Faktor Ketaksuburan..

Ada banyak jenis sama ada berpunca dari isteri atau suami. untuk entri kali ni saya cuma nak sentuh yang berkaitan Tiub Fallopian.

Tiub fallopian yang tersumbat menyebabkan ketaksuburan. haaa, jangan tak tahu. ye la kalau tiub fallopian rosak, mana mungkin boleh berlaku persenyawaan kan. so, bagi yang tak pasti apa penyebab belom ada rezeki anak, boleh buat rawatan susulan dengan Klinik O & G. hanya pakar yang boleh pastikannya.


In shaa Allah. kalau ada masalah kita usaha cara ada masalah, kalau teda masalah kita usaha pulak cara lain. usaha tangga kejayaan. saya berpegang teguh pada moto sekolah rendah saya tu. hihii.

Alhamdulillah hasil ujian HSG saya bulan JUN 2012 menunjukkan kedudukan tiub fallopian saya NORMAL dan TIADA MASALAH. 

syukur sangat sangat :D
memang lega la. riso jugak kan.

sesetengah wanita yang masih tidak mempunyai zuriat, kemungkinan tiub
fallopian telah separuh tersumbat atau sepenuhnya tersumbat. kebanyakan 
tiub fallopian yang telah rosak berlaku akibat telah dijangkiti kuman 
(mungkin kerana telah berlaku sekian lama). sebab yang lain barangkali 
boleh berlaku adalah disebabkan hamil pramatang yang mana janin telah 
menempel di dalam tiub fallopian bukan di dalam rahim (dipanggil kandungan
ectopic) atau terdapat penempelan parut tisu didalamnya atau disebabkan 
endometriosis. 
anda juga boleh melakukan ujian HSG (Hysterosalpingogram)
untuk mengenalpasti punca masalah tersebut.

kalau dah rosak, xboleh nak ubat.. jika masih boleh diubat, doktor akan suggest rawatan yang bersesuain.
 jika disebabkan endometriosis, insyaAllah LUMIGLOW membantu..
Kalau sebut mengenai LUMIGLOW ni saya TAK DISARANKAN untuk menggunakannya. sebabnya saya tak mengalami masalah senggugut, period tak normal, Pcos atau endometriosis. bukan saya yang suka suka tak nak guna LUMIGLOW ye. sebelum guna LUMIGLOW saya terlebih dahulu bertanya dengan admin PAGE SENANG HAMIL.

alhamdulillah juga sebab dapat admin yang menjual produk untuk membantu orang yang bermasalah. bukan hanya sekadar untuk mengaut keuntungan semata.

Member sekolah menengah saya disahkan mengalami PCOS. 
Lepas diberi penerangan apa itu PCOS, beliau perlu menjalani pembedahan kecil bagi merawat. 
apa yang kawan saya bagitau tu, beliau ditebuk tiga lubang sekitar pusat. alhamdulillah sekarang beliau dah hamil 6 bulan. member saya ni nikah pada disember 2009.

 bagi yang belom tahu apa itu HSG, uols boleh klik SINI.


Previous
Next Post »
27 Komentar untuk "Faktor Ketaksuburan.. "

xpe...in shaa Allah ada rezeki nanti..sbr ye :)

thanks for the info, saya pun nak pegi check selepas ni

lumiglow mcm penah dengar.. product apa tu ya?

thanks for the info. sy belum tahu lagi apa masalah saya.nak pergi check,ada rasa takut dan kekangan masa..

semoga sis akan diberi rezeki itu setimpal dgn usaha sis..xpe...dugaan utk sis..dugaan org len len plak caranya..ye dak? :-)

errr takot kan.. adakah tiub fallopian deqla tersumbat..?? huhu.. untung la cik sue ok xde masalah.. :)

Bagus la penjual yang macam tu. Tak amik kesempatan dan jujur dlm berniaga. Lega la ciksu bila dgr semuanya normal kan? Maknanya mmg belum tibanya rezeki lagi.

saya percaya .. allah yg menentukan segalanya, allah tahu masa bila yg terbaik.. alhamdulillah cik sue kategori normal .. yakin allah sentiasa akan beri bila waktunya dah sesuai .. yakin yer... kuat semangat cik sue.. nasihat buat diri sy jugak..

Alhamdulillah..
tiup fallopian Qaseh tk tersumbat
inshaAllah ada rezeki..

Thanks 4 info sis.. sangat berguna tuk wanita :)

ilmu baru ni... walaupun tak mengalami sendiri perkara ni, saya yakin orang yg ada masalah nk dapat anak ni ialah insan terpilih yang cukup tabah.. semoga doa dan usaha kalian akn tercapai juga

lady doakan usaha qaseh berhasil.. ameeennnnn :D.. jgn putus asa yer kak qaseh.. kakak lady dh kawin 8 thn sampai skrg belum berhasil dikurniakan anak.. tp sampai skrg mereka tetap berusaha.. lady doakan semuanya berhasil.. ameeennn.. dpt anak soleh dan solehah.. ameeennn..

Bagus info nih ...
Semoga dimurahkan rezeki ...

mmg byk info yg boleh dapat dari blog ciksu ni...

moga Allah permudahkan segalanya...amin.!

Betul tu sis..yg penting jgn putus asa utk berusaha..
PCOS tu sllu jg akak dgr sis..
Akak pula masalah nya period tak normal..erm mmg dr zmn anak dara lg..tu yg Pa'e susah skit nak dpt adik kot..huhu

yg penting kn pergi buat rawatan..dan kenal pasti masalahnya... usaha itu penting kan ciksu...akak doa..mg ciksu akan bernasib baik...next year dah dpt good news...aaminn

Alhamdulillah Cik Sue tak apa2...
Apa2 pun jaga kesihatan..
Jumpa lagi ditahun baru...InsyaAllah...

kwan sy pun kena pcos..tak pasti la dia buat rawatan yg mcm mana..

alhamdulillah kak.. dr lumpuh seluruh badan sekarang dah boleh bergerak pakai tongkat ketiak..

Aminn.. moga ada rezeki buat kita semua ;)

yang sabar ye ciksu,insyallah rezeki pasti ada untuk ciksu..anyway tq sharing for info :)

amin..nti pasti ada rezeki tuk Cik Su pulak :)

moga ada rezeki buat ciksu...

ya Allah berikanlah kakak kesayanganku ini rezeki anak..sesungguhnya dia sangat meyayangi anak2.. Amin...

errr... malam ni boleh usaha lagi kot... biar sampai kering...huhu...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF