Cakap je nak check kesuburan.

Oh ya, sebelum saya pergi Klinik Kesihatan tu, saya pergi terjah GH dulu. Ke main kan, kononnya nak jumpa pakar sakit puan teruih ler. Haha. Nampak sangat tak tahu kan. Ada saya kesah. Itulah pengalaman namanya. Kalau tak buat maka tak tahu ler :)
lagipon sebelum pergi tu, memang tak ada tanya atau rujuk sesiapa. pepandai sendiri je kami laki bini. hu hu hu. 

Hakikatnya kalau malew bertanya sesat jalan. So, jangan malew2 yer T____T

Entry ni, saya nak jawab pertanyaan Ross


Jangan risau ye Ross. Dorang layan je. Kalau nak ikut apa yang ciksu bagitahu dulu masa di kaunter tu, ciksu habaq je nak check tahap kesuburan suami isteri sebab dah lama kawin. Haha. (ada kisah lucu masa buat check up dekat Klinik Kesihatan Sultan Ismail).

kisahnya.. masa mula2 tu saya pergi Hospital Sultan Ismail. Saya tanya dekat kaunter pertanyaan. Kemdian dorang suruh saya tanya dekat bahagian pendaftaran pesakit luar tu. Pastu dorang suruh saya rujuk dengan nurse dekat klinik pakar O&G pula. Masa ni baru la nurse tu terang bagi terang seterangnya ;)

Ini prosedurnya. 
Nurse tu bagitahu sebelum jumpa pakar sakit puan, kita kena dapatkan surat rujukan telebih dahulu. Tak kira la sama ada nak dapatkannya dari Klinik Kesihatan atau Klinik Swasta. Terpulang. Janji ada surat rujukan yang dorang nak tu. Yang mengatakan kita ni ada penyakit sekian, sekian. Barulah boleh buat appoinment seterusnya dengan doktor pakar sakit puan :)

Nak dapat tarikh appoinment pon kena la bersabau banyak2 ye. Bukan sehari dua tapi amik masa berbulan2 juga tau :)

Saya mula buat rawatan dekat Klinik Kesihatan Sultan Ismail bulan September 2011. Kemdian saya dapat next appoinment dengan doktor pakar di Hospital Sultan Ismail pada penghujung Disember 2011. Haaaaa, cer bayangkan lama tak lama nak menunggu.

apa apa pon INGAT YE, jangan main terjah macam saya buat tu. Hihi.
 Itulah saya kata belajar dari pengalaman kan :)

Previous
Next Post »
37 Komentar untuk "Cakap je nak check kesuburan. "

mmg camtu lah prosedur nya.. atau lebih tepat lg kerenah birokrasi namanya.. hehe, saya dlu dari emergency g pesakit luar esoknya, pastu ke klinik kesihatan then baru klinik kesihtan pakar. tapi alhamdulillah dalam tempoh seminggu je proses tu. sbb sakit tu nampak.

memang pengalaman itu penting dalam apa pun jua urusan :)

usaha dan terus usaha hingga berjaya... insha Allah,,, pasti ada hasilnya satu hari nnt... :)

blum punyai rezeki, in shaa allah moga dipermudahkanNya

Mmg apa2 je nk rujuk dr pakar..x kisah la pakar apa kena ada surat rujukkan..hihi..mcm byk sgt procedure kan?

Alhamdulillah, apa2 pun usaha tu sangat penting...siapa yang taknak zuriat kan...mungkin belum ada rezki lagi...

salam ramadhan ...

kesabaran utk penantian tu akan dibyr nnti..in shaa Allah :)

semoga usaha sis akan membuahkan hasil.. :-)

Insya Allah cik Su. Doa, usaha dan tawakal. Moga Allah permudahkan urusan cik Su. Lebih-lebih lagi dlm bulan Ramadhan nih...bulan yg mulia. Moga doa Cik Su diangkat dan usaha akan membuahkan hasil.

walaupun kite belum kaweng, tp kite suka baca pengalaman akak hihik

:D

betul tue malu bertanya sesat kan3x..tapi bila benda ni tak yah nak malu

ayu pn bru thu ni..hihi..moga dipermudahkan ciksue ;-)

bagus juga buat check up mcm ni kan..

insha Allah, moga apa yg su impikan akan menjadi kenyataan nanti ye,jgn putus asa ye su,

pengalaman saya masa g check kesuburan kat klinik dr noriah jitra, dia ada gtau, klu nak g hospital datang ambik surat rujukan dari klinik dulu, tak boleh terjah, hihi..

Betul tu sekarang ni kalau nak gi hospital, memang depa nak surat rujukan... tulah masalahnya..

a'aa betoi tu.. kalau kita nak jumpa pakar apa pun, mesti ada surat

panduan juga ni ciksu..yela, tak semua orang tahu prosedurnya macam mna kan..thanks ciksu sebab berkongsi.. :)

oh..mcm tu rupanya...dapat kan tarikh appoinment pun lama jugak kan..silap2 boleh lupa tarikh tu sbb lama sgt tempoh dia..

ok seyes x tau amik masa berbulan nak jumpa... kesabaran tu...

lama jugak ye.. resultnya dah kuar ke sue?

harap entry ni dapat membantu mereka yg malu2 nak pergi buat rawatan..

kadang2 tu pergi klinik diorg boo layan...huhuh

Oo mcm tu ke...akk pun br tau.. Tq sharing ya.. :)

Setengah tahun jugak tu menunggu. semoga dipermudahkan dapat baby =)

thanx Cik SU.. terjawab sudah segala persoalan :)

oooooo...seyes tak tau bab2 gi hospital pe sme ni. memang jenis terjah pun kalau arelan ni.heheh

*ciksu, nak tanya, hadiah kerongsang tu dah dapat ke blm yer?

saya pos kalau tak silap hari pertama puasa :)

Tu namanya belajar dari pengalaman.. :)

InsyaAllah,,selagi blh ikthiar, cuba dulu ye ciksu, cek ape yg perlu..da lama x kesini..salam ramadhan syg,,!!

Owh boleh ambik surat rujukan dr klinik swasta ye kak utk buat di GH?
Ingatkan kena p KK je klau nk buat kat GH :D

semoga ciksu suksess. kawan sy ada gak masa tempoh menunggu turn tu, alhamdulillah rezeki dia, masa tu dia dah pregnant. semoga ciksu pun cam tu. dah usahakan, kalau Allah izinkan, ada.

Prosedur ni kadang2 agak menyusahkan la bagi M

insyaAllah kak.. bila ada segala usaha..mudahan ada rezeki ciksu lepas ni...

salam Ramadhan cik su..
hospital mmg mcm tu prosedurnya, kena tunggu lama..tp nnt once cik su dh jmp doktor, ckp je terus terang apa masalah & biar dia check semua..klu ade rezeki, insyaAllah cik su..yg penting cik su dh berusaha..

i was like u before. 3 years menunggu nak anak.last sekali buat rawatan kat hospital swasta sebab nak cepat. 6 months buat rawatan, then saya stop sebab x tahan kecewa tiap kali period. 1 months after stop, saya pregnantkan anak pertama tanpa rawatan.and sekarang anak sulung baru nak masuk setahun, saya preggy anak ke-2.setiap manusia sudah tertulis rezeki masing-masing.yg penting jgn berhenti berdoa.another tips:kalau awak x boleh preggy sebab hormon, cuba bergaul dgn budak2 selalu.saya berjaya preggy yg pertama dulu maybe sebab jadi guru ganti selama 3 bulan.ajar budak2 darjah 1

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF