Kos bahan mentah untuk Mee Hailam..




Modai untuk Mee Hailam boleh tahan juga la. 

Buatnya bukan macam untuk 2 orang makan tapi untuk 4 orang makan. Kiranya sorang dua kali top up la. Hihi. 

Kalau kat kedai mana boleh top up sesuka hati kan. Kalau nak top up Mee Hailam, kena la top up ongkosnya jugak kan ^___________^

Antara bahan mentah yang saya gunakan ialah:

½ kilo daging RM12.00 (guna separuh je, separuh lagi simpan)
Sawi RM1.00
Fish ball RM1.50
Fish cake RM1.50
Jagung muda RM2.00
400 gram Udang saiz XL RM8.00

Untuk bahan2 lain sememangnya dah ada kat rumah. So, tak payah la nak dikira ye. 

Pandai2 la tambah tolak darab bahagi sendiri ye. Bagi yang tiada apa2 dan semuanya kena beli memang banyak modai la nak dikeluarkan.

Mee Hailam kat kedai sepinggan berapa ye? Pastu kali dua ye.
Saya tak tahu harga Mee Hailam sebab jarang order Mee Hailam. Kalau nak makan Mee Hailam, saya buat sendiri je.

Pppsssttt: bagi saya masak sendiri ni ada kepuasan yang susah nak diungkapkan dengan kata2. Kira terapi minda juga la untuk saya. Hihihi


Previous
Next Post »
52 Komentar untuk "Kos bahan mentah untuk Mee Hailam.."

Sedapnya...dah la saya puasa hari ni

Saya x pernah masak mee hailam....
Ehe tetiba teringinnnn

MaSak sndiri lg puas

mee hailam.. sedap! senang & simple je kan...

nti nk try lah..tgk pn dh trgin.hihi

byk belanja xper, janji sedap..

mmg pun. masak sendiri lbh berbaloi2. kalau mkn kt kedai, alamak hai..semua bahan2 sikit sgt. x padan dgn harga. huhuhu

*saya terliur!

sedapnya ciksu...alahai..terliur..hehehe

YANG BELI DENGAN YANG BUAT MEMANG ADA PERBEZAANNYA.. AIR TANGAN SENDIRI KAN.. TAPI, KALAU BELI JIMAT MASA BAGI YANG SIBUK LA :) HIHIHI.. Macam Ros, suka beli makanan yang susah/tak reti/ jarang Ros masak.. hihi.. baru berbaloi...

Bebraloi masak sendiri, boleh bubuh apa suka sesuaikan citarasa.

Menarik jer mee hailam ni nak try la buat jugak.

Boleh tambah-tambah lagi mana nak lebih kan.. kakak dah teringin pulak nak makanlah Ciksu.

sedapnya..saya tak pernah buat mee hailam sendiri..lagi pun dah lama tak makan mi ni..dah lupa rasa dia macam mana..hehehe

salam rindu buatmu ciksu...

akak bz sgt la dik..mcm tkde masa je nak berblog dah ni..ada nak buat entry my top ten..nak bagi hadiah utk pengomen gugurl yg rajin tp akak tak tau camner nak buat entry tu..nak print skrin camner...?adoii....

Jgn lupa bg resepi ye...hihi..if akak x suka gina daging..ayam or seafood should be ok...

Salam QR..klu masak sendiri,leh makan ulang2kn..hihi

ala....nk sikit leh??? hihihi

kalau mcm ni mmg puas mkn kat rumah la...boleh berulang.. :)

pesssst.... masak sendiri memang sedap kannnn....... kik kik kik

buat sendiri lagi jimat dan puas hati kan cik sue.. .. =)

boleh tahan juga modal nya..hehe..
tapi OK lah kot klu buat di rumah berbanding makan kt kedai..lagi mahal kot..:)

teringin gak nk buat sndri.. thnks kngsi resepi..

Kalo kira kos yg ciksu bagi tu semua mcm rm20. Bahagi 4 = rm5 sekali makan. So, lebih kurang jugak la dgn harga kedai. Cuma masak sendiri mmg lagi puas dan penuh kasih sayang. Pastu puas makan sebab ikut selera kita.

rajin sue msk..

sy tak pasti la nak apply cmna.. sy dulu jbtan yg tawarkan suh blja.. so kbtln kat mktb lmbh pntai ada kekosongan tu yg sy ke san tuh.. :-)

BD tu bgan dth la sue.. sja buat sngkatan tulis BD..hehheh.

P/S sori ek lmbt bls..

sedapnya ciksuu.. berbaloi masak dr makan kat luar kan..

mee hailam ni kalau betul cara buatnya, memang betul2 sedap.hehe

masak sndiri lagi masyuk dr mkn kat kedai.
puas sgt2.

Tq share..sedap nye...terliur pulak. hehe

mana cik Su ni.. dah dua hari tak ada entry.. rindu .. hihihi :)

Salam kenal..

Sya pun suka memasak sendiri..mmg rasa seronok klu yg kita masak tu mnjd..

Saya folo blog qasehnya rania.jika sdi,snggah ke blog saya ya :D

sedappny sue..pandai betul sue ni dlm hal memasak... jaa salute!!

Salam Cik SU.. Ros dah baca komen tu.. harap semuanya ok.. bahayanya.. maaf tanya, bukan ke CIk Su duduk Kuarters?.. Dulu Ros duduk Pangsamurni, ala yang depan MINDEF tu.. area tu memang banyak kes pecah rumah.. rumah sewa Ros masa tu dua kali kena pecah. nasib baik Ros n kawan2 kerja.. dia buat kerja tengahari.. lagi satu, kitorang gi kerja jalan kaki.. memang bahaya. banyak kes ragut. Ros saksikan 2 kes ragut. terkena kawan Ros sendiri.. memang takut masa tu.. Minta dijauhkan perkara yang tak elok.. Aminn..
Harap CIk Su tak apa2 ye..

ena rajin je ni...hehe kalau rajin apa pun boleh

ciksu..sdapnya mee hailam..huhu..trliur..nasib dh hbs pantang:)sory tau lama xblogwalking sni..smpat update blog dlu je..xsmpat jnguk blog org lain..nnti mnggu dpn blk rmh kt nilai insyaAllah blh blogwalking smntara ulya tdo..kt kg ni line slow..

MJ jarang order Mee Hailam ni, sebab buat sendiri lagi puas makan kan :)

kadang2 takpe banyak belanja untuk memasak ni sendiri ni, puas hati dan lebih sedap rasanya

rasanya dah berbaloi ni, sebab kalau kat kedai paling tidak pun sepinggan rm5 kan

sedap tu.... kalo sorang, mkn kt kedai je la...

My recent post : Lukisan 3D yang Menakjubkan

Buat mee ni kalau letak daging mmg sedap... Mmg le mahal kosnya QR... Dah tu letak mcm mcm hehe.... kat kedai mana byk tu kan!

salam ciksu
Tapau untk tirana boleh?
Lawatan sejap ta.

kemanakah adinda ni pergi...entry last 3hb julai...ermmm

mmg mask sendiri lbh teruja nak makan

Sedapnya mee hailam, lama dah akk x mkn...

Sedapnya. Tak pernah lagi masak mee hailam kat umah ☺☺

**xboleh nak post comment kat entry terbaru..

** nak tanya nape sis? ape yg terkejut tu? Blh share? Huhu

Untuk mkn sendiri biarlah bahan2 tu yg Terbaik kan Cik Su. Baru MANTOP!

alahai tertengok lak.. tapi takpe masih kuat iman. hehe..

best nih...akak tak penah masak mee hailam tau

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF