Ikan Tongkol, Ikan Tuna & Ikan Kayu


Antara 3 jenis ikan ni i sendiri pon confius tau
means 
yang mana satu ikan tongkol, ikan kayu atau ikan tuna
tapi rasanya ikan yang sama cuma panggilan je berbeza
ghopenya sama tapi tak serupa
eh, acaner tu..
 mmmm =_=

Setakat yang i blaja dengan cik abe,
katanya
ikan tongkol ni hitam sikit
pastu kat badan ikan dia ada jalur jalur

Yang paling sedap ikan tuna ni la 
sebab
struktur ikannya lebih lembut, warnanya putih sikit.
buat gulai memang sedap la. masa gigit lembut je isinya
pastu kalau nak senang masa uols nak beli tu tengok kulit dia
kat kulit ikan tuna tu ada bintik bintik hitam sikit

Kalau ikan kayu dia keras dan paling murah antara ketiga jenis ikan ni
dan ikan ni gatai sikit. 
mungkin untuk setengah orang je la kot


Gulai Ikan Kayu i tak pernah buat lagi sebab cik abe tak mo beli
kalau beli i tak makan sebab gatai kan

Kalau tanya chefsu ni, bagi dia semua sama je
kalau tak caya cer tengok kepala ketiga tiga jenis ikan ni
lagi satu chefsu ni tak pernah beli ikan sendiri
selama ni cik abe yang beli 
so,
kita serahkan pada yang lebih arif
chefsu dapat ikan 
terus perah otak cari resepi. 
itu je yang dia tau
hahahaha

Kalau nak senang cer uols try gugel
kalau i salah nanti gtau la i sama ye.
kata sharing is caring :D



Previous
Next Post »
15 Komentar untuk "Ikan Tongkol, Ikan Tuna & Ikan Kayu"

IKAN TONGKOL TU IKAN AYE..KALO IKAN KAYU TU DIA LAIN..TP MCM KURUS CKIT KOT..HAAHHA..NTAH SY PN XKENAL SGT.TP IKAN TONGKOL KENAL R.IKAN KAYU PENAH TEMAN AKK OPIS BELI HEHE..IKAN TUNA XTAHU CMNE.

Saya dh 3 tahun lebih kawin..tapi cuma kenal ikan bawal je.itupun baru tau ad bawal putih n hitam.selalu saya beli je ikan..dan bt gulai.resipi lain x pernah try

hihihi...akak pun failed lah bab2 ikan tuna, kayu & tongkol ni..klu kat Sabah ni mmg panggil ikan kayu je sis...:)

jijah tahu ikan tongkol n tuna jer.hehe

Kalau okje pulak terbalik sue....cik abe mmg tak tau beli ikang....tau makan je hehe....
Okje ingat ikang ni semua sama je...

kalo kat sini ikan tongkol tu panggiil ika AYA.. ikan tuna tu ikan sardin kan?

Kelate panggil ikey ayo. Hehehe and I pernah google sebab nak tau nama family ikan2 ni supaya senang i nak cari kat sini, katanya family tuna. Ikan ni mmg gatal pada sesetengah orang, orang bersalin tak digalakkan makan. Haa itu la setakat yg saya tahu. owh atok saya dulu dia tak potong ekor, tapi pulas2 caner tah bagi patah tulang dalam tu and tarik keluar, situ yg buat gatal katanya. uhh panjangnya ulasan.

ikan tongkol dan ikan kayu adalah ikan yg sama...

dan menurut kata emak nur, ikan kayu ada dua jenis..satu hitam..dan mmg keras isi dia...dan satu lagi putih...dan isin dia mmg sedap...

jadi, rasanya ikan tuna yg ciksu masak tu, ikan kayu putih..

Bezanya sama je dinda...ehehehe.....

rasa cam sama je kot. Kat pahang panggil ikan aye. Ikan tuna tu kalo yang tangkap kat jepun besar gile. Tak macam yg ada jual kat pasar kita.

hehe..IbuNoey bab nama ikan memang failed..kena pula kalau orang Sabah,nama ikan agak berbeza dengan apa yg org Semenanjung panggil..so,bedal je.janji masuk tekak..hehe..;)

Mak Ros cukup suka ikan ni. buat kari dengan sambal..

sama jer.. sebutan jer lain.. tp deqla panggil ikan tongkol...sedap buat gulai atau masak kicap.. hihi

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF