Segmen Saya Blogger Dari Negeri...



 
  • KEDAH DARULAMAN. Atau lebih sinonim dengan jolokan Negeri Jelapang Padi.
  •     Negeri KEDAH terbahagi kepada beberapa DAERAH. Daerah ini bermaksud kawasan/ bahagian/ jajahan. Setiap negeri berbeza panggilannya.  
  • Antaranya Daerah Pendang, Daerah Kota Star, Daerah Kuala Muda/Yan, Daerah Baling/Sik, Daerah Langkawi, Daerah Padang Terap, Daerah Kubang Pasu dan Daerah Kulim Bandar Baru.
Pendang, Kedah
 Saya berada dalam Daerah PENDANG.
  • Apa yang menarik di Negeri Kedah Darul Aman.
 
Sejarah Telaga Gajah, Daerah Pendang.

Kawasan Rekreasi Gunung Jerai, Daerah Kuala Muda/ Yan.
 
Gunung Keriang, Daerah Kota Star.
Berdekatan dengan kawasan ni ada 

Muzium Padi. 
Selepas singgah sini bolehlah meneruskan perjalanan ke

Destinasi Percutian Fofular, Daerah Langkawi. 

Sambil-sambil tu cuba cari Kuih Tradisional Kedah. Cubalah cari kalau jumpa.. hihi

Kuih Bunga Pudak.

Ditempah khas oleh mak semasa kenduri sepupu bulan Disember 2012.
Kuih yang hampir pupus ditelan zaman. Hanya segelintir sahaja yang tahu membuatnya. Agak rumit cara pembuatannya. Menggunakan tepung beras sebagai kulit dan kelapa parut sebagai inti. Sedap rasanya. Entri resepi menyusul kemudian hari ye ;)

Alhamdulillah setelah berusia 20an baru saya dapat merasainya buat pertama kali. Terasa `jakun` sejenak. Sekali pandang macam `durian crepe` kan.. hihi

 
Daulat Tuanku

Tag semua yang singgah baca entry ni, boleh?
Ala, jom la ramai-ramai memeriahkan segmen ni. Tak rugi pon malah dapat tambah kenalan lagi di samping dapat share sesuatu :D

Nak join klik Banner. Terbuka kepada BLOGGER MALAYSIA. Tiada tarikh TUTUP. 

Ditag oleh NAZIRAH. Terima kasih :D 

Tapi kita lihat dulu siapa yang kena 










Previous
Next Post »
56 Komentar untuk "Segmen Saya Blogger Dari Negeri..."

selamat bersegmen... pernah sampai kulim, gurun dan changlun jer... ^_^

selamat bersegmen cik su..senegeri la kita hihihi

rindu pulak kat kampung halaman baca entry ni.....teringat kat sambal belacan tok, kari ikan tok, asam pedas acheh tok......sayangnya tok dah tak kuat dan sihat macam dulu. tak dapat lagi la nak rasa masakan mahsuri kg kuah ni huhuhu.....

Selamat bersegmen ya.. Wah nnt kalau nk ke Kedah blh la call LobakSuSue :D

oo..orang kedah rupanya..!
Sekarang ni menatap di kedah jugak eh...

kueh tu, mcm sedaplah..!

Jgn lupa inform kakak bila tunjuk resepi kuih tradisi itu. Macam crepe pulak kakak tengok...teringin juga nak tahu dan merasa.

CIksu, Kuih bunga pudak tu yg paling saya tak penah dgr pasal kedah. Mmg unik giler. Dia macam kuih ketayap yg warna hijau gulung2 tu ke?

sy pon blogger dr kedah jugakk..hahaha

selamat bersegmen!
kalau dan nak join jugaklah...

kami oghang kedah gak..:) rindu nak balik kampung sendiri.:)

akak tak penah lagi sampai kedah..baru takat perak je ciksu :)

sala kenal.. oqg kedah jgak.. cheq dok area kbang pasu.. jom lpak sini..
http://cikawanputih.blogspot.com/2013/01/saya-blogger-dari-negeri.html

salam sue...
Ada 2 hutang rasanya dalm bab segmen nie...adoi............jap jap jap tgah nak cari idea....boleh kan sue...

Thanks sue sudi lapangkan masa di tempat TA....

Happy blogging sue.....
TA sayang semua blogger yang ramah dan tamah...................

http://hanumsahaja-26.blogspot.com/ follow 869

..selamat bersegmen..:-)..nak kuih bunga pudak..

singgah + follow done . . nanti datang sarawak , bagi tau la . . dapat Mai beli kan terubuk masin :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. ^_^. selamat berkenalan kepada yang baru mengenali diri saya. Saya blogger dari terengganu tetapi sekarang menetap di melaka. jemput singgah ke rumah saya yang tak sebeberapa ini. Maaf juga lambat buat lawatan sebab sibuk dengan final exam..

http://www.lokmanramli.my/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri-terengganu.html

menariknye... pernah dengar lagu ni x??? omai2 cek mai....kite ke negeri kedah...suke!!!!

bestnyaaa.. tp x sampa sana lg.. hehe btw.. followback sini~ ^^

waaa..windu kedah,kg kte kat kodiang :)

dr segmen sama..sudh follow :)

suka kedah sbb ada Baddrol Bakhtiar.. haha.. :)

Selmt bersegmen dear.. Owhhh org jelapang padi.... ;-)

891 melapor diri
http://marzadalia.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

Balas singgah..nak jalan2 kedah..ehhee
http://miseyz.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

thanks jadi follower ke 70 !! ukhwah fillah !! :)

salam perkenalan ciksu.
balas kunjungan.
kedah selalu jugak pergi. tp langkawi je lh. hihi.

http://pinkuntukaku.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

selamat bersegmen sis...kedah n penang tak jauh la kan...hee..rinduu kat kedah sbb buah hati org kedah..heeee

orang ganu daatang follow sini balik! :D

membalas kunjungan dari segmen sama,,Fatin dari Kelantan :)
http://www.fatinalyaa.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

Follow #908

salam ciksu.. :D
dr segemen yg sme..
jemput lah datang ganu..hehe..
try g tmpt2 yang ade kt ats tu....mesti best...huhu...
sy dh pnh smpai kedah,stdy sane dulu...best duk sane...
sy pn dh follow blk...btw,tenks tau :)

balas kunjungan dari Sg.Petani , KEDAH .. hehe

http://dearbudakjahat.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

mmg best kat kedah.. :) singah sini..

hi ! i'm blogger from kluang, JOHOR . feel free to visit me back . :)

http://bungajauh.blogspot.com/

done following here ! salam perkenalan ^^

hai kak su...dtg dari segmen sama ni..baru hari ni dpt bls kunjungan kak su..hihi..

#teringin rasanya nak jln2 pi kedah...mst best..^__^

http://cikque90.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

dari segmen yang sama , blogger dari perak . done follow . jemput singgah dan follow blog saya ----> http://duniahatisaya.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

salam perkenalan :)

hi.. yeen dari segmen yg sama
jom terjah ke nogori plk hik2
http://treasurelicious.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

kunjungan balas dari perak.... dah lama tak makan kuih bunga pudak tu.... blk jitra nanti nak pi cari kat pekan rabu....
salam BW, i follow.....

salam perkenalan. datang menjenguk kembali dari segmen yang sama =)

terbang jauh dari nogori utk cuci mata kat sini... :)

terima kasih sebab follow saya...saya dah follow balik...salam perkenalan dr blogger pahang...

salam kenal...membalas kunjungan sekali lagi

Salam...sye melawat sini ciksu. Jemput join GA sye http://noraishahzaharom.blogspot.com/2013/01/siapa-nak-hadiah-jom-join-ga-ni.html

sorry ciksu lmbat sampai kedah..hehe.. flight problem.. :p

bila la nak sampai kedah ni kan..tapi ada juga ckap ngn en.tunang, nak honeymoon kat lngkawi..hik3,,,

wooot2... deno folow sini dari segmen yg sama :)

www.dayangdeno.my

Singgah dari Kelantan ;)
Done follow awk :)
Jom singgah back :D

http://aichrah.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

datang dari segmen yang sama . dah follow awak . harap awak follow blog saya ye :)

http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

Dah lama follow sini hehe :)

Salam tuan blog :) Blogger Kelantan dtg singgah sini. Saya dari segmen yang sama. Jika ada masa, meh singgah blog saya hihi. Happy blogging! ^^


http://www.amalinalee.my/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

mudah-mudahan akak pregnant lagi,semoga Allah memmberi rezeki.kelapangan,keselamatan,pemeliharaan,kejayaan dan segala kebaikan,di dunia dan juga di akhirat. Amin,doa untuk akak ikhlas dari saya.

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF