Banana Split

Ok kawan kawan hari ni saya nak ajak uols buat banana split.
pernah makan tak?
kalau uols belom pernah try, 
boleh je singgah makan kat Marrybrown 
tapi kena bayar la.. mihmihmih

ni la banana split versi chefsu. hihi

Kalau uols nak jimatkan duit poket suami uols
apa kata uols try buat sendiri
pastu ngadap ler sepuasnya dengan anak anak dan suami dekat rumah
amacam, boleh!

Kisahnya saya blaja buat banana split ni masa keja kat Marrybrown dulu.

sebenarnya sronok bila keja yang berkaitan makanan ni.. 
sebab apa tau
selain
dapat gaji, kita juga dapat ilmu.
yang penting dapat rasa semuanya..hihi :D
 alhamdulillah :)

Nak buat Banana Split ni senang je 
macam mana 
meh tengok sini chefsu nak ngajor. hihihi

pertama sekali uols kena la sediakan segala bahan bahan yang diperlukan supaya dapat melancarkan perjalanan menyediakan banana split 
antaranya
  • 1 biji pisang berangan -belah dua
  • 1 scoop aiskrim perisa vanila
  • 1 scoop aiskrim perisa coklat
  • 1 scoop aiskrim perisa strawberi
  • badam -panggang sekejap (mb guna kacang tanah)
  • ceri merah/ hijau
  • Coklat cair
badam dipanggang dalam pemanggang ajaib

Caranya:

sekali saya cedok ais krim, saya letak dalam peti es
takut ais krim cair sebelum dimakan. hihi
  1. Susun aiskerim dalam bowl seperti `kapal`.. (kalau nak perisa yang sama pon boleh je, terpulang pada selera tekak masing2 ye)
  2. Kemdian susun pisang di kiri kanan aiskrim..
  3. Paipkan coklat cair
  4. Tabur badam sebanyak yang mahu. hahaha.. lagi banyak lagi sedap tau. 
  5. Letak ceri merah 
* Boleh letak waffle juga kalau nak*

Banana Split ciksu dah siap, sapa nak.. 
sila angkat kening.. hihi

special buat yang tersayang sempena 6th anniversary hari ni :)

siap sedia untuk dimakan :D
Cik abe yang suka sangat.. sebab ada pisang berangan.. dia punya peberet.

Kasik zoom sikit..
ranggup je badam tu tau.
see, saya taruk ikut suka ja badam, ikut sedap anak tekak
 lagi banyak lagi sedap

ala, lambat la uols ni..
habis sudah
:D

Previous
Next Post »
23 Komentar untuk "Banana Split"

deqla kalo mknn yg pelik2 sikit ni mmg tak la pernah mkn..haha.. memula baca ingatkan bahana la tadi.. haishh...

ciksu..sedapnya! terliur saya.. nak pergi cari la kejap lagi.. hehe..

kalau saya takda nak hias gini nyer hahahahah .. mmg sy split bebeutul.. baru ni buat kiwi split hahahaha ... sodappp ...

Senang banget nak buatnya ni QR...Rasanya kejam mata pun boleh buat hehe.... Tapi la ni semua benda dia tak de...telan ayaq liur je le...hehe

uiks.. dapnye cik sue... nak buat sndr tak jadi plak kang.. so nnt blh ajak hubby g marrybrown la.. hahaha

senang rupanye buat banana split :D thanks kak sudi share cara2 membuatnye.

Sdpnya.....leh la buat nnt hihihi

terbaik...dah lama nk try..xjugak buat2 hehe...

Lajunya banana ni splitted, terus kosong pinggan hehehe. Kami ni selalu tak sempat nak split split kalau ada eskem, dalam tupperware tu jugak melantak, buruk pangai.

sedapnya.!
kalau guna pisang emas boleh tak ciksu..pisang emas kan macam manis2... :)

Wow nampak sedap! tapi macam banyak sangat, tak sanggup nak habiskan sensorang :3

wahh macam best jer... macam sedapp je.. senang nak buat rupanya..hehe

Wow... nmpak sedap... senang nk prepare... Nak tnye, kalo pakai pisang emas ok ke? Setuju kacang badam rangup mmg pelengkap...

senang nye ciksue..nak try lah nanti..hehehe..

saya dah salin resepi, terliur tgk....sedapnyaaaa....nnt nak balik buat la....hihihi comel bekas tu...

pnya lah angkat kening Ciksu buat x nmpk je..last tggal bowl tu je.haishhh teruk betul lah,hihihi

**kira kena beli eskrim byk perisa lah kan kalo nk buat baru sedap kan :)

wahhhh mudah je kannn.... bahan2 dia pun mudah... tp kalau order kat kedai ya hampun rege diaaaa..... mahaiiii.... hik3.

Owhhh...senang dibuat,cantik dipandang..sedap dimakan...nyummmm.....

auww..sedapnya,cik sue..nak try jugak la buat sendiri..

tu yg best bila ada pengalaman bab makanan..;)

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF