Blood Test


Entry hari ni berkaitan Trying To Conceive Journey again. 

Appointment seterusnya untuk check hormon Progesterone, FSH, LH dan Testosterone. Untuk yang ni kena amik darah pada 29/9/2011. Amik darah selepas period day. Yakni pada hari ke 21 (D21). lagi satu amik darah pada hari ke 2 period (D2).

 Sebenarnya, nak ambil darah ni pon banyak dugaannya. ala, bukan dugaan ape pon. dugaan period yang tak tentu. means tak tetap tarikhnya. so, tarikh appoinment pon berganjak lah. 
Kadang2 tarikh tu jatuh pada hari bercuti, so, terpaksa la postpone ke satu tarikh yang baru. next, kene tunggu lagi kitaran period untuk next month pulak. bab ni memang ambil masa. 

Ok contohnya katakanlah saya period hari Jumaat (ianya dah dikira sebagai hari pertama kan). So, hari ke 2 nya jatuh pada hari Sabtu. Hari Sabtu, Klinik Kesihatan kan cuti. So, macam mana nak amik darah. Mau tak mau kena tunggu next month la pulak. Itu yang makan masa tu. Seboleh2nya nak hari ke 2 jugak la. Kalau hari lain nanti lain pulak bacaannya. Begitu juga untuk amik darah pada hari ke 21. Pendek kata bergantung pada kitaran period kita la. Kalau period jatuh pada hari bekerja maka cepatlah prosedurnya. Ala, cepat sikit je la ;)


Beginilah contoh amik darah untuk period ke 2 dan ke 21. 
Kiri atau kanan tak kesah. Boleh tukar2. Terpulang.

Pengalaman pertama setelah sekian lama tak ambil darah. Huawaawaaa, rasa macam kena gigit semut je.. hihi.. dah la lama tak kena inject :-* Mula2 ingat satu tabung uji je.. sekali amik 4 tabung uji.. waaaaaa..  sampai nurse siap tepuk manja lagi sebab darah tak mau keluaq dah.. haha.. nasib la.. bab nak amik result pon punyalah azab.. makan masa sebulan jugak la.. sabaq.. sabaq..

Result keluar 27/10/2011.. alahai, awat lambat sangat.. sebab ujian darah ni saya buat dekat Klinik Kesihatan Sultan Ismail, JB.  then darah2 yang diisi dalam tabung uji tu kena hantar ke makmal Pathology Department di Hospital Sultanah Aminah. jauhnya kene hantar. serius, masa ni kan, mula dah rasa tak sedap hati. bukan ape takut pihak dorang tertukar ke ape ke nanti. hu hu hu. punyalah risau. padahal pihak hospital kan da ade sistem dorang yang tersendiri. kite as a patient memang kene bersabar dan bannyakkan berdoa semoga semua urusan dipermudahkan. aamiin :-) 

Ok, next.. ;)

ambil darah di Klinik Kesihatan Sultan Ismail
darah dihantar ke makmal patology Hospital Sultanah Aminah, JB

Previous
Next Post »
27 Komentar untuk "Blood Test"

renyah jugak ye cik sue... takpe tabahkan hati...

Akak pulak rasa tak sabar nak tunggu result.. :) Keep upating ok...

Pernah melalui semua ini..
All the best dear.. yang penting kita ikhtiar kan :)

selamat berusaha cikna
teringat akak dl..beginilah prosesnya kn byk sabar dan cuti sll ,,
tapi berkat kesabaran membuahkan hasil juga...
harap ciksu pun begitu juga....
amin

Yg penting gigih berusaha kerana tanpa usaha kita tak tahu kan. Doa kakak moga hajat kesampaian.

aduhai ciksu..kita tak pernah ambik2 darah ni..takut pun ada..

pergh azabnye smpi 4x skali cucuk.. dugaan utk sis kn.. moga usaha sis akan berhasil..

uhhh sakitnya kena inject.. huhu.. takpe ciksu.. teruskan usaha.. ;)

bagusnye cik sue dah buat..deqla x buat lagi..tp mcm takot je bab amek darah tu.. alahaii seriau.. tp nak xnk kena la buat kan.. kalo tak smpai bila?? hukhuk...

kesiannya..nasi dapat nurse yg pandai ambik darah.
sabar lah ye..nanti makan la petola or daging merah bagi tambah darah balik

InsyaAllah resultnya nti OK2 je..
sabar..pasti hikmah akan menyusul..:)

wah,byknya nk amik darah..takpe,cik sue..bersusah2 dahulu..in shaa Allah berjaya...

salam cik su
Lawatan malam tirana aduka

seumur hidup saya tak pernah lagi kena ambik darah...kalo boleh nak elakkan..tapi rasa2nya tak dapat dielakkan benda macam tu kot..huhuhu..

sy pun kalau amik darah susah nk keluar darahnya...urat susah nk jumpa..kadang tu 2-3 kali cucuk baru jumpa urat yg betul...huhu

Dugaan nak buat blood test yer. Byk juga tu 4 biji tabung uji.

cukup seriau kalau kena amik darah huhuhuu

Sabau je le QR... Nak buat camne

blood test ni untuk apa ciksu? ciksu nak cek untuk try peknen ka?

tak sabar nak tunggu next entry yang berkaitan :-)

Myra pun nak kena tnggu Cik P mai, untuk chek darah hari ke 2 :)

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF