Mee Sup Simple..

Masak untuk sorang makan.. sekali masak je ni, pastu harung sampai ke malam.. hihi.. jimat masa & tenaga.. tak payah nak penatkan otak pikir nak masak apa.. makan apa.. hahaa.. asalkan ada benda untuk dijamah sudah memadai kan (",)

Jadinya buat Mee Sup Simple je la.. bahan main capai apa yang ada dalam esbok.. 

Ini le Mee Sup Simple saya.. 

Saya guna Mee kuning sebungkus -basuh buang air kapur, celur air panas & sejat.
semua ni untuk sorang makan je hoccay :D

Untuk Kuah:
Dada ayam -hiris 
Bawang putih -tumbuk
Halia -tumbuk
Kiub ayam Knorr separuh je
Garam sesedap rasa
Air secukupnya

Untuk Sayur:
Bunga Kubis
Brokoli 
Lobak Merah
Bebola Ayam

Bahan Sampingan:
Bawang Goreng
Cili Kicap

Caranya:
Tumis bahan tumbuk.. biar garing..
Masukkan ayam.. biar ayam kecut..
Masukkan bebola ayam..
Tambah air secukupnya..
Letak kiub ayam, garam.. biar mendidih..
Masukkan bunga kubis & lobak merah..
Agak dah lembut sayur tadi baru masukkan brokoli.. 
Cukup rasa.. tutup api.. 

Mengadap Mee Sup Simple ni le kemarin sampai ke malam.. pagi tadi pon breakpes dengan Mee Sup juga.. hahaa.. selang seli.. hari ni makan nasi pulak.. hukhuk.. 

pppsssssttt: Kalau uols nak bagi bihun atau mee tahan lama, kiranya tak cepat rosak atau berlendir, lepas celur air panas jangan siram dengan air sejuk.. dulu saya tak tahu, lepas abang sepupu tegur baru saya tahu.. abang sepupu saya tu bekas komando.. patut le bihun saya kalau simpan kat bawah tudung saji, esok pagi mesti dah tak boleh makan.. lain la kalau masuk esbok.. mmg tahan pon kan.. 



Previous
Next Post »
17 Komentar untuk "Mee Sup Simple.. "

Resepi...!! Best2x..Beklah..pasni xsiram air sejuk dh..biar je sjuk sndri...

nampak sedap la ciksu.. nak sikit.. hehehe..

yang simple itu lah best CikSue.

walaupun simple tapi nampak sangat menyelerakan CikSu...

Tadi dah komen. Taktau la masuk ke tak. Sebab tiba tiba dia tulis cannot display ape ntah. Hikhuk. Mak ros pun ada cakap jangan bilas air sejuk kalau dah siram air panas tu.... lama tak singgah sini. Ros cuti berblog seminggu.. hahah...

Terbaikkkkk..... Simple janji sdp, sy mmg x pernah siram air sejuk ?. Tp spagethi sy siram air sejuk lps rebus

sedapppp tu... makan plak dgn sambal kicap!

paling simple wat mee sup kan..campak2 je dah siap. hehehe

smlm kak pun buat mee
tp mee grg ..hehe..

yang simple tu la yang sedap kan...

Oh, ya ke? Saya biasanya memang tak siram dengan air sejuk tapi tak tahulah...kalau masak malam, sampai esok tengahari aje kot tahannya. Itupun kalau tak habislah, biasanya licin takda baki pun :)

salam QR..
SImple2 tula yg sedap..kan3..jadi la sorang mkn.. :)

ooo..baru tau,,,cma kalu dah celur mesti siram dgn air sejuk..patutla cpt rosak..tenkiuuu sharing

serba serbi ciksu pndia masak..rajin masak plak tu..

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF