Tempahan kerisik dibuka.. hihi



Ada sesiapa nak minta tolong saya buatkan kerisik. silalah gtau. saya tak da keja nak dibuat ni. al-maklumlah tak da anak yang nak dikesahkan :)

Walaupon amik masa yang agak lama nak siapkan kerisik ni, tapi saya puas hati tau. nak siapkan 2biji kelapa parut pon la. last2 dapat dalam 350 gram je. boleh la kan :)

Amik masa dalam 2 jam juga la. sebab saya tumbuk guna lesung batu. tak suka blend.


kelapa parut. buat dua round juga la sebabnya lesung batu saya kecik.

nak lebey kurang cam ginilah hasilnya. jangan rentung nanti kerisik tu pahit pulak. so, kena kacau selalu dalam kuali. guna api semaksima mungkin :)

dah dapat warna yang cantik, masuk dalam lesung batu. pastu sila lah menumbuk. lagi elok kalau tumbuk masa panas2. baru cantik kerisik tu nanti.



bila dah selesai tumbuk. ginilah hasilnya kerisik saya :)

pppsssttt: guna kelapa parut yang segar. baru dapat minyak yang jernih. ini untuk umialya :)




Previous
Next Post »
27 Komentar untuk "Tempahan kerisik dibuka.. hihi"

kerisik buat sendiri mmg sedap..wangi je kan...

akak blum terima lg invoice n no. akaunnya.. bgtau le berapa kos semuanya, xmo segan2 k..

Rajinnya...akak blender je Tp mmg lah lebih puashati Kalau dpt tumbuk kan

rajinnya ciksue...

kerisik buat sendiri memang fresh..kalau beli kadang2 dapat yg dah lama...masakan kita akan jadi tak sedap kerana kerisik yg dah lama tu....

waaa..rajin nyer cik su..

ita biasa beli kat pasar je...
tapi tyulah kan..kadang2 kena yang bau tengik

rajin ciksu buat kerisik..bagus2!!
hope rmai customer lpas ni..

Salam Rania,

Cantik krisik tu, mesti sedap berbanding dengan beli yang dah siap.

Siap parut kelapa lagi.

mcm mana boleh cair..letk air ke

sebelum kawin saya tak pandai pun nak buat, sbb mak salu beli dh siap,n tak pernah pun tanya mak nak buat manual, bila g dok rumah mertua baru tau cara nak buat manual, tapi saya suka blend ja, cepat, hihihi, lenguh nak numbuk..huhu

serba boleh ciksu ni. nanti masuk masterchef ye.. ;)

kalau mak amy sruh buat kerisik malas sgt rase..ye r nak menggoreng bg garing 1,..pahtu nak tumbuk dengan alu lesung tu lg 1..tumbuk pulok sampai keluar air cmtu...bila nak kerisik je amy sanggup g beli..heheheh

rajinnya ciksu,ni kalau time raya mesti ramai nk guna kerisik

eh,..eh.. dah lain beno blog nih..itu la lama sudah xsinggah sini..sihat ke sis??

wah!rajin nyer....
tumbuk lg sedap dr blend.... :)

wow... jarang ada orang jual kerisik tumbuk ni...

rajinnya.. dulu sya tolong mak buat kerisik pun cenggini la gayanya.. tp skrg ni beli yg dh siap jer. sonang! hehehe

cantiknya kerisik tu...leh la order hihihi

cantiknya kerisik tu...leh la order hihihi

perghh... hancur cik sue menumbuk.. wahh ada yg nk order ke tu? cpt2...hihi..

cepat cepat sapa nak order..mai order dr ciksu

bagusnya ciksu ni..serba boleh.. =)

pehh amik tempahan kerisik mmg hebat la ciksu..sebab leceh tau nak buatnya..kena kesabaran yg tinggi..hee

Oit...gambar baby atas tu anak sapa pulak QR?
Kalau suka menumbuk mmg dah tau mesti rajin orangnya ni

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF