Siakap Masam Manis



Semalam ada pergi Tesco Kota Damansara.. terserempak dengan Ikan Siakap.. cik abe teringin nak makan.. so, belilah sekor.. sekor je.. lebih daripada cukup untuk kami berdua menikmatinya.. jom tengok, hasil masakan yang super simple ni.. saya buat Siakap Masam Manis ;)


Bahan-bahan:

Ikan siakap
1 biji telur (pukul)
Tepung jagung secukupnya untuk digaul dengan ikan


Cara2nya siang ikan dan cuci sampai bersih. Toskan. Lumur ikan dengan telur yang dipukul tadi pastu golek2 atas tepung jagung. Goreng sampai garing. Angkat dan ketepikan. Pastikan garing diluar, lembut di dalam.. haa gitew :-*
Ikan dah siap digoreng, jom kita buat sosnya pula :)



Sos cili

Sos tomato
Sos tiram
Bawang putih + bawang merah yang siap dikisar
Nanas potong dadu
Timun potong dadu
Tomato potong dadu
Lobak merah potong munge
Daun limau purut carik2kan je
Cili padi ketuk
Gula dan garam
Air


Cara-caranya:

  1. Satukan semua jenis sos dengan garam dan gula.. bancuh dengan sedikit air..
  2. Tumis bawang putih dan bawang merah guna dalam tiga sudu besar.. tumis sampai kuning.
  3. Masukkan semua jenis sos yang siap dibancuh tadi. Rasa sesedap rasa. Didihkan.
  4. Kemudian masukkan nanas, timun, tomato dan lobak merah.. didihkan lagi.
  5. Bila cukup rasa, tutup api kemdian siram je atas ikan siakap yang siap dihias dengan daun salad.
Tadaaa.. siap sudah.. Siakap Masam Manis saya ;)
 

Tengoklah lobak merah saya tu.. saya suruh potong dadu tapi cik abe siap buat bentuk munge lagi :)


pppsssttt: uols dah dinner ke.. saya baru je sudah.. hihi ;)




Previous
Next Post »
27 Komentar untuk "Siakap Masam Manis"

assalamualaikum...

terliur la saya ciksu...siakap laut ke siakap bela tu...?

hehe rajinnya suami akak tlg akak memsk ^^

wah..nampak menarik...blh try test cb buat

dah lama tak singgah sini.. sedapnya sue.. sy kalu goreng takde plak gaulkan dengan telur n tepung jagung...hihi, nnti nak cuba lah mcm sue buat nih... thanks ek..

klik2 sini :-)

saya memang kagum sangat dengan ciksu, untung cik abang ciksu sebab ciksu pandai masak! hihi

ciksu jenguk sini jap..;-)

http://nazirahnyerr.blogspot.com/2013/03/hadiah-yg-dah-sampai.html

Amboi rajinnye cik abe dia, siap buat munge2 hihi...bunga2 cinta la tu kikiki

singggah malam...pandai dah tu masak ikan 3 rasa...

amboii sedapnya kak... mmg favourite jijah ni..siakap sweet sour :)

As salam...adda kalau tengok ikan masak macam ni memang terliur la...

td dah dinner tp dah lapar balik tengok menu ciksu. hihi..

perghhh...terbaiklah CikSu...nak nak kalau siakap tu digoreng garing2...

perghhhh
sgt mabeless hokayy
ai kalo nk masak ada juga mai terjah sini.hahaha
kan dh pecah rahsia :)

perghhh sedapnya... nak tnya cik sue blajar masak dgn sape eh?? ;)

assalam, sungguh mengiorkan..tetiba rasa lapar pulak..

arghh sdapnya xmnhan tgk ni..hihi

Amboi Cik Su.. ni yang suka buka blog Cik Su ni.. hihii.. sedapnyaaa...

da lame x masak sweet sour ni..tq share resepi..leh wat ikut resepi ciksu ni

sedapnya cik sue..nak sikit..done ikea & clinique

ermmm..daknyer..

erm.....sedapnyer cik sue..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF