Cincau turunkan Panas Badan


Ingat lagi masa zaman kanak2 rebina dulu.. setiap kali bulan puasa, comfirm ada satu jag air cincau yang mak buat.. boleh dikatakan tiap2 hari mesti ada air cincau.. tak pernah pulak nak tanya mak kenapa mesti minum air cincau hari2 :)


Sekarang baru saya tahu.. rupa2nya cincau ni bagus tau.. terutamanya untuk turunkan panas badan dan sebagai ubat demam.. patutla mak selalu buat..  bulan puasa kan panas je, pastu kurang minum air pula, so, time buka puasa minum air cincau dapat la turunkan panas dalam dan yang penting dapat menghilangkan rasa dahaga.. hihi

 Kebetulan pulak baru2 ni saya tak sihat.. ala kena sesema sikit, sakit tekak sikit + badan pon panas.. nasib baik saya ada stok cincau dalam peti sijuk.. 


Dengan rajinnya saya pon buat la air cincau.. selalu minum air barli je kan :-*



Kali ni cuba minum air cincau.. alhamdulillah.. tanpa perlu ke farmasi atau jumpa doktor.. saya kembali sihat.. sesema pon hilang, panas badan pon kurang, sakit kepala pon hilang :)




Cincau tu cuma cincang je.. jangan halus sangat dan jangan kasar sangat.. pendek kata ikut citarasa uols la ye.. pastu masukkan air gula dan air suam.. saya buat suam2 kuku je.. dah siap, bolehla diminum :)



Sesuai juga kalau nak buat Sirap Bandung Cincau ke, Soya Cincau ke atau yang sewaktu dengannya.. boleh dipelbagaikan ikut citarasa masing2.. 



Saya lagi suka minum Air Cincau asli sebab lagi terasa segarnya :)


pppsssttt: Uols suka air cincau tak?





Previous
Next Post »
37 Komentar untuk "Cincau turunkan Panas Badan"

cincau + soya mmg best ciksu.nak2 + lg tau fu faa..lg best.. =)

tapi kan sya xlalu mkn bnda ni..heheh

ye ker.. sy pun baru tahu ni...

sedap air cincau!
nak2 kalau minum time panas terik, terasa sedap je lalu kt tekak.
ada satu company jual air cincau, ape nama dia eh cincau fitrah kot.
selalu gak beli, sedap!

saya suka sirap bandung cincau..sedaaap !

suka jugak air cincau!favourite!

akak suka...favvy tuh..cincau suam...hurmmm....dap...

sedappp bulan2 puasa mmg jadi minuman asasi.

haah cincau asli lagi rasa kesejukan dia walo tk buh ais..nk kena p cari kat paso ni :)

ooooooooo...zaza pun suka cincau!

pernah dgr..cincau leh turunkan panas badan..paling suka minum bandung cincau..he3

cincau.. baru semalam minum masa lunch.. sedap.. Ros suka.. tapi jarang minum... hihihi

deqla pun suka air cincau.. pas tu bila ada iklan cincau + soya tu trs nk buat cam tu.. hihi

Mesti la suka air cincau. Wp org buat cincau soya atau cincau bandung, saya tetap paling suka yg original.

suka minum bandung cincau..sdap:) xth plk blh trunkn pnas bdan..elok gak ni minum skrg..musim pnas ni.huhu..

ciksu,klu dh tergerak hati nk try lumiglow,try la sbotol dlu..mcm dila dlu la,rasa xnk try..last2 try jgk..ikut kata hati.hihi..susu cmpur kismis jgn lupa minum ye stiap hr sblum sarapan..pagi2..:)

sy pon skrg suke minum cincau ciksu...sedap..

baru tau ni.. selama ni tau minum je sbg penghilang dahaga :)

yer ke??baru tau cincau byk kelebihan..tp cheqkaq x suke laa..camne laa nk bg suke yer

Kebetulan..saya sakit tekak..demam, selsema..hehe..baru tahu..boleh lah cuba..terima kasih kak share. ^___^ sayang akak..hee.

Nak habiskan stok cincaulah ni hehe

soya cincau best. bandung cincau pun best. semua best lah.

kalo dekat kg bulan puasa cnpom.ada air tebu..
air siram bndung x pnh cuba lg.huhu

Kami selalu jugak beli kalau ke asian shop ni, ada yeo's lagi tau hihih. my hubby first time minum terkejut, muntahkan balik dia ingat dah spoil ker apa sbb jeli2 tu, tpi bila dah explain, terus jadi favourite dia.

ooo, baru tau blh turunkan panas badan..pttla bila saya minum time panas @ dahaga, saya cari air cincau yg dlm botol tu (kl kt luar la)... hlg dahaga...

byk khasiatnya...
nur selalu panggil air lengkong.. :)

sedap sangat cincau tau..bila kunyah2 nyum2..

kalau minum air laichi kang mmg ltk cincaukan.patutlah bila minum rasa sejuk jer badan=)

great info...kalau panas kena minum cincau ler lepas nie......

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF