TIPS Tenangkan Hati dan Hidung Berdarah

Selamat malam. Maaf la ye tak dapat nak bw ke rumah uols. Nyut.. nyut.. je kipala ni. Rasa macam nak ketuk-ketuk sikit bagi hilang pening-pening ni. Yang tak tahan sangat selesema. Pedih giler hidung i ni..  huhu

Bukan apa riso takut hidung berdarah je sebab badan memang panas. Pernah jadi ceng gitu, tu yang riso. Mak-mak sedara kata kalau hidung berdarah tu sebab panas dalam. 

Mungkin la sebab area key el sekarang dah tak da hujan. Dah angin timor sebab nak kemarau. Tapi area JayBee musim hujan kan.. hahaa, cik su tahu..(sebab semalam call jiran lama, dia habaq la sana hujan je hari-hari)
betul tak ROS

Tapi sejak berumahtangga ni boleh bilang dengan jari la berapa kali berdarah. Bila selesema ni riso la jugak khenn. 

  • Selalunya kalau hidung berdarah just letak ais batu je kat dahi. Ais batu balut dengan tuala. Lebey kurang macam tuam la ;)
  • Tak pon kalau ada stok daun sireh dalam peti sijuk amik selai dua, gulung ngam-ngam dengan lobang hidung pastu sumbat masuk dalam hidung. Dongak sikit.:)
Sambil-sambil tu boleh la amalkan selawat kat bawah untuk tenangkan hati ;)
  • Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100X sebelum tidur

Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. 
Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

pppsssttt: In Shaa ALLAH.. selamat malam ;D

Previous
Next Post »
21 Komentar untuk "TIPS Tenangkan Hati dan Hidung Berdarah"

semoga cepat sembuh. Salam maulidur rasul

jangan lupa banyakkan minum air masak supaya panas dalam badan tu stabil

jangan lupa banyakkan minum air masak supaya panas dalam badan tu stabil

Ksian ciksu....harap2 tak melarat...moga cpt sembuh yer...

betul Cik Su, hari hari hujan. tapi hari ni dah nampak matahari :-)
moga kesihatan bertambah baik ye Cik Sue. ada gi klinik tak? makan ubat ye :-)

selamat mlm Ciksu..
minum air byk2 ye..mungkin sbb cuaca panas sama tu :)

Nur selalu jugaklah hidung berdarah..kalau mula2 kena dulu panic..

tapi skarang tenang..xde ngabah dah...

sirih tu, susah sikit nak cari..selalunya sumbat tisu jeee

selain berselawat.. berzikir pun boleh tenangkan fikiran.. In Sha Allah.. amin..

nice. saya selalu berdarah hidung kalau panas. huhuhu

ooo br tau psl petua ni... dulu pnh gak jd gini

ooo br tau psl petua ni... dulu pnh gak jd gini

salam ciksu..sihat x lagi n? jgn lupa makan ubat ya

alhamdulillah..setakat ni tak pernah lagi kena hdung berdarah walaupun kalau demam tu bdan mmng pns..

Dulu time Wilma kecil2, brother paling bongsu setiap minggu mesti hidung dia berdarah...
Balik2 hantar hospital, asyik kena kasi nasihat benda yang sama jak...
Jangan terlalu biarkan brother berjemur di bawah matahari...
Time tu, brother betul2 jadi Putera Lilin...Hehehe...
Tapi, bila dah besar, dah ok dah...
Syukur sangat2...

eh, rasa macam dah terjah entry ni... hihi..

betul Cik Su, musim hujan sekarang ni .. hujan memanjang tau.. Tapi semalam dah panas dah tau.. Hari ni pun sama.. emm, sekarang ni macam nak hujan pulak dah..

kesian ciksu...moga cepat sembuh yer...tc tau

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF