Santan Sawit yang lazat, berkhasiat dan hidup sihat


Penah dengar santan sawit. Selalu kita guna santan kelapa kan. 

Apa kata mulai hari akan datang uols tukar menggunakan santan sawit sebab banyak KELEBIHANNYA.


Yang penting makanan yang dimasak menggunakan santan sawit tahan lebih lama berbanding santan biasa. Kalau nak tahu kena cuba ye.

Oh ya, lepas uols buka santan sawit ni JANGAN SESEKALI DIBEKUKAN dan apa yang perlu uols buat hanya simpan dipeti sejuk dengan suhu 5 darjah celcius ke bawah. 
Bila nak guna terus je tuang dalam cawan dan dah terbukti MEMANG TAK ROSAK DAN TAHAN LAMA sebab saya memang guna santan sawit ni.

Yang pasti santan sawit kurang lemak berbanding dengan penggunaan santan kelapa. Untuk menjaga kesihatan SEBAIKNYA gunalah santan sawit yang sememangnya amat RENDAH LEMAK;)

Lagi satu keistimewaan santan sawit ni ialah rasanya yang lazat serta berkhasiat. 

Dan yang paling best sebab santan sawit ni TANPA KOLESTROL tau. Semestinya ia baik untuk kesihatan. 

Santan sawit juga mengandungi VITAMIN A DAN E semula jadi yang baik untuk penglihatan, melambatkan proses penuaan, mengurangkan risiko sakit jantung dan baik untuk kulit. In Shaa Allah.


Cara penggunaan santan sawit ni pon senang je. 

Contohnya bila uols guna 1 cawan santan sawit maknanya uols kena tambah 1 cawan air.. Ibarat macam kita guna santan kelapa antara pati santan dengan santan cair la. Haa, senang kan.

Dengan santan sawit ni saya boleh masak gulai ayam, gulai daging, kuah laksa lemak dan nasi lemak bila-bila masa sahaja sebab dah siap sedia ada.

Selain tu santan sawit ni pon boleh diguna untuk buat AIR SIRAP BANDUNG tau.. hihi.. nanti saya share next entri yer ;) 

Apa yang penting utamakan kesihatan dan semestinya santan sawit ni buatan Malaysia.

Selain MUDAH DIGUNAKAN santan sawit juga MEMBANTU MENYENANGKAN kerja-kerja memasak saya di dapur. Ye la, saya tak payah lagi nak pergi kedai beli kelapa parut yang fresh, pastu nak kisar kemdian nak perah amik pati santan dan santan cair ;)

Saya dah try masak guna santan sawit ni memang senang, sedap dan jimat. Uols bila lagi?

pppsssttt: kalau yang berdekatan dengan Giant atau Mydin boleh cuba cari di sana ye. Y
ang ni saya beli dekat MAHA 2012 hari tu.


Previous
Next Post »
29 Komentar untuk "Santan Sawit yang lazat, berkhasiat dan hidup sihat"

Tak pernah rasa pulak.....selalu guna santan kelapa biasa saja...

owh...gitu....kt umh sy blom pnh try lg..nnti ley la cube sntn ni

pernak makan cendol santan sawit emmm sedapp jugak rupanya tau... tp tulah ssh nak cr sikit.. ade jual kat mydin/giant eh.. ok/.. tq kongsikan info...

Salam.. menarik ni kak, low fat tu yang penting. Bole ler ari2 masak lomak cili padi. hehe
Thanks 4 sharing ;)

waa..ada santan sawit ye..baru..bangga jadi "anak sawit"..hehe.

xpenah dgr lagi.....nie first time dgr..:)

kak fieda tak pernah jumpe lagi santan ni..la ni duk guna brand kara jer..

haah kan bila lagi nk cuba..kalo dah sue pomot habis2an mesti sdp ni...inshaAllah boleh dicuba. :)

Boleh la cuba nnt selalu pakai santan kotak je.. :D

wah...duta santan sawit ke nih?hehee...boleh cuba nnt ciksu..

Kalau kakak jumpa kakak nak cubalah CikSu. CikSu punya promo dah memikat hati kakak ni:)

syukran ...syukran....syukrannn....nanti nak try lah.....^_^

kak...sya penah try tapi kat showcase kt klcc meme sedap.dia buat air bandung gne santan sawit meme sdp

tak pernah rase lg....blh try ni.huhu

wahh..bagusnya inovasi terbaru..

hari tuh ada karnival pertanian kat uitm husna..ada jual cendol santan sawit..husna beli..sedapppp~ =D

ok..bertukar sekarangg!!hehe..thanks atas info ni

tak pernah jumpa lagi ni.. Kalau Ros masak pun, selalu guna santan kelapa yang betul tu.. Tak pernah guna santan kotak lagi..

baru tahu pasal santan sawit ni...

sokong barang buatan malaysia..hihihi...ayut pkai santan macam2x..tp yg slalu gna ye yg ijau kuning tu..tak ingt apa...

nak suggest dkt mak la camni. huhu..

ehhhhhh, mcm name anak m pulak. hehe.

Owh...baru tau. Sedap yer. Bley try nnt.

kite tak pernah guna santan segera. sebab belakang rumah dah ada pokok kelapa. rasa nak guna santan, cari je belakang rumah, pastu parut sendiri. hiks. :D

kat tpt akak memang susah nak cari lah ni walau tgal kat ladang sawit :)

kalau pekena cendol santan kelapa sawit ni memg mantap sgt,hahah penah try yg kt pintu gate minden usm tu, sedap

Senang..dah sedia dalam peket cmtu..nak try la

erkk..baru tau pasal santan sawit ni..buleh cuba ni..:D

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF