idham said... [Reply to comment]

heheh sedapnya.. biasa akak masak spagetti main campak2 je.. akak sorang je mknnya.. hubby kurang gemar..

boni kacak said... [Reply to comment]

hehehe..saya pulak suka kuah dia yang pekat tu. hehe.. ni lah namanya selera berbeza2 setiap orang kan?hehehe

LYAfrina said... [Reply to comment]

yumm..sedap2...
dh lama tringin nk cuba buat..tp smpai skarang x pnh cuba2 lagi

Dunia Wilma said... [Reply to comment]

Lama tak makan spaghetti...Teringin nak makan pulak lepas tengok gambar spaghetti tu ^_^

nea lopah said... [Reply to comment]

Salam...dh lama jugk Sy x masak spaghetti. bt trliur je akak ni.

eita said... [Reply to comment]

sedap nyer cik sue...
pos lah sini sikit..
lama tak makan spageti ni...

TiranaAduka said... [Reply to comment]

tapau sssSATU!!!

Cik Nur said... [Reply to comment]

wahhh...terima kaseh sudi bkongsi resepi...

Nur pernah buat, tapi entah ape silapnya..kureng sedap..

nanti nak cuba resepi ciksulah..

intanfirdaus247 said... [Reply to comment]

rajin nya ciksuu ...siap resipi lagi..

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply to comment]

spagheti i loikeeee

Bussiness

Fan Fages

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...