09 January 2014

Resepi Kek Red Velvet

Bahan bahan:
500g Red Velvet Cake Mix 
50g Telur size B
175g Air
100g Minyak

Cara cara membuatnya:
Panaskan ketuhar pada suhu 180°c
Masukkan semua bahan dalam mixer
Putar dengan kelajuan perlahan 1 minit. kemdian tukar kelajuan sederhana 5 minit
Last sekali putar dengan kelajuan minima 1 minit
Dah sebati berenti le
Sendukkan adunan ke dalam loyang. 
Bakar dengan suhu 180°c
Dalam 45-50 minit 

*saya kukus je. panaskan kukusan lepas tu masukkan adunan kek. kemdian kukus sampai masak*

Untuk cream cheese kalau ikut sukatan yang resepi tu bagi saya rasa boleh buat untuk ketiga tiga bungkus tepung tu sekali gus kot. Banyak sangat la. Kalau rajin buat je kesemua tepung tu pastu bagi le pada kawan kawan atau jiran sebelah. So, dapat la jimatkan pembelian cream cheese tu. Cream cheese kan mahei. Kikiki. Pandai pandai la ye ^___*

Cream Cheese Frosting
120g Butter
250g Cream Cheese
2st Esen vanila
120g Gula Ising
1sb Jus Lemon

Cara cara menyediakan cream cheese
Putar cream cheese, butter & esen vanila sampai creamy. 
Kemdian masukkan gula ising & jus lemon. Putar sampai kembang
Siap sapu le dekat yang dah sejuk 

*ada yang saya tengok guna butter, ada yang setengah tak guna butter tapi guna whipping cream. So terpulang pada selera & citarasa memasing. Saya memang ikut je pada resepi yang di bagi. Hihi.


Rasanya sedap bangat. 

Bukan saya yang makan sangat pon. Cik abe dengan member member dia yang belasah sampai habis. Sedap dorang kata :D Mau tak sedap. Guna tepung segera kot. Kalau tak sedap memang saja rrr. 


 Satu peket tepung tu boleh dapat 3 loyang. Saiz 4 segi yang aluminium foil tu.
Saya saja buat guna loyang bulat. Kalau ikut resepi yang dia bagi suruh bakar tapi kak fairus kata kita kukus je. Tu yang sedap. Lembap lembap gitew :)


Untuk yang bertanya macam mana ghope bentuk TEPUNG SEGERA KEK RED VELVET tu, meh chefsu nak tunjuk..


Siap dengan bahan bahan yang diperlukan sebagai pelengkap untuk jadikan
KEK RED VELVET  beserta cara caranya..


Saya beli dengan Mama3heroo la. Tergoda tengok kak fairus buat la, saya pon terus order 3 bungkus. Hahaa. Satu saya dah buat hadiah GA. 

Kalau nak cuba buat KEK RED VELVET dengan cara yang senang & cepat, 
uols cer try contact MAMA3HEROO ye.

Ini versi cun & rajin punya. Tengok la sapa yang membuatnya kan. Jom berkenalan dengan 

Kalau nak cuba buat sendiri bancuhan tepungnya apa kata uols belajar je dari blog KAK MIE 
Klik la link tu ye. Ada resepi RED VELVET VERSI KUKUS yang KAK MIE buat. Menarik :)


Cantik kan. Dengan hiasannya. Alahai ;)


22 comments:

Wirda Amir said...

Sedapnya dinda...kandapun suka mkn tp blom pernah buat sendiri,main oder yg dh siap je..kalau nak yg bekas beso ada,bekas kecil utk kanda mkn sorgpun ada..kat sini blh cll kwn yg buat jual tu,pastu dia anta la ke rmh..ada tepung segera,kira mudah nk buat,siap ada resepi sekali....

fazianbatrisyia said...

dah agak dah...bila baca resepi cam dah tau jek...aritu sy pun guna tpg mix fun bake ni...senang & sedap.

msredcheesecake said...

kitaorg kat opis baru je citer pasal red velvet ni... akk teringin nak makan.... sekali masuk sini...hhee...
tapi akk pandai makan je tak pandai buat

LydSunshine said...

hadiah GA? Ha ah la ciksu. Brg yg ciksu pos saya tak dpt lagi. Saya lupa dah saya bagi address mana. Shah Alam ke Petaling Jaya. Ntah2 saya yang dpt tepung segera ni.

Mama Safiy Arfan said...

klo ada oven best jugak nak bakar membakar ni huhu

Roha said...

ciksue..benonya dah lama akak nk try baking cake red velvet yg femes ni..
tang filing tu akak lemau sikit..:)

uiss ciksue skrang ada tepung readymade untuk red velvet ea..wah itu sudah bagus senang keje nak baking kek ni kan :)

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Utk org terlebih rajin mcm akk ni, blh lah beli tepung dah siap tu ☺☺

azizah :) said...

pehhhh marveless!! sedapnya kak!

Kopiolimauice said...

menarik! tapi belum smpi seru nk buat ;p

BUNDA a.k.a KN said...

sedapp... lama dah bunda tak buat..

Normi Nieza said...

sdapnya..:)

Zura@Iwan said...

wahhh,
nmpk sedapnya..
nk buat mls..
lgpon mak duk buat biz cake..
so dh penah try..ahha

Queen Teratai said...

sedapnya red velvet.. mekasih bg resepi yer.. hehehe

aTieYusof Family said...

wahhh! sedap nya tgk kek...nak jugakkk...huhu

Ema Johari said...

sedapnya...tak pernah pun buat kek

Sya Nadia said...

insya Allah nak cuba buat nanti..

Deqla Manjew said...

hihi.. sape la yg tanya camne rupe tepung tu eh..? ok thanks chefsue..order dari m3h yer.. tp skng dia dah lama x update blog kan.. ?

fieda said...

kek ni kfieda belum buat lagi..

nana kimie said...

wah,macam2 da sekarang....guna tepung segera je buat kek,suka2x!:)

Chic Na said...

cikna baru beli td masa g tesco.. sebekas kecik je RM5.. huhu.. nak buat tak konfiden..

Cik Nur™ said...

senangnyaa..!!

ros_reeza said...

Wah mudahnya kalau ada tepung yang siap punya tu... teringin pulak nak membeli.. hihi. ROS KEtinggalan sikit. Sampai la ni tak pernah rasa red velvet cake.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...