Petua lembutkan ayam tua


rentetan dari Rendang Pedas Ayam Tua

Rebus dengan air kelapa. 

Saya tak pernah buat lagi style ni. Kalau beli lagi ayam tua, boleh la beli air kelapa sekali. Pastu kita setting masa tengok. Harus dicuba nanti kan :)

Thanks kak Amanda Suria sebab berkongsi '',

Sebenarnya pernah dengar boleh guna daun nangka jugak. Lagi satu letak sudu dalam kuali/ periuk yang kita tengah masak ayam tu.

Pokok pangkalnya ayam tua, ayam pencen atau ayam kampung ni memang amik masa kan kalau nak memasaknya. Tapi hasilnya memang terbaek :)

Saya kalau nak cepat sangat, saya masukkan je dalam rice cooker. Hihi. Memang cepat, jimat gas saya. Tapi untuk buat Ayam Tua Masak Kicap je la. Kalau untuk rendang saya gaul biar mesra. Pastu renehkan atas api. Kalau lambat, lambat le boleh makannya :)

pppsssttt: ada petua lain lagi ke nak lembutkan ayam tua, ayam pencen atau ayam kampung ni? Kalau ada, moh ler share kat kotak komen saya, boleh?


Previous
Next Post »
21 Komentar untuk "Petua lembutkan ayam tua"

Kakak tak ada petua ciksu tapi kalau kakak masak guna pressure cooker amway (noxxa) tak sampai setengah jam dah empok tau. Tumis sekali semua kemudian masukkan aje ayam kalau buat rendang. Cepat tau...

Aah ayam kg memang liat...tp sy tak taw cmne nk lembutkan ayam ni

salam ciksu...petua baru tu...guna air kelapa...akak biasa dgr bubuh sudu n daun nagka tu je...

mak Ros pun guna air kelapa jugak.. lagi satu gula batu..

eh blog CIk Su dah lain.. tak ada gambar cik su dah kat atas tu kan?..

bole bgtau mak sy nih petua tu..hihi

*bkn nk msk sndri ye dak...hihi*

yang pasal letak sudu dlm periuk tu saya 1st time dengar.. yg pasal guna air kelapa tu dah banyak kali dengar.. tapi terlupa pulak nak buat bila dah beli ayam tua.. sbb asben saya kata ayam tua ni sedap makan liat2.. hmmmm.. sabor jer ler..

inilah bagusnya sahabat blogger.. saling berkongsi petua dan tips.. ;)

guna rice cooker tu bagus, jimat gas dan empuk..akak kalau buat sup masuk je dlm multi cooker..senang..

rebus ayam pencen n letak sudu mmg mak akak selalu buat, akak pun tiru..insha Allah empuk kan su.. :)

***parents akak asal Perak..tapi kami dah lama menetap di Pahang, akak lebih fasih berbahasa Pahang, kawen pun orang Pahang..tp bab masakan utara tak pernah hilang.. :)

Masuk je dalam pressure cooker ...dengan tulang tulang ayam lembut sekali! hehe

Biasanya ayam pencen Akak buat rendang. Ada petua ye, nanti boleh try

saya pun biasa dengar org guna daun nangka...

Satu g buh daun nangka masa rebus tu pun blh... Buh senduk pun ea juga..tpi yg mudah..air kelapa la..

petua ni ada rmai dh tau dn ada jgk yg belum tau. apapun, thnk's kongsi petua

alahai..terharu plak akak di beri kepercayaan..hihihi..thanks cik sue..

ayam kampung mmg liat kan.. selalu mak rebus lama2 jer..

Wah, Bagus juga ada petua2 ni.. nanti boleh la digunapakai.. heheh

boleh lacuba petuanya..tp sy ni tak pernah beli ayam pencen.org kata masak rendang sedap klu ayam pencen

Macam mak Nur kan, dia kalau masak rendang ayam tua ni, dia masukkan satu sudu besi...kira masa sekali dengan sudu tu....itulah petuanya...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF