Cucur Jagung yang sedap..




Sape suka makan Cucur Jagung :-*

Sedapkan.. yang paling penting senang je nak buat Cucur Jagung ni.. tak kisahlah untuk sesi minum petang ke sarapan pagi ke atau bila-bila masa je.. especially time perut tengah lapar.. layan :)

Apa yang perlu ada hanyalah jagung, bawang besar, tepung gandum, air masak dan garam halus.. 

Memula sekali jagung tu uols kenalah asingkan dari tongkolnya dulu.. kemdian bila dah cukup kuantiti yang diperlukan.. selalunya saya buat dalam 2 tongkol je.. tu pon dah banyak tak terkira untuk kami berdua.. pastu hiris bawang besar.. gaul sebati.. masukkan tepung gandum + garam dan air secukupnya.. saya lebih suka rasa jagung.. so, tepungnya tak banyak digunakan.. sukatannnya uols pandai-pandai la ye.. nak garing tepung tu bancuh tak cair sangat tak pekat sangat, acaner tu :-*

Bila dah siap adunan yang dibancuh.. goreng seperti biasa.. saya suka garing-garing.. cicah dengan sos cili.. bukan sos cili botol ye.. tapi sos cili yang dibuat sendiri.. ala lebey kurang macam buat sos cili untuk nasi ayam tu :-*

Jagung kat tempat saya setongkol RM1 je.. isi padat dan manis.. memang puas.. selalu saya beli kat Pasar Chow Kit.. kadang-kadang dekat K4 @ AEON BIG.

pppsssttt: Jagung kat tempat uols berapa harganya.. kira setongkol atau per kilo?


  





Previous
Next Post »
27 Komentar untuk "Cucur Jagung yang sedap.."

woo..sodapnyer makan pepetang macam nih ") yum..yum..

Banting ~ 80sen setongkol , gred C ..boleh la nak makan..selalu ada musim ..3 bln sekali.

mahal gak jagung sini.. kalau kat tesco mau time murah baru rm1 seketul.. kalau tak murah rm1.99 seketul gak.. tapi paling syiok beli kat CH.. seketul 50 sen pun dpt.. hehehehe

sedapnya cucur jagung tu ciksue

Xsilap bella, sini ikut kilo. Hehe,
Btw, sedap makan panas2

Tak pernah lagi makan cucur jagung ni..

kat opis ni, kami rajin buat cucur jagung tp sbb supplier jagung da jarang bawak, maka da lama la x dpt menikmati sedap cucur jagung ni ;)

Cucur jagung tak penah buat lagik..tp nampk menyelerakan kekuningan nyer tuu..

cucur jagung mmg sedap..nyumyyyyyyyyyyyy

sedapnya... dah lama jijah xmakan cucur jagung ke jemput2 ke..

saye saye suke makan cucur jagung

lama tak makan....
dulu selalu beli je...
sedap....nak2 pula jagung baru...
manis je...

agak mahal juga laa.. tu kekadang je beli..

Tak pernah buat ....okje rasa okje prefer ikan bilis lg kot QR.
Bukan manis eh ....ingatkan manis...

kalau guna jagung dalam tin boleh ke ciksu?

eh apasal saya punya komen semalam tak approve lagi..huhu

err m3h x berapa gemar mkn jagung la..cucur tu mmg feberet la..xpe leh tkr buh menda lain kankankakan..

mmg sedap.. slalu goreng yg segera tu je..cucur adabi.. haha...

kita ni memang suka makanan2 yang ada jagung2 ni, tapi tak pernah lagi jumpa cekodok jagung. Ni first time ni Rania.. boleh gak bagi idea kat mak ni.. hahaha... anak bertuah kan.. bukan nak cuba sendiri.. semua nak mintak kat mak.. haha

sedapnya cucur..saya suka cucur...tp hat garing2 je la..hehehe

feveret Ros jugak ni, taruk udang sekali...

lembut ke? Atau keras? Hegehehe

belom pernah try lagi ni,,mcm best,heheh balik umah nk try

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF