Jom Masak Spaghetti yang simple, nak?


Sekali sekala cuba masak spaghetti apa salahnya kan.. asyik dok ngadap nasi je.. boring jugak.. 


Kali ni ubah selera sikit, boleh?

Bahan-bahan:
Spaghetti  (angel hair)
Daging kisar 
Bawang putih, bawang merah secukupnya (tumbuk/kisar)
Cili kisar secukupnya
Prego Traditional
Sayur campur ikut suka banyak mana
Tomato (potong dadu)
Capsicum merah, hijau (potong dadu)
Lada hitam (tumbuk)
Garam 

Cara-caranya:
  1. Mula-mula, didihkan air serta garam dan rebus spagetthi sehingga masak. Kemudian toskan dan letak sedikit minyak zaitun supaya spaghetti tidak melekat..
  2. Tumis bawang hingga wangi.. 
  3. Kemdian masukkan cili kisar.. masak hingga pecah minyak..
  4. Masukkan sos prego.. 
  5. Masukkan daging kisar masak sampai sebati kemdian tambah air.. biar mendidih.. 
  6. Masukkan sayur campur, capsicum, tomato dan lada hitam.. perasakan dengan garam sesedap rasa..
  7. Bila cukup rasa tutup api..
pppsssttt: Lebih suka berkuah dari kering.. hirup kuah yang ada ghasa masam-masam pedas tu yang sedap.. ;)



Previous
Next Post »
25 Komentar untuk "Jom Masak Spaghetti yang simple, nak?"

mesti sedapp.. bile nak bg sy rasa ni.. baru jer masak hujung minggu hari tu hihjihihihi.....

lama x makan spaghetti dan x masak spaghetti... ekekeke... tetiba terasa nak masak pulak... ^_^

Cik Su... sila bagi alamat email anda di furrawaheda@gmail.com...nanti saya borak2 ngan Cik Su pasal blog tu... *_^

masuk blog nie..yg kenyang pun jd lapar huhuhuhu

wah!nampak sedap..nak rasa sikit??hehe..nak balik buat lah..

x berapa gemor sepitakreti ni..hihi.. tp kalo dpt mkn free best jugak.. haha

Saya pun suka guna angel hair. Rasa dia mcm lebih lembut. Takyah kunyah beriya. Rajin ciksu masak sendiri sos dia. Kalo saya, beli yg dah siap je. Pemalas kan?

sedapnye kak , buatkan saya teringin lew , hehehehhe

zaza pun dh lme xcuba! biasa en.suami suka request.. hihi

btol2..lgpon spageti la paling senang nk buat..huhu

Oh samalah kita... kakak pun suka yg berkuah sebab tak tersekat masa makan licin aje kan:)

sedp nye tgok..;)

Anak akak kena sakit kaki tangan dan mulut tu la cik su...

kalau nak makan jer boleh tak ciksu? hehehe

heheh sedapnya.. biasa akak masak spagetti main campak2 je.. akak sorang je mknnya.. hubby kurang gemar..

hehehe..saya pulak suka kuah dia yang pekat tu. hehe.. ni lah namanya selera berbeza2 setiap orang kan?hehehe

yumm..sedap2...
dh lama tringin nk cuba buat..tp smpai skarang x pnh cuba2 lagi

Lama tak makan spaghetti...Teringin nak makan pulak lepas tengok gambar spaghetti tu ^_^

Salam...dh lama jugk Sy x masak spaghetti. bt trliur je akak ni.

sedap nyer cik sue...
pos lah sini sikit..
lama tak makan spageti ni...

wahhh...terima kaseh sudi bkongsi resepi...

Nur pernah buat, tapi entah ape silapnya..kureng sedap..

nanti nak cuba resepi ciksulah..

rajin nya ciksuu ...siap resipi lagi..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF