Makanan yang perlu dielakkan untuk mengandung..



Banyak lagi sebenarnya kan. antaranya tapai, nenas, air berkarbonat, fast food, junk food & makanan makanan lain yang dianggap tajam atau tidak sesuai di amalkan sekiranya nak hamil/ mengandung.

Nak tau tak, saya ni kan manusia biasa. kadang kadang kalau duduk sensorang mula la pikir. pikir negatif ok. kiranya monolog dalaman la..

"aku ni jarang nak makan benda benda macam ni tapi susah juga nak lekat..''
"ada orang lain makan juga tapi alhamdulillah boleh pulak mengandung, tak payah nak pantang bagai kan..''

Kalau pikir positif pulak
"mungkin ada hikmahnya ni, sabar je la..''
"mungkin dulu aku ni banyak buat dosa kot, time time macam ni mula la dok teringat balik apa yang pernah aku buat dulu dulu''.. hukhuk

Bila jadi macam ni kena la banyak MUHASABAH DIRI. usah dikenang benda yang dah lepas. apa yang perlu buat ialah teruskan berusaha & berdoa serta enjoy dengan life sekarang. sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui apa yang terbaik buat kami suami isteri.


Bak kata Kak sepupu kat Penang yang selalu pesan & nasihat dekat kami,

"jangan tension tension. tak payah pikir sangat. tumpukan dengan kehidupan sekrang. kerja, kumpul duit, kumpul aset, buat aktiviti yang boleh menggembirakan hati bersama, selebihnya banyakkan bersedekah & berdoa. In shaa ALLAH. ALLAH Maha Mendengar. 

Yang penting kena Doa, Usaha, Ikhtiar & Tawakal''... DUIT. 
Setiap USAHA & IKHTIAR juga memerlukan DUIT..

Previous
Next Post »
54 Komentar untuk "Makanan yang perlu dielakkan untuk mengandung.."

bagus juga tips ni,, yg penting jgn putus doa yer !

setiap yg berlaku di masa lalu..ada hikmah disebaliknya..tak usah dikonang2 lerr..ciksue oii..

teruskan jew aktivit seperti biasa..jangan selalu merasa rendah diri, jika belum dapat yg dihajati..insyaallah rezeki akan ada nanti..do not give up okay ! :)

betoiler fikir positif....
semua pantang larangtu bukan pada semua orang.. der orang okjer... der orang tak boleh.. semua bergantung kat kita...
cam Sheila Majid tak silap masa mengandung tu aktif lagi menyanyi siap menari lagi.. kalau kita buat tiba2 jadi sesuatu orang kutuk ituler dah tau mengandung..
semua itu kuasa Allah.,.. siapalah kita nak jatuhkan hukuman...

betul tu QR..jgn pikir byk2..In sha Allah mana tau Allah nk bgtau the best among the best.

yg penting fokus pd kehidupan skg,buat amal kebajikan byk2..kumpul aset utk masa depan.

take care ya sis. jom bila2 kita jumpa2 high tea sama2 jommm. hehe

saya rasa depends pada orang agaknya.. ada orang makan pun lekat je.. badan manusia lain lain.. rezeki manusia lain2.. jangan putus asa ya..

jangan pernah berhenti berusaha yer ciksu...farah sentiasa doakan...

kak bleh kata
masa berusaha nk preggy dl
mmg mknan2 yg tk brp elok tu
akak cuba kurangkan..
mmg amik mknan yg healthy gitu
tp kdg2 ada gk org bedal mknan yg mcm tu..dpt juga kan

apa2 pon ni semua kuasa Allah, kita berusaha kan..

Baru tau pasal tom yam merah.

Tak per sue. Ada hikmah disebaliknya. Mana tau dpt rezeki lebih.

byk sebenarnya cara..
cuba minum PermataSuri CNI
itu yang sy minum sblm mengandung kali kedua selepas 3 tahun..mungkin sesuai..mungkin tidak..tp hikmah Allah tu byk..ni sekadar ikhtiar..mungkin jadi..mungkin tak sesuai..cuba ye

betul tu kdg bile sorang² mmg akan pikir camtu .. tp insyaallah itu semua kuasa allahkan... nak buat mcm man .. baik jgn pikir sgt .. dan x stress itu jerlah sebenarnya.. sbb kdg kt stress hormon pun x btl jadinya

makanan yg tak berkhasiat tu jgn ambik.

air tebu pun tajam.

pastu kena ikut jgk kesihatan masing2..ada org jenis kuat..makan apa saja boleh. ada yg sensitif tak boleh.. naik darah lah..kurng darah lah.

betol kata2 su tu,muhasabah diri..berusaha dn trus b'usaha..Allah sayang pada hambanya yg sabar..tabah ya dear..:)
kak suka baca n3 su..padat je..lagi2 kalu bab 'menu..'..hehe terbaik..

Insya allah, peluang akan tiba! Cuma cepat atau lambat sahaja. Ni nak kisahkan sedikit. My cousin kahwin 8 tahun takda anak. Kalau lekat aje gugur. Macam2 usaha pun tak nampak hasil. Akhirnya akur ajelah ambil anak angkat. Lepas setahun, isterinya mengandung. Setahun satu lepas tu. Sekarang ni ada lima anak termasuk yang pertama (anak angkat tu tadi)Rezeki Tuhan nak bagi selepas sekian lama menunggu. Berderet-deret lagi!

takpe.. tggu lama mna tau Tuhan nk bgi kembar 3 skali kan...berbaloi la tggu lama ;) slagi takde apa2 prob InsyaAllah rezeki tu sentiasa ada kan..

InsyaAllah ada rezei ciksu nanti... kadang2 bila kita tak pikir sgt, lekat, bila pikir kan xlekat

ciksu, masa saya mula2 pregnant tu saya tak tau. Saya selambe je makan nenas, minum cuka kurma. huhu... syukur la selamat.

sabar ye dear..ada hikmah di sebaliknya..kena kuatkan semangat dan terus bersabar dlm meneruskan kehidupan ini. insyaAllah ada rezeki tu.. :)

Kita boleh cuba elak kan makan makanan tu semua.. tapi tu lahkan sis, mmg kena muhasabah diri..pikir positif..fikir yg baik2 shj..mgkin ada hikmahnya nti...

mmber deqla kuat betul minum air coke.. tp anak dah 5.. berderet setahun2.. camno tu? huhu.. rezeki kan ciksue..bab naik motor tu.. alamakk.. deqla kerap gak naik motor ngan hubby.. huhu..

assalamualaikum qaseh...kekadang tu ada yg betul juga tu...tapi semuanya itu hanya dpt kita berserah pd Allah hanya DIA yang maha mengetahuinya...:)

baru tahu benda nih. nice sharing ciksu x)

betul cakap sepupu ciksue tue, tengah ada kudrat dan masa ni, tumpukan pada apa yang ada sekarang. Insya Allah rezeki Ciksue akan mai nnt, amin...

Muhasabah diri je kan ciksu.. Kita yg menanti ni yg paham perasaan orang yang menanti yang pastinya telah berusaha tanpa jemu :)

Ciksu, maaf lambat respon, daftar tu kat blog Denaihati, tp sekarang pendaftaran da ditutup sebab penuh

samelah kita su...sama2 masih menanti...bermacam2 iktiar tp mungkin ada hikmah yg tak diketahui..hanya doa pengubat diri nie...

oohh...Ok blh di amalkan nie..:)

Assalamualaikum, saya pernah buat entri nak dapat anak, supaya saya sendiri ingat. Beriahu apa yang mahu macam berdoa, sambil menunjuk minat pada kanak-kanak, senyum pada mereka, kalau kawan ke atau sapa2 ada baby, dukung dekat2 dgn perut. Bilang hari tu mungkin Qaseh dah tahu kan, makan iron folic amway, minta spesifik dalam doa. Kalau ada org cakap belum rezeki ( jangan ye kan,dalam hati cakap InshaAllah ada. Beriahu parents minta doakan. InshaAllah.

ye betul..muhasabah diri...kne pikir positif ade sebab Allah masih belum kurniakan kita anak..

in shaa Allah saya doakan sue akan pregnant jugak...

Bagus rakan2 yg ambil berat..banyak bagi petua ya.. cubalah dan doa banyak2.. usaha tu pasti akan ada hasilnya suatu hari nanti.

belom ada rezeki cik su lagi..in shaa allah nanti ada lah jugak kan..

saya doakan awak pregnant (follow instruction kat ruang komen :)

singgah2 la sini :)

betul cakap kak sepupu tu dear..fokus dgn kehidupan sekarang, kumpul duit, teruskan usaha.


amy doakan u dear <3

semoga segera bergelar seorang ummi, Amin..

Mmg sy amalkan juga... Dan saya elakkan minuman gas dan kafein..

ada betol juga tu..yang penting ikut pemakanan sunnah & jaga kesihatan..

setuju dengan kata2 sepupu ciksue tu.. live life to the fullest.. inshaAllah.. :)

kalau dah tahu mcm ni, bolehlah berhati2kan. :)

p/s : psstt..ciksu, kalau ciksu nak copy artikel tu, amik la..nur izinkan...lagipun nur tak kisah..menda baikkan.. :)

maaf tau, lambat respon..nur de wassap ciksu, tp ciksu tak reply..heheh...

Indya Allah..smpi masa Allah akn bg utk akak.ayut doakn ye :)

assalamualaikum ciksu.. maaf lama tak singgah..
apa2 pun ciksu jgn stress sangat2 ye.. rezeki Allah.. jgn fikir yang negatif sngt tau..

Assalamualaikum ciksu.. apa khabar?....

rezeki org lain2 kak.. certain org, mkn p lah apa pon, lekat jugak. tp ad ayg dah usaha mcm2 x dpt jugak..

dugaan tu Allah bagi. takpe, msti ada je hikmah dia :)

ade juga org yg boleh makan seme tu time preggy

mcm kwn kite die ok je makan seme tu

mebi depend juga kat ketahanan badan seseorang tu kan

yg penting kan kak kuatkan semangat

yg putus usaha :)


betul kata sepupu tu cik sue..sy pun selalu ckp hal ygsama pd kwn2 sy yg belum ada cahaya mata.. baik jg bdn skrg , supaya bila dah ada rezeki nnti bdn kita betul2 sihat and bersedia..

lagi dekat Dia dgn awk skang nie sbb ujian nie makin mendekatkan awak dan Dia. bukan semua org bertuah dpt dekat dgn Dia mcm awak dapat tau ;) insyaAllah satu hari nanti mesti Dia bg awak senyuman yg takkan pernah suruh amin

yg penting teruskan berusaha,berdoa dan bertawakal

harus lebih berhati2. ada kawan tu dr nasihat jgn jalan laju2, tak boleh naik tangga, kerja berat semua tu sebab dia mudah bleeding. rumah 2 tingkat lak tu terpaksalah lupakan aras 2 buat seketika. dah 3 bln tak naik tangga...skrg tunggu masa nak deliver.

sy doakan yg terbaik utk ciksu eh...

salam QR..

ha.... tamo fikir2 yg negatif tau.. tak baik..
betul tu..sentiasa muhasabah diri..insyaAllah, cma sendiri n jugak rakan2 blogger yg lain mendoakan QR dan hubby akan menimang cahaya mata nnti..

sabar tau..

bergantung kat diri masing2 gak kan.. tp at least kita cuba.. :)

rasanya itu bergantung pada tubuh seseorang...kadang-kadang belum rezeki lagi.tang kekuatan rahim tu,ada betulnya juga sebab kalau tak silap,keduduka rahim kita ni pelbagai.itu yg ada cepat mengandung,ada yang lambat.apa-apapun,IbuNoey doakan cik Sue akan dapat apa yang Cik Sue idamkan.

meh la datang umah..amik berkat kata orang..;)

Waktu subur gandakan usaha. cuba teknik utk mudahkan sperma n ovum utk bersenyawa dan Sentiasa positif dear... InshaAllah kalau ada rezeki ada lah tu nanti.

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF