Appointment Pertama Di Hospital Sultan Ismail, JB

Sebelum tu saya ingatkan kembali ye.. bagi uols yang masih baru dan masih blurr dengan citer saya ni.. sebenarnya ini kisah rawatan kesuburan kami suami isteri di Hospital Sultan Ismail (HSI), JB.. bermula bulan 09/2011 hingga bulan 06/2012.. selepas dapat result, saya terus minta tukar ke HKL.. sebab musababnya kami dah pindah ke KL, so, nak ulang alik ke JB tu macam jauh je kdengan kosnya lagi kan..

Masa ngedate hari pertama (27/12/2011) dengan doktor dekat HSI kami hanya disoal selidik berkaitan kesihatan suami isteri dan keluarga, salasilah keluarga suami dan isteri serta kitaran haid isteri.. walaupon dah ada result dari KK tapi doktor HSI tetap buat lagi sekali.. so, ikut aje lah :)

Saya dapat Doktor Hidayah.. kami hanya bersembang tentang kitaran haid, ovulasi dan sperma..
Peringkat pertama doktor check saya dulu.. hari first doktor just check perut je.. doktor sapu sejenis gel (sejuk je) and then gosok2 perut sikit.. kiranya Dr monitor guna skrin la.. alhamdulillah tiada benda yang pelik2 di situ.. lega ;)

Doktor terangkan apa yang perlu buat.. bermula dari amik darah untuk tengok hormon isteri, ujian sperma suami hinggalah ke peringkat seterusnya iaitu buat
Hysterosalpingogramp (HSG). HSG untuk isteri.. 


Sebelum buat HSG, saya kena isi form sebab nak booking tarikh appointment dengan JABATAN X-RAY.. ini pon bergantung dengan kitaran haid isteri juga.. huhu.. part ni paling mencabar.. huhu.. lama yak mat kene tunggu turn. 

 daaaaaaaaaaaaa ^_______________-






Previous
Next Post »
23 Komentar untuk "Appointment Pertama Di Hospital Sultan Ismail, JB"

banyak jugak prosedur kan.. takpela.. ikut saja..

Kak ina doakan mudah2an usaha awak dan suami berjaya...

apapun..moga semuanya baik2 saja tuk Ciksu ye.amin.mudah2an Allah pekenankan doa Ciksu.amin :)

Saya dah pernah buat HSG. :)
Allahuakhbar. InsyaAllah, ada rezeki nanti. Jangan pernah berhenti berharap dan banyak2 berusaha dan berdoa ye..

Salam kenal. :)

ok..dah jelas ni rawatan yg tahun2 lps..hihi.. x kompius dah.. ;)

rumit jugak ye proses dia... takpe... berusaha ye...pasti Allah akan makbulkan...

next! hee. tak sabar nak baca next entry.. :-)

Best jugak baca perjalanan medical check up awak QR.....

bagus ciksu kongsikan pengalaman..skurang2nya tak adalah org taut nak buat pemeriksaan dekat hospital..

Dear...sabar ye...ade sorang member yang tak pernah putus asa..dan skrg tgh preggy..usia perkahwinan menjangkau 10y...latest dia consume dgn Dr Hamid Arshad...Alhamdulillah...

as salam,
lamanya akak tak datang sini..
sue apa khabar..
moga dimudahkan segala urusan su n suami

semoga ianya permulaan yang baik.

pendek je cerita ciksu ari ni. Saya doakan rawatan ni akan memberikan hasil yang positif nanti.

mmg agak rumitkan prosesnya.. moga Allah permudahkan yer

Salam jumaat dinda...salam rindu juga

dah ada ikhtiar moga ada jalan yg baik dr Allah dn segala urusan dipermudahkanNYA

Salam dinda...

Mengapa sepi...?hrp dinda baik2 sj dn dipermudahkan segala urusan..kandapun maybe akn menyepi agak lama juga nnti....jaga diri ye....miss u

Semoga semuanya cepat sembuh...
OK ler..dapat KL kalau tak mahu jenuh layan kosnya tu..hehehe

semoga urusan nya berjalan lancar ye..

berusaha ciksu selagi boleh..in shaa allah mn tau rezeki nanti

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF