Kari Udang Galah


Selamat pagi uols.. dah bersarapan ke? Maaflah dua hari lepas hanya up entri berkaitan segmen dan CGL aje. Kesahnya sebab tak berkesempatan nak upload picca masakan ;D

Lagipon saya ke HKL. Melawat opah cik abe yang terlantar sakit kerana kurang sihat. Ditambah pula dengan penyakit penat, asma dan jangkitan kuman kat paru2. Oh ya, kalau uols nak tahu penat dan asma tak sama ye ;D

Jangan nak tanya lebey-lebey ye sebab saya pon baru tahu. Ingatkan sama rupanya tak sama. Sama-sama doakan semoga opah saya cepat sembuh ye :D

Meh dekat-dekat saya nak share resepi Kari Udang Galah yang tak semengah ni ;D
   
BAHAN-BAHANNYA:

750gm udang galah besar


Bawang merah, putih dan halia yang siap dikisar
Bawang merah dan putih dihiris
3 tangkai daun kari 
1 batang kulit kayu manis  



2 cawan air

Cili kisar secukupnya
2 keping asam gelugor
1/2 paket rempah kari ikan dibancuh dengan sedikit air
Kerisik secukupnya

Garam dan gula secukup rasa

CARA-CARANYA


  1. Udang galah dibersihkan (rujuk sini).
  2. Dengan menggunakan kuali, (senang untuk mengacau berbanding guna periuk). Tumis kulit kayu manis, daun kari dan bahan hiris. Bila dah kuning masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau.
  3. Kemudian masukkan cili kisar dan rempah kari, kacau rata dan tumis sampai pecah minyak (guna api perlahan)
  4. Masukkan air dan tuang santan sawit. Tambah gula, kerisik dan asam gelugor. Bila kuah mendidih, masukkan udang galah. Kacau rata dan biar mendidih lagi.
  5. Perasakan dengan garam sesedap rasa. Kacau lagi dan masak sekejap. Tutup api. 

Previous
Next Post »
27 Komentar untuk "Kari Udang Galah"

udang galah ni mabeles...terliur tgk pagi2

Ya Allah...

pagi2 d hidangkan udang galah... meleleh air liur, da bertahun2 x rasa udang galah ni he3

Malam minggu lepas, kakcik makan kari udang galah mamak style...tapi tak begitu sedap di tekak kakcik. :)

siap letak kerisik masak kari.. mesti pekat..

Selamat pagi ciksu..wah gemuk2 nya udang galah tu..hehehe..semoga opah en somi ciksu cepat2 sembuh ya….

Ya Allah...mmg fav la...udang galah tuh...wlaupun x leh nak makan..

perghhh tergolek golek udang tu dalam kari.....ciksu ...cikmanis nak rasa kari ni........nak jugak nak jugakkkk huhuhu

ngeee terliur la pagi2 tgok udang besorrr.. lapa pulak perut..huhuhu apapun zaza hrp opah shat mcm biasa.amin.

wahh sedap ny !! tp syg, mai x boleh mkn sbb alergic ngn udang :(

perghhh mmg terbaik la kebesaran udang tersebut..hahaha. terliurr

takziah buat ciksu sekeluarga, moga opah sihat..

amboi2 pagi dah post pasai resepi, terliur tau,,hihi

sedapnya mengidam masakan mama..hehe

sedapnya ciksue..dah lama x buat kari udang..selalu husband akan gi mancing udang galah, tp since pregnant ni husband dah stop mancing..hehe..xtau la bila nak mkn udang galah ni..terliur tgk :)

tu dia...terangkat habis!!!sdapnye..yummy

sedapnya udang tu ciksuuuuuu..terliur tau..heheh

hamboii..mengancamnya udang tu..!
kalau buat masak merah pun sedapkan..!

Apapun, moga opah suami ciksu cepat sembuh.. :)

aisehh..saja nak bg terliur lar nih..=P

feveret nih..huhu..*nanges~~ D:

Sedapnya kari udang...feveret ank akk tu :D Akk blm cuba lg santan sawit nie...nk juga cuba nnt..

uish sedapni udang galah!!!! masak apa pon memang sedap...

haihh udang tu betol2 menggoda la!! :p

telan air liur tau tgk udang ni..feveret tau..

Wah terliur..tak pernah pulak masak lari letak kerisik..sedap ke?

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF