01 January 2013

PERHATIAN kepada ibubapa atau sesiapa saja..

 

  • Persoalannya siapakah `orang itu`?
    adakah melayu, cina, india atau orang asing.. 
    lelaki atau perempuan..
    tua atau muda..
    bagaimana penampilannya..
     segala-galanya bermain dalam kotak fikiran saya sekarang ni.. 

    Ya Allah selamatkanlah anak-anak di Malaysia ini dari sebarang kecelakaan.. 
Seriau saya dengar.. tatkala membaca saya terasa bulu roma saya meremang.. tergamak si pelaku buat sebegini pada kanak-kanak yang tidak mengerti apa-apa..
 apa yang  uols rasa setelah baca?

Oleh itu berhati-hati yer di mana jua anda berada.. anak-anak adalah anugerah tak ternilai..
 yang dikurniakan oleh Allah buat kita semua.. 

kalau boleh masa ber shopping tu letak aje dalam troli.. jangan dibiarkan mereka berkeliaran seorang diri tanpa pengawsan ahli keluarga kita sendiri..

kredit to: ana






69 comments:

Ena's Palace said...

Takutkn...mmg kena sntiasa awasi ank wpun tuk kedai..mcm2 kjdian tak di duga bole brlaku...minta dijauhkn dr kite semua amin..

Deq's Qienz said...

masyallah takutnya saya baca..lemah saya mbayangkan kalo saya d tmpt wanita tuh..alahaii tima kaseh ats peringatan :) salam tahn baru ya

sHaRiNa eLyaNa said...

sntiasalah berhati2 hehe

Nisah Idham said...

hurm.. sampai hati mereka yang tak bertanggungjawab tu buat mcm tu.. kesianlah kat parent. semakin takut nak bawak anak2 ke tempat yg terbuka..

Ayu azmir said...

apy new year... thankfor the info

Vee Lea said...

Erkkk.. Mcm2 dah teknik orang skrg kan. Bahaya nya. Huhuu. Bukan budak2 je, org dewasa mcm kita pn kena hati2 dah. Huhuhu.

Kelana Cinta said...

Haisyy..Macam2 boleh jadi zaman sekarang..

Cik Gee said...

kadang2 sy rase tak logik utk meninggalkan budak2 dari pndangan mata bile pergi membeli belah. tapi entahlah, dlm ketidaklogikan sy ni pon, masih ade orang yg berbuat mcm tu..

amin ~~ semoga doa awak & kita semua dimakbulkan.. huhu..

Amie said...

Memang sera sejuk kalau mendengar kejadian gini Qaseh, takut sangat....terima kasih kongsi ingatan ye Qaseh.

permatabiru said...

selalu juga risau bila bw anak kuar jalan2..tambah2 bila ada yang geram tgk baby kita..

Riedaffya ibrahim said...

takut sy bile bacenye ciksu...mule teringat kat wina n ifiya...mcm2 hal skrg...

Nieyxzha Hassan said...

Sekarang kat mane-mane dah tak selamat dah..

timm_bill said...

aihh, bahaya3!!

RaaRocherr said...

takotnyaa.
di tag http://raarocherr.blogspot.com/2013/01/worniojowo-giveaway-by-wanynaziar.html

wan namikaze said...

Ish..kesian budak tu & ibu dia...kejam betol org jahat tu..Semoge kite terselamat drpd kejahatan manusia...Dan selamat tahun baru!!!

Siti Rohaida Yusof said...

anda di ag
http://kisahsidairy.blogspot.com/2013/01/segmen-2-hari.html

CeqGu said...

eee risaunya la nak balik malaysia. kat brunei boleh dikatakan hampir tak der kes2 macam ni.

ct kektus said...

errr.
ngeri lah orang sekarang ni. 5 minit je budak kecik tu dah jadi macam itu. nasib baik cepat jumpa.

Chic Na said...

ishhh bahayanya. macam2 taktik jahat org skrg ni. risau je.

cikna allergic semua jenis seafood, telur, sesetengah ikan. byk jgk la pantang. huhu.. kesian betul.

izwan said...

MasyaAllah...apa lah nak jadi....

ros_reeza said...

Tq cik su.. kongsi ni memang penting tau. Jgn lah leka walau swsaat

Si Matatajam said...

Memang kena lebih berhati-hati lps ni..

Haryati Faizal said...

mata ibu bapa kena alert ngan anak-anak....jan leka ngan shopping je...hihi

BoNDa.... said...

wow....menakutkan....

Tukang Karut said...

betul al tu... jaga la anak kita bila dekaT luar...

Ann Ishak said...

saya ada baca jugak dalam FB pasal ni, memang takut nak bawak anak2 ke mana2 sekarang ni...macam2 bahaya menanti

SUKAPINK said...

Kak ina ada baca gak artikel ni kat FB...elok gak kalau kita war2kan pasal benda coz nak bagi ibubapa alert...mcm malam tadi pegi ICT, kak ina tak lepas pegang tangan dua2 anak perempuan kak ina coz orang terlalu ramai...takut sangat2 kalau benda buruk berlaku...mintak jauh kan...

Tihara said...

akak selalu teringat kisah nurin jazlin..nanti bila org lupa maybe penjahat tu datang balik..penjahat tu terlepas...lepas kat dunia je kan..esok kat akhirat siap lah..cuma terfikir kalau dia org gila,camne plak..org gila tak sabit hukuman kan...

shasha yacob said...

ya allah jauh jauhkan dari diri kita ini, terimah kasih sebab share nih. :)

LYAfrina said...

lya dh pnh baca ttg ni..
btw..tq utk pkongsian & peringatan ni.
setakat ni..klo kemana..esspecially tmpt ramai org..mmg tgn lya sentiasa peang asya.. x pnh lepas...

Eca Dwinky Asha said...

seeloknya bila g shopping brg2 dpur xyah bawa anak ataupun anak tu bgi je kat bapak dorg tsuh jaga...
eca ari tu beli brg mknn dgn adik sepupu....kejap je dia xde masa eca pilih coklat..habis satu giant eca cari,rupanya dia kat bhgian aiskrim =.="

kak nora said...

info yg sgt baik utk perkongsian..sebagai iktibar ..waspada..

sal ya said...

ada baca jugak kat fb.

boni kacak said...

Nampaknya Malaysia ni makin tak selamat... ada je jenayah yang berlaku di mana2...

SyAmSuL AnUaR said...

perasaan mesti takut n gelabah bla anak hilang..rase mcm org gile nk cr ank..masih ade lg kes culik budak..

Mrs Velentine said...

pernah dengar ni dulu..mmg menakutkan

Lyeen De Syifa said...

astagfirullahalazim...kjmnya si pelaku..T_T..semoga kanak2 yg tak berdosa ni sentiasa terselamat..

Kakzakie said...

Kiranya ini kali kedua terjadi di shopping complex di JB. Dua tahun lepas di Jusco pun sama. Dapat balik budaknya tapi telah dipakaikan topi style perempuan walhal budak tu lelaki.

Takut kakak.

Kakzakie said...

Eh... lupa nak wish selamat menyambut tahun 2013 dari kakak.

Moga tahun ini lebih baik buat kita semua.

Myra Jay said...

Sekarang ni macam2 hal, semoga semua Ibu Bapa dan keluarga sentiasa berwaspada dan berhati-hati..

are_lin@yu said...

ya Allah takutnya dengar..skrg tak blh alpa walaupun sesaat kan.

izan mama mia said...

ank2 mmg xleh dibiarkan kalau kemana2..mesti diawasi..mmg bahaya..tu pasal akak klau keluar,..sekarang dh pakai seluar sbb nak lumba lari ngan mia...hahaha....

LydSunshine said...

Astagfirullah.. Takutnya.

azizah :) said...

Ya Allah takutnya.. menggigil jijah baca ni kak...

moga2 anak2 kita di jauhkan dari malapetaka ni.. para ibubapa lebih berhati2 la lepas ni.. jangan amik mudah!

NM03 said...

834 tinggal jejak

hehehe....

tengkiu awak sudi jadi geng kite.

harap persahabatan alam maya terus kekal selamanya

Mira Adzlia said...

skang mmg kn berhati2 kan.

Che Rosliza Che Mat said...

seram sejuk akak baca huhuhu

Che Rosliza Che Mat said...

kenapa header tue kecik...huhuhu

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Ya Allah takutnyerrr....minta dijauhkan dr perkara2 mcm ni..tengs cik su ingtan ni

P.A. said...

hati2 la selalu...sbb apapun blh terjadi dalam sekelip mata

eita said...

ada lagi kes macam ni...

teruk betol lah

NoEn said...

sebelum ni dh kecoh kan pasal kes mcm ni
semoga anak2 kita semua di lindungi

Izan Ishak said...

bila baca kisah2 camni mmg meremang terus bulu roma. moga2 Allah sentiasa lindungi anak2 kita di mana jua mereka berada.

IntaNBerliaN said...

Ya Allah Ya Tuhanku.. risau pulak baca... tu la kan, kene tgk ank2 time membeli... xleh terlepas pandang

Cinta Misteri said...

sersm jer kan. CiM klau g shoping,ank yg 5yr tu mmg duk dlm troly. nasib baik dia jenis yg mls jln

aku HaniAsyira said...

sekarang ni.. semuanya menakutkan sangat

Puan Kutu said...

kes ni dah lama tersebar rasanya..wpun dimana kita berada kena sentiasa pantau anak..hati2 sbb takut jadi kes cmni la..

kinara kinatara said...

stuju kak sekarang nie dunia dan xmacam dunia..

intanfirdaus247 said...

dah penah baca tapi x salah kita saling mengingati..zaman sekarang macam2 benda boleh berlaku...

Cik Nur said...

YaALLAH....
selamat cepat sedar..kalau tidak entahlahhh...!

Fiza Rahman said...

Thanks for sharing. Pernah baca kisah ni dulu.

fieda said...

mmg menakutkan kes mcm ni..mintak jauh..

Ema Blog said...

pernah juga baca ni kat fb...

Nadia Johari said...

penjenayah sekrg sngt hebt..cept je culik budk..hishh

lelamaisara said...

tu la memang takut kan bawak bebudak kat tempat2 mcm tu..sy aklu boleh tak mau lepas tangan anak tu...takut....

Mimie Najib said...

sy pernah cite kat sorang kawan mak, then dia cakap kawan dia sendiri pernah jadi. anak dia dibotakkan.. ya Allah..ngeri dgr..

fatin amalina husna said...

ya Allah..siap nk ubah identiti budak tu lg..kejam betul org tuh..grr..

N.Aima K said...

naudzubillah..takut kan bila kena mcm ni :(

IbuNoey said...

hah,kes nih memang IbuNOey pernah baca..IbuNoey pun kalau keluar,mesti pastikan mata tak lepas daripada troli kalau letak AniqFiras kat dlm troli..tapi tu lah,AyahMal selalu leka..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...