Nasi Goreng lagi

Menu orang tak berapa nak ghajin. hahaaa.. asal boleh kenyangkan perut sudah memadai.. betul tak!

Selalunya kami makan malam SEBELUM JAM 7pm.. lebih jam 7pm cik abe tak mo makan.. takut naik berat badan katanya.. so, layan kan je

Sebelum keluar ofis cik abe dah call tanya menu apa malam nanti.. so, saya kena siapkan sebelum cik abe sampai rumah.. tengah hari kami tak makan bersama ye.. lunch masing masing :D

Bendi ni sesuai diamalkan oleh ibu ibu semasa hamil.. dipercayai lendir bendi memudahkan bayi keluar..


1 setengah senduk bawang besar, putih, belacan, cili kering (dikisar)
tumis sampai cabai pecah minyak.. kemudian masukkan 
1 ketul dada ayam yang dihiris nipis.. kacau sebati..
1senduk kicap pekat tamin.. gaul sekata
perasakan dengan gula dan rasa sesedap rasa yang uols mahukan
masukkan nasi + garam yang siap dihancurkan 
masukkan juga bendi yang siap dipotong serong
teruskan kacau hingga sekata warnanya

* kalau buat nasi goreng, saya lebih suka gaulkan garam bersama nasi semasa saya hancurkan nasi tu.. guna garam Halagel *

Ni la senduk yang selalu saya guna untuk sukat segala jenis barang yang saya gunakan untuk main masak masak ;D





Previous
Next Post »
11 Komentar untuk "Nasi Goreng lagi"

wahh..sedap gak tu nasi goreng.. :)

first time ni dengar bendi jadi perencah nasi goreng

Bendi mmg bagus untuk ibu bersalin, dan juga bagus untuk mereka yg semelit-melit. hehhee Nais goreng anytime pun boleh layan kan, mmg comfort food.

letak udang kertas kecik2 tu pun best kan....lamanya x makan nasi goreng mcm ni...

tergoda plak tengok nasi goreng..blom pernah lagi goreng ngan bendi..bendi kan berlendir tapi nampak yang ni cam okey jer..

Nasi gorengpun sodap dinda...alhamdulillah...

deqla suka nasik goreng mcm ni.. thanks tau share resepi..nak try nanti.. hihi

wow satu idea baru ni... nasi goreng letak bendi. fisrt time jaa tgk ni ciksu... kreatif oii...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF