Sirap Bandung Cincau

Selalu kita buat sirap bandung guna susu cair kan.. tak kira jenama apa sekalipon.. janji guna susu cair, betul tak?

Ok, hari ni saya nak share dengan uols.. saya ada buat sirap bandung cincau tapi saya guna santan sawit khalis.. bagi yang tak tahu tentang santan sawit khalis sila klik sini :)

Disebabkan saya guna santan sawit, so, saya kena la masak atas api ye.. uols kena la ada sirap ros, air secukupnya, daun pandan, gula pasir, garam dan santan sawit khalis.

Didihkan air kemudian masukkan gula pasir, daun pandan dan pati ros.. biar mendidih hingga gula hancur.. bila dah cukup rasa manisnya, boleh la masukkan santan sawit khalis.. kacau biar sebati, dah serasi tutup la api.. senang kan..

Dah siap bolehlah sejukkan sekejap.. sambil2 tu boleh la cincang cincau.. kemudian disatukan.. maka jadilah Sirap Bandung Cincau :-*


Apa rasanya?

Yang pasti rasanya lagi sedap, cukup rasa lemak dan manisnya Sirap Bandung Cincau saya ni.. hihi.. jangan la lemak sangat.. patut2 dah la ye.. pandai2 la sesuaikan rasanya :)

Tak muak ke?
Bagi saya tak muak.. ala, rasanya lebih kurang macam kita makan cendol tu.. tapi rasa beza sikit la antara santan kelapa dengan santan sawit ni.. nak tahu lebih lanjut kena buat sendiri dan rasa.. lain orang lain rasanya kan, acaner :)


Jangan risau santan sawit khalis ni rendah kolestrol.. 



Sirap Bandung Cincau khas buat PakcikLie, Mama3Heroo dan Dila.. jom minum petang sesame, nak :-*



pppsssttt: Saya dah cuba cari santan sawit khalis di Giant dan Mydin berdekatan sini tapi tak ada pon.. stok terbaru santan sawit khalis ni saya pergi beli dekat Pasar Borong Selangor.. jauh oooo :-*


Previous
Next Post »
38 Komentar untuk "Sirap Bandung Cincau"

kopi cincau pun sedapp juga tau.. nyum².. tak caya cubalah... tpkan bile sy order kat kedai org mcm pelik jer...

he3..da siap pun bandung cincau yg di order td..mekasih ye..lg satu kan air feberet saya ialah air carrot susu..x sah kalo x order kalo g minum kt kedai..

AT pernah beli masa ada expo pertanian & perladangan kat area cheras.. memang sedap.. ^_^

x pernah lg try buat sirap bandung guna santan sawit khalis. x pernah dengar pun. hehehe. jakun sungguh kan. nnt nak try cari la. tp cam jauh je pasar borong selangor tu. huhuhu

thanks for sharing info sis!

alahai sedap nyer sirap bandung!tapi tak suke cincau..hurmmm

owh t.kasih Qaseh..ada utk pcl jugak eh...santan sawit tu yg buat lain dr biasa, susah nak jumpa santan sawit..packing dia mcm mana?..nk pi cari lah ..

mmg fevret air bandung cincau. slurpppp. mmg sodap berkrim lazat. hehe.

Yummy..dahaga pula..terutama petang2 ni panas..hehe..hilang sakit tekak..

sedapnyeee..tringat bulan puasa..slalu buat air cincau nih

Pertama kali dengar guna santan ini....

lya suka susu cincau..memang sejuk je tekak bila minum

Selalu buat sirap bandung kat rumah pakai susu yg mana ada...susu pekat manis pun pernah campur soda baru meletop

letak soda sket. lg sedap. ;)

ai x minum susu..so air sirap bandung pernah skali minum sbb Chikna dh oder.hehehe kalo letak cincau lg lah x pernah :)

cincang cincau cincang cincau cincang cincau cincang cincau hahahhaa terlekat perkataan tu dalam kepala saya.

kurang yakin ngan rasanya.. sedap ye?

lama tak singgah sini.....wahhh!!!! bling bling !!!!!....i like!!!

ooo, 1st time dgr santan sawit ni... ada jugak ek?

Wah! Dila tgk mlm2 ni terliur dahaga tekak plk...hihi...sedap tu..nnti minum lain kali ingt dila tau...:)

Pmanggang tu dila xbyar lg..tempah ngn mak sedara suami tp dh brbulan2 dia xingt kot..mls dh nk tnya bnyk kali..huhu..tq ciksu..nnti dila jenguk blog k.tie tu..nk tnggu g k.l plk xth bila:)

pernah makan cendol santan sawit yang betterhalf belikan dulu...sedappp... ha ah...diaorang kata santan sawit lebih bagus dari santan kelapa...

CikSu...tetiba pepagi ni rasa dahaga pulak tengok sirap bandung cincau ni...

err..sedapnyaa..!
terliur dah ni....

psst...ciksu okay..hidung berdarah lagi ke?

saya suka juga sirap bandung tapi tak pernah lagi guna santan... boleh cuba ni

x penah rasa lagi..tp tgk gmbo pun tahu sedap..

wow...santan kelapa sawit..first time dengar ni...

memang suka bandung cincau tapi tak pernah lagi dengar santan sawit biar pun en suami bawak lori sawit. hehe

wah special untuk mereka ye :)
Ros suka bandung laici .. hihihi..

kalau dah guna santan....lagi ler sedap....berlemak berkrim....he3

sedap kalau bulan posa slalu buat cincau

emmm... sedap!!! biasa dneo minum masa berbuka bulan puasa... :)

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF