Ikan Tongkol lagi

komen dari NASTYNA ..NAS siap kasik tips lagi.. katanya 

ATOK NAS DULU TAK POTONG EKOR TAPI PULAS PULAS CANER TAH BAGI PATAH TULANG DALAM TU AND TARIK KELUAR, SITU YANG BUAT GATAL.

Boleh la praktik nantikan..
untuk ikan ni saya tak pernah buat macam ni lagi
tapi 
kalau untuk ikan terubuk memang saya selalu buat.. macam mana caranya nanti saya share dalam entri lain hoccay. ini entri pasai ikan ayo atau ikan kayu atau ikan tongkol atau ikan tuna saje

Ini pulak komen dari CIKNUR..

KATA MAK CIKNUR PULAK IKAN KAYU ADA 2 JENIS
SATU HITAM, SATU PUTIH
YANG SAYA BUAT GULAI TU IKAN KAYU PUTIH SEBAB ISINYA MEMANG LEMBUT + SEDAP
YANG SAYA BUAT TAUCU TU MAYBE IKAN KAYU HITAM SEBAB ISINYA KERAS 

Thanks share ;)

Harap jelas la ye. hihi
kan saya dah kata ikannya sama cuma panggilan je berbeza..
rasanya belah pantai timur semua panggil ikan ayo kan, betul tak!


Previous
Next Post »
15 Komentar untuk "Ikan Tongkol lagi"

oh panjang lebar penerangannya ya CIksu.. baru tahu Tuna tu sama dengan tongkol.. sebelum ni tak tahu pun.

eh yang ada hitam putih tu bukan ikan tenggiri eh? hahaha..

nanti tanya ayah saya.. ayah saya dulu penjual ikan.. dia expert la nama2 ikan ni..

Baru tahu yang ikan tongkol dan ikan kayu tu sama.

hy cik su=)
saya panggil ikantonghkol
dah dok utara ni baru tau namanya ikan kayu...
ya hak putih lg sedap=)

ikan ayo sebelah kelantan, sebelah terengganu paggil ikan ayer :-)

pantai timur kelantan je panggil ayo. Ganu pahang panggil Aye.

gatal ke kan kayu@tongkol@tuna tu...?barulah kanda tau

wahh ciksu pandai yer pulas ekor ikan tu, waiting for your post on that :)

teringin jugak nak tahu cemana ciksue keluarkan tulang ikan terubuk tu...

bukan apa, ikan tu sedapp..tapi nak makan seksa..huhuh

oh yea..ikan ni mcm2 nama adakan...
mcm ikan kembung ada setengah panggil ikan kembung..ada setengah panggil ikan temenung...

padahal sama je ikannya..hehehe

hohohoho panas isu ni.. apepun tq yer kongsikan info...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF