Jenis jenis pondok

Nak hidupkan api boleh tengok SINI

Selama ni saya tak tahu yang pondok pondok ni pon ada banyak jenis.
cara buatannya pon agak berbeza antara satu sama lain

Pondok sementara bentuk 'A'

Dorang bina dalam laman "survival village'

Pondok Jangka Panjang

Pondok Paya

Pondok paya yang dibina dilaman "suvival village'
ianya dibina agak tinggi 
supaya selamat dari air pasang.
selalunya di bina ketika berada di kawasan berpaya
siap buat tempat untuk memasak

kemas je hasil dorang ni
kat pondok  ni pon dorang ada tunjuk demo cara buat bubu tu

Pondok Pisang Sesikat

Ada replika jerat yang dibuat



amacam tertarik tak

pisang tu sedap jugak, daging pon sedap walaupon liat sikit pastu cicah dengan sambai kicap..
 walaweh sedap kot. hahahaaaa


Previous
Next Post »
19 Komentar untuk "Jenis jenis pondok "

macam-macam jenis kan pondok ni :)
Ciksu, Ros buat sendiri je header .. hihihi

Baru plak tahu ttg jenis2 pondok tu sis...byk jenis jg ye..
pisang bakar tu mmg sedap...:)

macam menarik dan tertarik jer... he h ehe...buat landscape kat depan rumah atau kawasan rumah kalau ada extra land menarik ni CikSu...

Mst kukuhkan kan pondok nie..
Bestnya tgk pisang tu.. :P

mak aii....diorang siap buat food testing eh...

buat sempena apa ni? macam best je.. lagi2 daging cicah sambal kicap tu.. haha..

Salam dindaku....

Kiriman dinda dah sampai...tq...i like.....

Kat mana tu...?

teringat masa kecik2 dulu suka sangat buat pondok2 berbumbungkan daun pisang...

menariknya tengok pondok-pondok tu semua

best ni buat main mak2, masak2 atau pondok2.. haha..

Dulu masa kecik selalu main pondok pondak... Buat pondok pakai ranting kayu atap dengan daun getah...seronok betul!

ternampak perkataan salai, pastu beru tfikir, oo..mcm tu rupanya nak salai apae2....

baru tanya banyak jenis pondok2 ni

menarik sangat.. kemas je hasil diorang..salute!!

untung la ciksue dapat tgk pameran mcm ni... boleh tambah ilmu...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF