Getuk Ubi Kayu..



Dah lama buat Getuk Ubi Kayu ni.. kalau tak salah masa mula2 pindah pi JB dulu.. udah dok jb kena la blaja makanan orang jawa.. yer idok.. hihi..

Getuk Ubi Kayu ni nak sedap lagi pekena dengan kopi o panas.. pastu cicah pula dengan sambai kicap.. "sedapnya.."

Masa kat jb juga la saya boleh dok ngadap Nasi Ayam Penyet setiap kali waktu lunch.. lagi satu Nasi Ambeng.. syiok ooo.. bila slalu pi negeri orang ni.. macam2 boleh dicuba dan dirasa.. yang penting kena blaja buat sendiri, baru tak rugi kan :)

Nak buat Getuk Ubi Kayu ni senang je...
  • Ubi Kayu secukupnya
  • Kelapa parut -secukupnya
  • Gula
  • Garam

Caranya: 
  1. ubi kayu buang kulit, cuci, belah2 pastu rebus dalam air dengan sedikit garam.. dah empuk angkat, sejat..
  2. Dalam bekas lain satukan gula dengan kelapa parut(nak yang putih2 je).. 
  3. kemdian masukkan ubi kayu yang sudah di sejat tadi.. lecek la ia sampai sebati..
  4. kemdian bentukkan bulat2.. ketepikan
Untuk tepung:
  • Tepung gandum/ tepung beras
  • Air secukupnya
  • Garam
Caranya:
  1. Satukan kesemua bahan.. bancuh tepung hingga sebati.. jangan cair sangat, jangan pekat sangat.. agak2 la ye :)
  2. amik ubi yang siap dibentuk tadi.. celupkan dalam tepung.. goreng macam biasa.. 
  3. siap..
pppsssttt: kalau nak bagi cantik warnanya uols boleh campurkan pewarna kuning dalam adunan tepung tadi :)


Previous
Next Post »
5 Komentar untuk "Getuk Ubi Kayu.."

first time buat masa form 5, tu pun join ptandingn masak unit b'uniform.

hahhaha. Ros pun dah jatuh cinta ngan nasi ayam penyet. padahal kalau tengok biasa je kan, kan? hihi

lama tak makan.. lama tak buat... ssh nak jumpe ubi skrg..

hurmmmm..ubi ada da..tp tkt x jadi la... tkt ubi terr lembik...batter terrr cair or terr pekattt..gram lari ke???? help me.... tp sy anak jawa..bt malu jer..hihihh..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF