Rawatan Kesuburan Bantu Dapatkan Anak..

Kalau nak tau kisah TTC saya ni, stay tuned ye.. kita sambung lagi kisah KAUNSELING DI HKL.. harap uols tak bosan ye.. saja nak habiskan coretan pengalaman rawatan di Hospital Kuala Lumpur pulak. hiks :D

Rasanya dah banyak yang saya share dengan uols berkaitan TTC Journey saya ni.. ape pon doa dan harapan saya, semoga sedikit sebanyak dapat membantu memberi uols info berkaitan. oh ya, pengalaman saya di Hospital Kuala Lumpur tu nanti la saya update.. sebelum tahun 2013 melabuhkan tirainya..in shaa Allah. Ianya sebagai penutup usaha yang saya lakukan sepanjang tahun 2011 hingga 2012. tahun 2013 kite citer bab usaha lain pulak. penutup? maksud ciksu? adelahhhhhhh...... biarlah rahsia.. ekekekekeke.. 


"Waktu bila sesuai buat rawatan kesuburan ni??? uols boleh cuba dapatkan rawatan kesuburan selepas setahun perkahwinan.. means uols dah cuba tapi masih belom ada tanda tanda untuk hamil..

"setahun, tak awal sangat ke?"..

ye masih baru. kalau jumpa doktor pon maybe doktor akan cakap masih awal atau belom rezeki.. betul tak! xlist uols cuba.. kalau tak nak pergi seawal setahun tu, uols boleh pergi bila masa uols betul betul memerlukan rawatan kesuburan ni oke. lagipon tak da sapa sapa pon nak paksa uols.. semuanya atas inisiatif sendiri.. In shaa Allah.. kita berusaha tapi semuanya dengan izin Allah s.w.t juga kan..

Macam saya sendiri selepas 4 tahun.. itupon dah rasa macam lewatnya saya bertindak. patutnya lagi awal saya bertindak.. nak buat camna pintu hati belom terbuka lagi masa tu.. alasan!
Ini pon gara gara atas nasihat seorang admin produk kesihatan.. dia yang cadangkan supaya saya cuba buat rawatan kesuburan di hospital.. memang luaran kita nampak sihat walafiat tapi dalaman kita tak tahu kan.. yang penting cuba dulu. baru boleh buat kesimpulan itu ini. 

Lagi satu saya nak ingatkan di sini tujuan kita buat rawatan kesuburan ni bukan nak carik salah si isteri atau si suami.. just think positive.. 

jangan pulak bila dah buat rawatan kesuburan, bila dikenal pasti masalah pada mana mana pihak.. kita mula tuding jari salahkan pasangan..
jangan la macam tu.. pikir la perasaan pasangan masing masing..
 sebagai pasangan kita kena saling memahami dan bertolak ansur.. 
apa yang penting "kerjasama".. hihii

Ece.. cewah.. panjang benor intronya ye. p
adahal ada dua jenis je rawatan yang disarankan.. IUI & IVF..
 ADA LAGI SATU ICSI (yang ni saya tak amik port sangat, ICSI dibuat selepas kegagalan IVF).. 

IUI belom buat.. IVF pon belum tentu lagi.. dah sebok nak buat ICSI kan.. apa kes! 
so, pahamkan dulu sebelum pergi lebih jauh. Ingat tau sebelum buat IUI & IVF uols. suami isteri kena la lalui langkah langkah awal.. seperti yang saya terangkan sebelum sebelum ni.. godek entri lama ye.. jangan ketinggalan.. hihii. Antaranya
1) suami kena buat ujian sperma (SFA)
2) isteri kena buat pemeriksaan hormon 
4) isteri kena buat HSG untuk check tiub fallopian
4) isteri kena buat ultrasound untuk check rahim & kilang telur

Bila dah buat langkah langkah awal ni dan dipastikan ada masalah.. 

barulah doktor cadangkan rawatan yang bersesuaian dengan masalah kesuburan yang dialami sama ada buat IUI atau IVF.

 Apa itu IUI.. apa itu IVF.. tunggu next entry :D



Previous
Next Post »
20 Komentar untuk "Rawatan Kesuburan Bantu Dapatkan Anak.."

Assalam Cik Sue... lama x terjah sini... Info yang menarik... apapun, selamat tahun baru 2014 dan k nrl doakan semoga che sue cepat2 beroleh rezeki anak. Insya Allah... ^__^

salam ciksu.. :)
Ciksu, wlpun sy kawin baru nak masuk 2bln, saya tetap jgk risau..
en.suami nak bby awal.. sy pun sma.. tp sebab kami pjj.. jrang jmpa, jadi saya think positive je dulu..

Takutnya dengar. Mcm mcm kena buat. Moga dipermudahkan.

mcm2 jugak rawatannya ciksu..apapun insyaAllah ada rezeki ciksu..jgn risau....dan nur juga yakin...ciksu boleh mengandung normal...

insyaallah....ALLAHkan ada...dia maha segalanya ciksu...

tu la kan.. sakit dalaman ni susah nak kesan.. risau pulak cikna dok baca2 ni.. hehe.. over pulak, kawen pun belom.. :)

salam sue
Tq sudi share.. Amat amat berguna..

Lama tak dtg sini .agak2 sue ingat ta lg tak? Hehe

salam sue
Tq sudi share.. Amat amat berguna..

Lama tak dtg sini .agak2 sue ingat ta lg tak? Hehe

wah nice sharing!

Singgah sebab nak ucap selamat TAHUN BARU

dan kalau ada kesempatan joinlah segmen sayaa ye terima kasih

http://tsukinano.blogspot.com/2013/12/zoomlabuan-bersama-diari-aima.html

Ye la, buat rawatan ni bukan nak cari siapa yang punya angkara. Hanya sebagai usaha bersama kan. Good luck ciksu. Bagi saya , 4 tahun tu okay la jugak. Masa untuk bersama sepuasnya bleh jalan2 bercuti berdua. Nanti bila dah ada anak, kurang sangat dah waktu utk spend time berdua je.,

lady trgn nk kongsikan blog ni kat kakak biras lady.. huhuhu.. tp tkt hatinye tersentuh.. :(

akk doakan ciksu akn dapat bby nanti.... usaha dan doa...

btl tu, tak slh kita mencuba dan berusaha.. insyaAllah ada rzeki ciksu..

benda macam ni, kena usaha sam-sama.. bukan dari sebelah pihak je.. sokongan dari segi kata-kata semngat , dari suami amatlah penting bila kita nak decide buat rawatan ni.. YA Allah, kau permudahkanlah urusan kami untuk mendapat zuriat....

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF