Permulaannya di sini


Permulaan ape ? permulaan bagi Trying To Conceive (TTC) Journey kami suami isteri. kami mula dapatkan rawatan kesuburan pada 7/09/2011. kami ke Klinik Kesihatan Sultan Ismail, Johor. kenapa di Johor ? sebab masa ni kami masih menetap di Bandar Sri Alam, Masai, Johor. so, hospital terdekat ialah Hospital Sultan Ismail. kebetulan masa nak buat 1st appoinment, kami main serbu tak pakai helmet. pastu bila nurse suruh dapatkan surat pengesahan, itu yang kami ke klinik kesihatan sultan ismail. lagipon hospital dan klinik sultan ismail ni sebelah sebelah je, senang. dekat pon dekat. kalau ikutkan kami tak boleh buat rawatan di sini, sebab dah luar kawasan. luar kawasan tu, means, ikutkan kami kene buat rawatan di klinik kawasan kami tinggal. dah kami tersilap langkah, maka dorang bagi je lah tanpa banyak soal. hu hu hu. sebelum tu memang puas jugak la bersoal jawab itu ini.. pepandai lah, kan !!! 

Ya, saya pilih klinik kesihatan saja :)
Biasalah kalau pi klinik gomen ni kan. Sapa tak tau prosedurnya, sila amik tahu dulu sebelum meneruskan misi selanjutnya.. “sabaq je la”.. pesan sepupu sepapat..  

Sebelum buat rawatan. Doktor akan selidik serba sikit tentang
  • Latar belakang kita suami isteri. Ianya merangkumi sejarah keluarga kedua belah pihak. 
  • Tempoh perkahwinan.
  • Kitaran period isteri setiap bulan. Sama ada normal atau tidak.
  • Tahap kesihatan suami isteri samaada ada penyakit kritikal atau tidak. 
Sekiranya tiada apa2 masalah di sini. Doktor akan bincang langkah seterusnya. Kalau kurang setahun tempoh perkahwinan, doktor akan cakap belom rezeki. Akan dipertimbangkan. Macam kes saya dah nak masuk empat tahun (masa saya pergi tu la). So, kes diterima tanpa banyak persoalan :)

Alhamdulillah dapat Dr. Raja Zarina Raja Ismail. Orangnya ok. Cuma masa mula2 tu dia agak terkezut dan macam blurr sikit. Mungkin baru posting kot. Hahaha. Lepas nurse yang dok dengan doktor tu explained satu persatu baru dia angguk2 sambil cakap "ok-ok"..

Kemdian doktor aturkan appointment.. 

Next :)


Previous
Next Post »
33 Komentar untuk "Permulaannya di sini"

knapa jumpa doktor..xchat ker?

semoga dipermudahkan ciksue ;-)

oo Cik SU gi klinik kesihatan ye.. dorang layan tak ?

masa gi daftar tu cakap ape ye?.. maksud Ros, terus bagitahu nak periksa ke atau macam mana?.. hihi,.. sory banyak tanya ye CIk SU..

cik sue....dah tau tak apa masalah??mcm kawan sya wife dia punya telur tak besar...bila suntik alhamdulillah ada rezeki

semoga segala usaha akk n suami akan membuahkan hasil suatu hari nt.

QR dah 4 tahun yeh.... jangan lupa berdoa dan terus berdoa...

Salam QR...
next appoinment tuk check up ke??tahniah... semoga semuanya berjalan ngan lancar..

semoga segalanya dipermudahkan.. semoga cepat dapat baby.. amin..

semoga dipermudahkan semua nyer..

InsyaAllah bila tiba masanya nanti akan ada rezeki. Allah jualah yg lebih tau.

Good luck sis. Semoga urusan dipermudahlan olehNYA.

Saya sebenarnya lebih menyukai hospital kerajaan atas sebab-sebab peribadi.. Bergantung pada kes la.. Kalau yang memerlukan penjagaan rapi, yes.. government hospital lebih bagus pada pandangan saya.. tapi kalau setakat demam.. x dek la nak gi hospital kerajaan sebab time consume... tapi padanlah dengan bayaran kan... :)

insyaALLAH.. redha dengan setiap ketentuannya.. :)

klinik gomen@hospita gomen dh bagus perkhidatannya sekarang ni ciksu..kalau pergi ke swasatapun..apa2 kes teruk diorg soh pi hospital gomen juga...hehe

semoga dipermudahkan urusan mendapatkan zuriat...

InsyaAllah akan dipermudahkan :)

laa.. cik sue lagi lama dari deqla.. deqla nk masok 3 tahun.. kena p check up gak ni..

Semoga d murahkan rezeki yer.

insyaAllah, yang penting kita berusaha. kak pun after 10 years dik..

Insyaallah....... saya doakan QR akan dapat baby cepat ye

Tiap hari kakak pergi-balik kerja lalu sebelah HSI ini ciksu..

Moga dipermudahkan dan hajat dimakbulkan Allah... amin.

kdg2 benda ni memberi tekanan jugak kan cik sue... tp harap2 cik sue tabah menghadapi dugaan Allah ye...

Good luck cik sue..moga allah permudahkan....

Teruskan berusaha CikSue :) Doakan semgoa u guys beroleh rezeki soonest.

bykkan doa dan berusaha..insyaAllah...rezeki allah ada nanti.. :)

4tahun dah ye menunggu.Insyaallah teruskan usaha.

Myra pun dalam plan nak ke Klinik Kesihatan ni..
Dah nak masuk 4tahun pun masih belum rezeki

insyaAllah moga ciksu di kurniakan rezeki.. kita cuba je mane yg patut k..

semoga dipermudahkan ye ciksu.. =)

jgn putus asa cik sue...kuatkan hati utk berusaha

In Shaa Allah suatu hari nanti ada rezeki cik Su suami isteri..

teruskan usaha ciksu.. caiyok!!

semoga segalanya dipermudahkan ye ciksu..kawan akak kat opis ni pun ada yg dah dekat 10thn kawin tp belum ada rezeki utk dpt anak,akak berdoa utk semua kawan2 akak moga akan mempunyai zuriat juga satu hari nanti..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF