Gulai Ikan Tuna

Tengah malam baru terhegeh hegeh nak update blog. hihihi.

Maklum ler chefsu sebuk sikit. Ala sikit je :D Meh sini nak share Gulai Ikan Tuna yang chefsu masak tengah hari tadi untuk lunch, boleh! Simple je tapi sedap hingga menjilat jari kot. Vavaaaa. Puji nampak. 
biasalah :-)

gulai ikan tuna siap dimasak.. makan nasi bertambah tambah tau.. habis diet aii.. hahaha!

chefsu panggil gulai.. cik abe panggil kari.. mana mana je la..
ni la ghope ikan tuna
cik abe beli dua ekor
sekilo lapan hengget
dua ekor dapat la sploh hengget
banyakkan. haaaa
bukan untuk due orang makan tapi untuk nam orang makan
ada tetamu datang sini tadi
bahan bahan asas yang diperlukan
bawang besar, halia, bawang putih, cili merah, cili kering  -blender
bawang ros, bawang putih (racik halus), halba, daun kari -untuk tumis
rempah kari cap Alagappas
air asam jawa secukupnya
sebiji kelapa (asingkan perahan pertama dan kedua)
garam
bendi secukupnya
Caranya:
Tumis bahan racik, daun kari dan halba. biar garing
kemdian masukkan bahan kisar. tumis sampai pecah minyak
kemdian baru masukkan rempah kari yang siap dibancuh dengan air
biar rempah masak
pastu baru masukkan santan perahan kedua.
biar mendidih.
perasakan dengan garam, air asam sesedap rasa
 cukup rasa masukkan bendi dan ikan serta pati santan perahan pertama. didihkan sekejap
bila cukup rasa, tutup api.
siap :-)

jom makan :D
balas tengah malam sambil layan Sarah & Hajar.. cik abe pandang atas bawah. hahaha.
selalu makan sebelum koi 7pm tapi gulai punya pasai, aii bantai jugak. kikiki

pekena pulak dengan sambai kicap dan begedil kentang.. klik SINI untuk begedil kentang chefsu. wakakaa
sedap oooo :-P
Tepek sekeping pitcher chefsu la, boleh!
kikiki
Sape nak teman chefsu makan ni.
huhu.



Previous
Next Post »
15 Komentar untuk "Gulai Ikan Tuna"

amboii..singgah malam2 ada kari ikan tuna la..shedap tuu..!

feveret husna is gulai..tak kisah la gulai apa pon..=)

p/s-husna kerja kat kedai makan..

Wahhh..ikan tuna. BEstnya. One of my favorite. Lama tak makan..huuhu

blogwalking tetengah malam ke sini :)

hamboiiii
kemain lagi cheffsu ni na...sakan dia masak :)

eh,ikan tuna tu ikan kayu kan..setengah org panggil ikan tongkol..kan..kan

rajin chefsu mengari ye. jaa kat umah jarang nak mengari, coz kami laki bini sekepala kurang gemar kari. tp kalau gulai kuning tu ok lah pula... hihi.. btw tq drop resepi.

feveret akak juga, ada lagi tak? bak sini seketul

Okje pun suka ikan tongkol sue....masak kicap pun sedap...ikan tongkol ni ada 2 jeniskan....yg lembut dan keras....

hohoho gulai ikan cap alagappas :):) mesti melekat2 bau kari kat tangan tu, kalau saya mau cium tangan sepanjang hari hihihi.

Ikan tongkol ni kanda mkn bila beli nasi dagang je...belum pernah masak sendiri lg....ehehe

Chefsu beraksi di dapur ye.. tetap maintain cun. ahaks..

kalo deqla sebut gulai ikan tongkol.. x biasa lak sebut ikan tuna...huhu

suke mek sebelah punya gulai ikan tongkol sedapp.. sendiri nak masak x pandai cam mek buat huhuhu

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF