Kurma..

 

Rasulullah S.A.W bersabda,

“Berilah makan kurma wanita yang sedang hamil pada bulan-bulan terakhir kehamilannya supaya anaknya menjadi anak yang penyabar dan suci..”
Kurma adalah tanaman yang hidup di daerah kering semenanjung arab. 
Memiliki buah yang berwarna coklat kehitaman, lonjong dan berdiameter 2-3 cm. Kurma mengandungi glukosa, fruktosa serta zat cair didalamnya sangat mudah diserap oleh tubuh. 
Oleh kerana itu buah kurma juga beberapa kali disebutkan di dalam Al-quran sebagai buah yang memiliki kelebihan dibanding buah lain..

Selalu beli kurma yang dijual kilo kat pasar malam atau pasar pagi :)

Selain kurma ada lagi buah yang elok untuk diamalkan.. pernah dengar Buah Safarjal.. Buah Semangka.. kalau tak pernah dengar atau tengok, boleh singgah SINI


Previous
Next Post »
12 Komentar untuk "Kurma.. "

Anggur Kering (kismis) pun berkhasiat jugak.. hee ^^

kurma fresh sedap kan ciksu..

*akak ada letak url blog ciksu kat top5 tp tak keluar feed nya kenapa ey ?

thanks atas info! btw jum join segment mya:))

http://sweettedy.blogspot.com.au/2013/06/segment-winter-blogwalking-by-mya.html

memang elok untuk ibu2 mengandung....lama tak singgah sini....huhuhu tak sempat nak singgah...

Oh tak sabarnya nak jumpa Ramadhan... Harap2 umur panjang insyaAllah hu3...

combi kalo mkn kurma memilih cket :p

Suka makan kurma time bulan puasa. :-)

Ohhh buah safarjal tu semangka yeh! Hehe
bila dah nk puasa ni lakulah nampak gayanya kurma ni

tak lama lagi byklah org jual kurma kan, dah nak dekat puasa ni...

suka jugak kurma. ada lagi yg mak beli masa pegi umrah aritu. ;)

memang elok untuk ibu2 mengandung dan merancang untuk hamil... tapii... jijah xsuka makan sebab maniss sgt..huhuhu

khasiat kurma ni x dpt dinafikan..tp kita jarang2 mkn.. hrp bln puase je...ish2...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF