Ingat, kalau jatuh

jangan dibuat main main ye. kalau boleh cepat cepat la dapatkan rawatan yang sepatutnya.

Dalam entri yang lepas saya ada citer kan apa yang berlaku pada saya.
 masa saya dalam tempoh bertunang. 
ada yang tanya saya apa kaitannya dengan anak gadis?

Ye la, zaman muda belia kita ni aktif dengan bermacam macam aktiviti. tak kira sama ada akitiviti semasa di peringkat sekolah, kolej atau IPTA. kadang kadang kita suka explore sukan yang lasak lasak kan. betul tak!

Sama la macam saya dulu dulu. aktif sangat sangat dengan KRS. saya pernah join aktiviti perkhemahan sampai peringkat kebangsaan. paling saya dok ingat ialah aktiviti merentas halangan. ada satu halangan yang betoi betoi menguji ketahanan mental dan fizikal. 
lompat dari tempat tinggi. berapa ketinggian tu saya lupa. seingat saya kami diberi penerangan bagaimana nak mendarat dengan betul. 

Sebelum tu kalau bab lompat lompat pon boleh tahan juga saya join. pernah la sekali saya lompat parit sampai terseliuh buku lali saya tu. hahaa. bayangkan la!

Pernah juga la saya terpikir adakah disebabkan semua aktiviti macam tu, ianya mempengaruhi saya untuk mengandung. ye la riso la jugak kan, mana la nak tau kan. 

Tapi bila dipikirkan balik, ramai je tentera wanita yang mengandung.
 dorang pon penah juga jalani latihan ketenteraan yang lebih mencabar lagi kan. mmmm!

Sebelum tu saya nak kongsi dengan uols pengalaman pembaca yang tinggal komen di kotak komen saya. semoga ianya sama sama memberi peringatan kepada kita. 


Kalau sekarang kita tak rasa, pasti suatu hari nanti kita akan rasa juga.
 sama macam saya la. hukhuk ;(


Previous
Next Post »
26 Komentar untuk "Ingat, kalau jatuh "

kwn sy pernh keguguran, pasal angkat air je. sampai skrg zuriat lg.pai skrg xde
setengah org sensitif.org perempuan kena jg2 ckit.

leh usaha, berurut ke.
insyallah

aigo..tkut pulak aih..timm penah xcident motor + training palapes.. takotnya....

huish..bahaya jugak kan...kkdg kite ni slalu tak amik port kalau jatuh sebab pikir tak apa2...tapi effect dia tetap akan datang kemudian...

Ada juga dengar orang2 tua cakap pasal jatuh ni. Apa2 pun semoga kita semua berhati2.. jangan jatuh. Sakit bdan boleh berikan banyak kesan keoada urusan seharian kita...

kesimpulannya even sakitnya tak rasa masa jatuh, ada baik kalau segera jumpa pakar (dr/tkg urut) risau kelak makin terok..

teruskan berdoa ciksue, husna pasti rezeki ciksue ada cuma belum tiba.. :)

lasak bebenor ciksu ni eh.. hehe.. betul tu kadang2 kesan tu bukannya terus kita rasa kan, kesan jangka panjang..

betul tu.. kalau jatuh ni memang tak leh buat main2... selagi tak dapat pengesahan doktor atau yg lebih pengalaman mcm makcik urut.. kan.. tq atas peringatan..
singgah sini lak.. akak sihat.. alhamdullillah.. :) tq datang umah..

mmg adaa org lama lama yg pesan cam tu..anak dara jgn lasak sangat....

bla jutuh mmg kesan dia tak akan rasa kejap tu...!

kena beringat benda ni kan.. dan janganambil remeh.. akhirnya kita yang akan menanggung...

mmg bahaya kalo jatuh2 ni lebih2 lagi buat org pompuan ni... xleh amek ringan kan...

Mmg kena berjaga2 klu kita wanita ni kan sis.. kesan jangka pjngnya kita tak tau..klu pernah jatuh mmg bahaya juga kan...

Aa kan. Tetiba pulak teringat kat anak anak. Bahaya tu. Kesannya x nampak skrg.

kengkadang kesan jatuh memang lambat nampak... jaga diri elok2

Myra pernah jatuh dulu masa eksiden moto..huhuu
Dan ada kemungkinan jugak la susah nak lekat ke sapa tahu :D

bahaya yer... kesan walau xnmpak skrg... tp dia bg akn datang..

ciksu, saya pun pernah jatuh masa zaman bujang dolu2. Jatuh tergelincir kat toilet. Terduduk dan agak kuat terhentak. Sama macam komen kat atas tu, saya tak gi check pun. Natijah dia, masa pregnantkan Luth dulu, hadoi, start 2 bulan je dah sakit kat tulang punggung. Belah kanan terutamanya. Sampai skrg. Lepas dah bersalin ni pon masih sakit terutamanya kalo saya ada baring atas lantai.

ye betui tu..
kalau sikit pon kena gi cek kan
tp ya la..tk sakit..
mmg kita tk amik endah..huhu

lady jatuh jugak kak.. disebabkan itu cakera tulang belakang lady terganjak.. dan lady lumpuh dari leher ke bawah.. tp skrg alhamdulillah 80% pulih.. msh dlm usaha walaupun sbnrnye diri sdri dh putus asa..

Pompuan nih memang sensitif ngan jatuh nie ... Cuma kesan tu bergantung pada ketahanan badan seseorang ... Semoga dimurahkan rezeki ...

betul tu...memang bahaya...semuanya kena jaga..

rsnya dia bgantung pada individu kot.sbb kwn ai srg ni dia mmg active sbgai cikgu sukan..lakukan aktiviti mncabar bagai tp alhmdulillah xde masalh pasal zuriat..ank dah 3 :)

mungkin sebab je tu... yang utama, yang Esa belum nak bagi lagi...

sue ada hikmah di setiap kejadian tu..

rasa ada komen ari tu kat entry ni. Tak masuk plak.

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF