Melaka River Cruise..

Balik dari Joho, singgah sekejap ke Melaka. gara2 anak member nak naik beca.. hihi.. selesai je buang undi, pastu makan2 jap, terus kami gerak ke Melaka..

Bayaran satu kepala RM10.. kanak2 RM5.. tapi tengok umur ye.. orang asing RM15..
Perjalanan mengambil masa selama 40minit.. dari Taman Rempah ke Muara.. kemdian patah balik ke jeti Taman Rempah.. 

Lepas beli tiket kena lah beratur untuk naik bot.. jangan risau ye bot penumpang yang disediakan setakat ni masih mencukupi untuk menampung pelancong..

Sambil2 beratur uols akan lalu tempat fotografi.. ade orang akan snap pic kita.. kemdian masa nak turun nanti dia akan jual.. saiz dalam 6R.. RM35.00.. (kalau tak silap la, lupa dah)..


Untuk pengetahuan uols Melaka River Cruise dan Sungai Melaka pernah memenangi anugerah "Excellent Onnovative Tourist Atrractions Man Made Attraction/ Natural Culcute Heritage Identity" (Tourism Malaysia) dan "Special Award For National Contribution".

Masa dalam bot tu akan ada satu suara (ala2 radio giteww) yang menceritakan tentang sejarah yang terdapat disepanjang sungai tersebut.. setiap bangunan dan jambatan, ada sejarahnya yang tersendiri ;)

Sekitar pemandangan di kiri kanan sungai pada waktu malam..

Rasanya naik malam lagi best sebab dapat tengok cahaya lampu di samping tiupan angin yang sepoi2 bahasa..

Mukriz terlindung.. sian dia..

"very nice"
dulu sama2 duduk joho, sekarang dorang duduk di Subang, kami duduk di KL :)

Mereka berempat.. Enaz, Naim, Puteri Maisara, Mukriz.. Enaz ni kembar.. ni kembarnya.. sama, kan !!! kembar seiras. hiks 

lepas naik cruise, bawa maisarah naik beca pulak. saya dgn suami tak naik pon. tunggu dorang je sambil jalan2 area situ..

Previous
Next Post »
23 Komentar untuk "Melaka River Cruise.."

teringat masa form 5 pergi rombongan..
alahai kenangan manis masa tu ^_^..
rindu..

wahhh, tngk gmbr nampak best :D

selamat dtg ke melaka ... heheh best kan ^^ nnt dtg ler lg ..

pernah jugak naik cruise ni 2 thn lps kalau tak silap. masa tu tgh preggy kan anak no 2. pegi time mlm mmg best sikit

ciksu..da dapat no ciksu, phone sy problem, xleh bc msg...nnt phone sy da ok...sy contact ciksu blk ok..

Lisa pernah pegi cuti2 melaka ms krismas 2011..en suami ada ckp nk naik rivercruise tu..tp ntah nape..xsempat..hukhuk..inshaallah next time..

wah seronok!!! belum pernah naik

Bulan march lepas pernah naik rivercruise ni masa bercuti dengan keluarga. Seronok tapi waktu petang lah ;) hee

best kan...malam2 memang cantik pemandangan kat river cruise tu..

Nur dah naik hari tu..
besttt.. :)

Teringat masa pi Melaka naik ngan geng GSF..Khalish pun enjoy ja naik RC ni

wahh. tahun lepas baru pg melaka river cruise nih. seronok. :D

Sempat lg tu..cik sue..SA stop penjualan PMC sampai rumors xde collagen tu berhenti...so SA x dpt nk jual utk cik sue nyer GA..sorry lambat reply sbb kat opis mmg blogspot dh kena blocked..

Dekat KL ni pun ada gak QR tapi boleh tahanlah harganya!

alaaa... nk ke melaka la jugak.. hari tu x naik pun yg ni.. sedih....huhu

balik mengundi ke pg ni.. mcm baju sama jer.. hahahaha.... tak pernah naik lg tau..

bestnya dapat pusing2 naik bot malam2 mcm tuh..x la terasa panas kan..nk turun melaka lah nnti..hehe..=D

bila baca entry ni...
Nur rindu melaka...!

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF