Penyakit Kencing Manis

Penyakit kencing manis ni kadang2 keturunan.. kadang2 dari pemakanan juga.. ada setengah kes tu ibu mengandung ada penyakit kencing manis ni time mengandung je.. bila bersalin dah tak da.. pelikkan.

Sebut je penyakit kencing manis.. semua orang kerut dahi.. teda siapa yang minta untuk kena penyakit kencing manis ni.

Contohnya dalam family sebelah mak saya.. kakak mak saya, Ndak ada kencing manis.. abang mak saya, arwah Paklang pon ada kencing manis.. adik arwah tok saya pon ada kencing manis.. seriau aje bila dengar ni kan.

 Apa yang boleh dilakukan oleh kita semua hanyalah jaga pemakanan seharian yang diambil :)

Kalau boleh elakkan pengambilan nasi pada waktu malam.. kurangkan pengambilan makanan dan minuman yang manis2.. especially minuman bergas.. tak terkira kandungan gula dalam minuman tu kan.. lagi satu ais krim.. jangan diamalkan selalu ye.. peringatan buat saya juga ni sebab suka sangat ais kerim :)

Oleh itu marilah sama2 kita amalkan pengambilan Jus Peria Katak, nak.. uols boleh je cadangkan dekat sesape yang uols kenal.. tak kisahlah kawan ke sedara mara ke untuk cuba jus peria katak ni.

Mengikut apa yang Mak Long tinggalkan komen di blog saya tempoh hari..

 sanggup dengan tak sanggup je kan.. xlist kita cubalah dulu ye :)

pppsssttt: Uols ada penyakit kencing manis tak? 



Previous
Next Post »
28 Komentar untuk "Penyakit Kencing Manis"

Alhamdulillah... Xde ketrunn pnyakit tu.. Cuma ada ketrunan asma je..

PERNAH DENGAR PASAL JUS PERIA KATAK NI..bagus untuk pesakit kencing manis

Alhamdulillah... bebas ! mintak dijauhkan.

alhamdulillah xde lagi ms nie..tp next week amy checkup kena minum air gula..bukan sb sjarah keluarga ke apa tp sb umur lebih 25..huhu

air gas mmg da lama xminum.mmg maniskan air bergas..

doa2kan smoga kte bukan salah sorg dr kalangan tu..huhuh

arwah abah akak pun ade kencing manis..that's why masa akak pergnant dlu, 2 kali kena minum air gula utk check kencing manis..Alhamdulillah xde kencing manis masa pregnant sbb masa tu akak mmg btul2 jaga mkn..smpi skrg pun still jaga mkn jgk..:-)

jus peria .... peria goreng pun bercintan nak makan ....

mmg bahaya kalau dah ada dlm keturunan....

salam ciksu...

peria katak antara ulam kegemaran saya tu...buat jus ye...?boleh la cuba....

jus peria katak tue..fuhhh memg pahit yg amat...

Ibu saya masa mengandung anak bongsu tiba2 je ada penyakit kencing manis. Pelik ;)

apa2 pn pemakann kena jga kan..

jus peria tu pahit tak? wu wu wu

assalamualaikum qaseh....kena jaga kalau kita ada masalah sakit ni...;)

yg pasti penyakit ni x kira la kurus ke gemok ke.. sbb mak deqla yg kurus tu pun boleh kena kencing manis.. alhamdulillah beransur sihat..

memang penyakit keturunan.. tp kita boleh jaga2 dalam pengambilan makanan seharian..

Alhamdulillah..setakat ni takde lagi

Betul tu kata org risiko tu lebih kepada yg ada keturunanlah...
Tak pe yg penting jaga pemakanan...eh pandai je okje nasihat...diri sendiri pun haru biru huhu...

Saya tak suka minum manis2..tapi kalau minum air manis dekat dewan makan itu selalulah..takutnya kena kencing manis ni.

Haaa..just peria katak mmg baik untuk kencing manis dan darang tggi... :)

kalau ikut keturunan tu memang takde la. tp kena berhati2 jugak. jaga pemakanan kan..

cikna dulu tinggal s.alam. tp suka shopping kat jusco wangsa maju @ rendek2 wangsa walk. so sebelum balik tu harus la singgah pasar malam AU2. heheh..

penyakit yang paling saya takut kencing manis ni la. so far belum ada lagi, touchwood.

campur dgn epal hijau, btg saderi dgn timun. tk la rs maung sgt.

mintak2 dijauhkan dari segala penyakit....

betul tu penyakit keturunan mcm belah mak yati pun ada kencing manis, tp alhamdulillah mak takde kencing manis...

stakat skrg xde..mintak.dijauhkab lah.amin
tp mak ai ada pnyakit ni.in Shaa allah..moga Allah jauhkan kita.yg pnting pmakanan kita kan :)

mintak jauh la dr kencing manis dan segala penyakit...

alhamdulillah takde penyakit tue

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF